Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Едно просто упражнение помага при плоски стъпала

За всички, които не искат да бъдат тежест за близките си – правете това упражнение за плоски стъпала – то доказано помага и облекчава

плоски стъпала
При плоски стъпала борбата се води на няколко фронта

Ходилото се характеризира с естествена сила и еластичност, дължаща се на мускули, кости и стави, закрепени заедно. Външната му част изпълнява поддържаща функция – тежестта на тялото по време на ходене пада върху тази област, а вътрешната част придава на походката елегантност и лекота. Петата първо влиза в контакт със земята, последвана от другите части на стъпалото, следвайки ги с плавно търкаляне.

Но какво ще стане, ако напречните и надлъжните арки са равни и гладки, а самите стъпала са „сплескани“ в средната част?

Има всички признаци на плоско стъпало, при което кракът губи естествената си способност да овладява треперенията, които съпътстват движението. Той е прекалено напрегнат под тежестта на тялото. Деформираният крак е в контакт с пода (земята) почти с цялата му повърхност, а отпечатъкът му е лишен от характерна вътрешна вдлъбнатина. Всяка стъпка може да отговори с болка в мускулите на прасеца, глезенните и коленните стави, долната част на гърба и гръбнака.

При възрастните развитието на плоско стъпало може да се насърчава от тежък физически труд, заседнал начин на живот, наранявания на стъпалото, глезена, глезенната става, носенето на неудобни обувки.

Започнахте ли вече да се притеснявате: болка в стъпалото, болка мускулите на крака, долната част на гърба, а вечер има подуване, което изчезва през нощта?

Обърнете внимание на тези ранни признаци на плоско стъпало. Най-важното е да не пропускате момента и да си уговорите час със специалист, който да постави правилната диагноза и да избере лечение, което може да спре развитието на плоско стъпало. Ако не вземете необходимите мерки, болестта буквално обезобразява стъпалото. Това ще промени развитието на заболяването и походката: тя ще стане неудобна и ограничена. Добре е да се знае: движението с плоско стъпало често води до развитие на артроза, остеохондроза, сколиоза.

Гимнастика, масаж

По правило придобитите несъвършенства на краката могат да бъдат коригирани. С помощта на специални мерки за рехабилитация можете да предотвратите по-тежкото заболяване.

Специалната гимнастика трябва да се превърне в ежедневна и обичайна дейност за пациенти с плоски крака. По-добре е да я правите 2-3 пъти на ден.

Добри съюзници в борбата с болестта са ежедневните топли (температура на водата 35-36 градуса) вани за крака и масаж. Тези процедури подобряват кръвообращението и тонизират мускулите, които стягат свода на стъпалото.

Масажирайте вътрешната повърхност на подбедрицата в посока от глезенната става към коляното, а стъпалата – от пръстите до петата.

Какво още?

Като се имат предвид характеристиките на заболяването (изравняване на надлъжната или напречната арка на единия или двата крака), може да ви бъдат препоръчани ортопедични обувки или да се направят индивидуални ортопедични стелки.

В началния стадий на заболяването се носят обувки с широк нос, твърд гръб и стабилна пета, както и се използват терапевтични стелки-арки за надлъжни и напречни арки. Стелките създават удобни условия за деформираното стъпало, освен това обикновено са обработени с противогъбични и дезинфектанти. Не забравяйте периодично да извършвате профилактични прегледи за навременна корекция на височината на опорите на дъгата.

Независимо от това, най-добрата борба срещу плоските крака е превенцията. Правете сутрешни упражнения ежедневно, спортувайте (плуването е особено полезно), носете удобни обувки. В топлия сезон ходете боси по пясъка, по рохкава почва, зелена трева и по килима у дома.

>Д-р Гюлнара Мазитова

Д-р Гюлнара Мазитова* дава инструкции за едно просто упражнение, което ще помогне при борбата с плоските стъпала

Не забравяйте да изпълнявате упражнението редовно, така че резултатът да стане факт за по-кратко време.

На първо място, упражнението е насочено към борба с плоските крака. Но тъй като в нашето тяло всичко е взаимосвързано, то помага и на гърба, и на съдовете, и на ставите. И просто ще удължи времето през което ще бъдете активни, мобилни и здрави.

Упражнение за профилактика на плоско стъпало

1. Застанете на пода с боси крака. Краката са успоредно разтворени с дължината на раменете, разстоянието между краката е удобно за вас. ⠀

2. Притеснете стъпалата здраво към пода: основата на големия пръст на крака, основата на малкия пръст, външната част на петата, външният ръб на стъпалото, цялата пета, външният и вътрешният й ръб. ⠀

3. Изпънете пръстите напред, доколкото е възможно, разтворете пръстите на краката си във форма на ветрило.

4. Спазвайки всичко по-горе, затегнете вътрешната арка на стъпалото, увеличавайки арката, височината на пространството под вътрешния ръб на стъпалото. ⠀

5. Засечете времето – 30 секунди, 5 серии. След това увеличете времето до 1 минута, повторете 5 пъти.

Можете да го правите успоредно с обичайните си дейности: докато миете чинии, например.

6. Наблюдавайте себе си. По време на упражнението трябва да сте добре изправени, като същевременно издърпвате тялото от стъпалата право нагоре. Тялото ще помогне на слабите мускули на краката.

Между другото

Правилните обувки трябва да отговарят на размера на стъпалото: да не „стискат“, но и да не бъдат твърде хлабави.

Най-удобно за ежедневно ходене е ток с височина не повече от 4 см, след това телесното тегло се разпределя равномерно по целия крак.

Когато купувате обувки, проверете дали подметката е гъвкава: вземете обувките и леко се огънете като съберете двата ѝ края.

Когато купувате сандали не забравяйте, че краката често отичат в жегата. Когато купувате зимни обувки, имайте предвид, че ще ги носите с по-плътни чорапи. В тесните ботуши краката ще замръзнат.

В никакъв случай не купувайте обувки „на платформа“, което драстично намалява пружинирането на стъпалото, прави походката тежка, нестабилна и неудобна.

*Гюлнара Мазитова е доктор по спортна медицина и физиотерапия, доктор на медицинските науки, лектор по фитнес и реабилитация.

Източник: drmazitova.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *