ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СОФАМЕТ / SOPHAMET

Съдържа метформинов хидрохлорид, микрокристална целулоз, повидон К 25, сорбитол, магнезиев стеарат, бял опадрай

Предназначение

Медикаментът СОФАМЕТ се назначава като средство за контрол върху стойностите на кръвната захар. Активната му съставка метформин принадлежи към групата бигваниди; перорален антидиабетен продукт.

Прилага се при лечението на диабет 2, т.е. инсулинонезависим диабет при възрастни пациенти. Обикновено се препоръчва като част от комплексна терапия в условията на наднормено тегло; назначава се паралелно с диета и подходяща физическа активност. Може да се използва заедно с други лекарства, регулиращи стойностите на кръвната захар, както и заедно с инсулин. Допуска се лечение и на деца над 10-годишна възраст.

Как се приема

Приемът на СОФАМЕТ трябва да бъде назначен от лекар. Дневната доза се определя индивидуално.

Деца над 10-годишна възраст и подрастващи, които се лекуват с този медикамент под специален лекарски контрол, обикновено получават доза от 500 или 850 мг дневно; продуктът се разпределя по равно за два-три приема. Възможно е назначаване на по-висока дневна доза, но не над 2000 мг.

Стандартната доза за възрастни е в същите параметри, а максималната не повече от 3000 мг за три приема.

Пациенти с бъбречни заболявания или в напреднала възраст могат да получават редуцирана доза.

Таблетките се вземат по време на хранене или след това; поглъщат се цели, с вода. Ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе обичайната доза. При предозиране има риск от т.н. лактатна ацидоза с болки в корема, повръщане, общо неразположение, висока температура, дихателни затруднения.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със СОФАМЕТ може да причини лактатна ацидоза; симптоматиката изисква незабавна медицинска намеса.

Най-често съобщаваните смущения при лечение с този продукт са гадене и повръщане, коремни болки, диария. Счита се, че тези симптоми са характерни за началната фаза на лечението и че постепенно проявите отслабват. При прогресия се търси лекарска консултация.

Сред описаните странични ефекти са кожни обриви, загуба на апетит, хепатит, умора, безсъние. Има информация за пациенти с понижени нива на витамин В12 в организма.
При лечение с този медикамент е необходим системен контрол върху стойностите на кръвната захар.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СОФАМЕТ не трябва да се назначава при алергия към съставка на медикамента.

Противопоказан при нарушени бъбречни и чернодробни функции.

Неприложим при неконтролиран диабет, кетоацидоза, дехидратация вследствие на интензивно повръщане или диария.

Не е подходящ за пациенти, преживели инфаркт, с дихателна недостатъчност, хипоксия, бъбречни инфекции; при алкохолно зависими.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Терапията със СОФАМЕТ може да търпи корекции или да се прекратява временно при назначени хирургични интервенции или изследвания с контрастно вещество.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с други продукти подлежи на корекции в случаите на лекарствени взаимодействия с възможен негативен резултат. Отнася се до медикаменти от рода на диуретици, лекарства против болка и възпаление, АСЕ-инхибитори, кортикостероиди, лекарства за бъбречни заболявания, други противодиабетни.

_______

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за 30 таблетки по 850 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *