Какво значи страничната амиотрофична склероза ?

Ние, хората, осъществяваме движенията си чрез мускулите, които обаче се контролират от нервната система. Това става чрез раждане на импулс в двигателната кора на главния мозък. Този импулс по гръбначния мозък стига до двигателните му клетки. Те „поемат щафетата” и я предават на мускулите.
Но когато гръбначномозъчните  неврони се увредят от странична амиотрофична склероза, тогава двигателните клетки в страничните части на гръбначния мозък умират и вече не могат да предадат импулса от мозъчните неврони към мускулите. В резултат на това едни или други части от крайниците остават наподвижни.
Най – много гръбначномозъчни двигателни клетки има в шийните и поясните удебеления. Шийните контролират ръцете, поясните – краката.
Тази слабост се разпространява по целите ръце. След това се присъединява атрофичните разстройства – мускулите слабеят, китките на ръцете заприличват на „лапи с остри нокти”.
За краката е характерен висок  тонус: мускулите са силно напрегнати дори и на сън, което не позволява на болния да ходи. Процесът на умиране на нервните клетки започва да се покачва нагоре – към главния мозък. И когато засегне и увреди жизненоважните центрове на дишането или сърцебиенето, болният умира.
В начални стадии страничната амиотрофична склероза се диагностицира много трудно. Изискват се специални изследвания, едно от тях е т. нар. електромиография. Но именно ранната диагностика може да  помогне на болния и да удължи неговата работоспособност, а и живота  му.
Ако усетите нарастваща слабост в ръцете, ако бързо се уморявате по време на работа или изпитвате слабост след ходене, веднага потърсете невролог.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *