Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПЕНТОКСИФАРМ / PENTOXIPHARM

Съдържа пентоксифилин, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, пшенично нишесте, натриев нишестен гликолат, повидон, коповидон, магнезиев стеарат, талк, титанов диоксид, метакрилова киселина/метилметакрилат дибутилфталат, макрогол, оцветители

Предназначение

ПЕНТОКСИФАРМ е медикамент от типа периферни вазодилататори: въздействието му се изразява в разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвния вискозитет. По този начин се оптимизира кръвоснабдяването на тъканите и се подпомагат терапии за диагнози от рода на интермитентно накуцване, нарушения на ретината, мозъчни съдови проблеми и инсулт, ангиопатия при диабет, трофични язви на долните крайници, вестибуларни и слухови нарушения вследствие на съдови патологии.

Как се приема

Таблетките ПЕНТОКСИФАРМ се поглъщат цели, с вода, по време на хранене. Дневната доза и продължителността на приема се определят от лекар в зависимост от здравословния проблем, възрастта и общото състояние на пациента.

Обикновено пациентите получават назначение за три приема по 4 таблетки от 100 мг дневно; дневната поддържаща доза е 800 мг. Терапията по тази схема трябва да се изпълнява най-малко два месеца.

Ако пациентът пропусне прием, таблетките трябва да се вземат при първа възможност или в редовното време на следващия, без удвояване на дозата с цел компенсиране на пропуснатото. Предозирането – случайно или преднамерено, изисква консултация с лекар дори при липсата на необичайни симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ПЕНТОКСИФАРМ може да причини неприятни странични ефекти, най-честите от които са подуване на корема, болки в корема, гадене и повръщане, диария. В по-редки случаи пациенти са съобщавали за главоболие и световъртеж, зачервяване на лицето, замъглено зрение.

Има информация също и за смущения в сърдечните функции – аритмия, сърцебиене, ускорен ритъм; хипотония и хипогликемия, болка в гърдите, бронхоспазъм; смущения в чернодробните функции. Описани са алергични реакции с различна интензивност – от зачервяване, сърбеж и обриви, през копривна треска, оток на устните и гърлото, ангиоедем, анафилактичен шок; халюцинации, тревожност, влошено качество на съня.

Най-рядко са описвани случаи с отклонения в кръвни показатели, прояви на тромбоцитопения, апластична анемия, кръвоизливи на стомашно-чревния тракт, на лигавиците.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПЕНТОКСИФАРМ не трябва да се назначава при алергия към някоя от съставките, както и към подобни продукти от рода на теофилин и кофеин.

Противопоказан при коронарна атеросклероза, склеротични промени в мозъчните съдове, наскоро преживян инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, кръвоизливи в ретината.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Този медикамент не е приложим като лечебно средство при деца.

За рискови пациенти е необходима предварителна преценка за безопасността на приложението; отнася се за случаи с ниско кръвно налягане, ритъмни нарушения на сърдечната дейност, при стесняване на сърдечните съдове, заболявания на черния дроб и бъбреците, както и при пациенти на възраст над 65 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинираният прием на този медикамент с други лекарства може да усили ефекта от въздействието им – така е при паралелен прием с противосъсирващи, продукти за хипертония, противодиабетни.

ПЕНТОКСИФАРМ увеличава риска от проява на странични ефекти при съчетаване с обезболяващи от типа на кеторолак, теофилин – при проблеми с дишането и др.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 60 таблетки по 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *