ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пикантно, сладко или солено? Пристрастяването към вкуса като симптом на заболяване

Възможно ли е да се идентифицира дадено заболяване според това какъв вкус предпочитаме? Може ли любовта към сладкото да е симптом на заболяване?

заболяване
Д-р Джоуел Фърмън обяснява дали предпочитаният вкус може да подскаже дадено заболяване

Известният лекар д-р Джоуел Фърмън* обяснява какво би могло да означава ако предпочитате сладки храни, ако солим повече или пък не сядаме на трапезата без нещо люто и пикантно.

Дърпа ви към сладкото

Изобилието от сладкиши в диетата не обещава нищо добро. Правото на допълнителна порция сладкиши е запазено само за хора, които се занимават с интензивна интелектуална дейност (мозъкът е основният консуматор на глюкоза) и такива, които са в състояние на нервно изтощение (глюкозата участва в производството на адреналин и този хормон се произвежда в големи количества по време на стрес).

Също така, сладкото неконтролируемо „дърпа“ хора, които дълго време спазват строга диета. Наситените мазнини в диетата трябва да бъдат ограничени, но пълното им отхвърляне е изпълнено с провали заради първите сладкарски изделия, които застават на пътя на здравословното хранене.

Предпочитате горчивото

Това е първият признак на тежка интоксикация на организма, която се отбелязва след продължителни вирусни и инфекциозни заболявания. За бързо отстраняване на инфекцията от тялото е по-добре да пиете повече течности.

Чистата вода е най-добрия избор. Още по-добре ще е ако успеете да издържите един ден само на водна диета – без чай, без сокове, само вода. Това релаксира вътрешните органи, които след почивката започват да работят по-добре.

Люто, по-люто, най-люто

Това е сигнал за помощ от „мързеливия стомах“, на когото му е трудно да се справи с храносмилането на храната. Той се нуждае от люто, защото лютото стимулира храносмилането.

Използването на горещи подправки обаче е само временна мярка. Ако стомахът е мързелив дълго време – трябва да потърсите помощ от гастроентеролог или психотерапевт. Според последните проучвания най-често функционалната диспепсия (синдром на мързеливия стомах) провокира потиснато психоемоционално състояние.

Колкото по-кисело, толкова по-добре

Киселият вкус е признак на високо съдържание на витамин С (аскорбинова киселина) в продукта, нуждата от който се увеличава при настинки и инфекциозни заболявания.

Друга причина за възможното желание за кисело е гастрит с ниска киселинност (хипоациден гастрит), който често се развива в зряла възраст. Правилно подбраната диета, която предвижда разумна консумация на кисели храни, се счита за един от методите за коригиране на това заболяване.

Не можете без мляко

Ясен знак за проблеми на стомашно-чревния тракт (язви, гастрит и др.). В периода на обостряне на тези заболявания млечните продукти са едни от малкото, които организмът приема.

Също така, желанието за извара, мляко или йогурт показва висока потребност на организма от протеин и калций, което се отбелязва в периоди на бърз растеж (по-често в юношеска възраст). В никакъв случай детето не трябва да бъде ограничено в млечните продукти. Единственото нещо, което може да се направи увлечението ви към млякото безопасно, е да ядете храни с ниско съдържание на мазнини.

Иска ви се нещо по-солено

Това не винаги е признак на бременност. Солта се консумира активно при заболявания на пикочно-половата система. Следователно, жаждата за сол понякога е ранен симптом на тази група заболявания.

Но да искате и да имате нужда – в случая не едно и също нещо. Например, при цистит, предпочитането на солени храни, или пресоляването на ястията, е крайно нежелателно. Солта задържа течност в организма, а задържането на урина при цистит води до продължителен ход на заболяването.

Между другото, смята се, че по-скъпата морска сол съдържа по-малко натрий. Следователно е по-малко вредна от нормалната. Много изследвания обаче показват, че морската сол съдържа толкова натриев хлорид, колкото и трапезната сол, и нейната консумация също трябва да бъде ограничена.

*Джоуел Фърмън е американски лекар, който прокламира онова, което той нарича диета, обогатяваща с микроелементи.

Бивш състезател по фигурно пързаляне, той получи сериозна контузия, която го отстрани от конкуренцията в спорта. Д-р Фърмън казва, че алтернативната медицина е помогнала за ускоряване на възстановяването му, и го е накарала да стане лекар.

В България са издадени книгите му „Краят на диетите“, „Да се храним, за да живеем“ и „Защитете детето си от болести“.

Източник: www.drfuhrman.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *