Инфекциите могат да провокират паркинсон

Средната възраст на тази болест е 55 години, но при 10 на сто заболяването възниква при млади хора в разцвета на силите си – ненавършили 40 години.
Конкретната причина за възникване на болестта паркинсон е дефицитът на невро медиатора допамин. Този дефицит води до нарушаване функциите на мозъчните клетки, отговарящи за движението. Затова болните получават неволен тремор в крайниците, потиснатост, затруднение при ходенето, а също и трудности при гълтането.
Може би не знаете, но паркинсонизмът може да бъде и вторичен – т.е. предизвикан от инфекции и други заболявания на главния мозък – например енцефалит и атеросклероза на кръвоносните съдове в главния мозък. И не на последно място – повторни травми на главата.
Известен е така нар. токсичен паркинсонизъм. При него страдат не едната, а наведнъж две страни на тялото. Тази разновидност на болестта може да се провокира от прекален прием на лекарства, основно невролептици. Или от работата във вредни производства, вкл. и селското стопанство, където хората редовно контактуват с изкуствени торове.
Пак със съжаление ще отбележим, че доста разпространен е токсичния паркинсонализъм при млади хора. А това е свързано с излишъка от манган в организма. Тази разновиднаст на болестта е предизвикана от употребата на наркотици, в чийто състав влиза този вреден елемент манганът.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *