Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чудо на природата: 8-те най-полезни рецепти с черен бъз

Билката е известна като „чудото на народната медицина“

Черният бъз е изключително популярен с антитоксичните си качества. Наричан още „български женшен“, черният бъз е описван като невероятно полезен още в древността. Знаменитият Петър Димков казва за него, че е „най-силната българска билка”.

черен бъз
Над 800 изследвания потвърждават уникалните лечебни качества на черния бъз

Растението може да бъде намерено покрай населени места, най-често сред гори и храсти. То вирее на по-сенчести места и може да израсне до 3 метра височина, плодовете му са лилаво-червени на цвят.

Черният бъз започва да набира популярност в световен мащаб, като отскоро американските власти влагат милиони за изледване на медицинските ползи от билката.

Проведени са над 800 изследвания и проучвания, които потвърждават уникалните лечебни качества на черния бъз. Установено е, че плодът на разтението е с 3,5 пъти по-силно антиоксиданто действие от витамин E и има едно от най-силните антивирусни действия в природата.

Бъзът се оказва невероятно полезен при множество болестни състояния, например при срив на имунната система, ангина, настинка, температура, анемия, проблеми с кръвното, респираторни заболявания, хемороиди, импотентност, възпаления на бъбреците, възпаления на пикочните пътища и много други.

Тук ще ви запознаем с 8 рецепти, с които ще може да се възползвате от лечебните свойства на черния бъз.

1. Здравословен коктейл от черен бъз
Вечерно време се накисват плодове от черен бъз в чаша вода, след което се оставя да престои до сутринта, прецежда се и се пие на гладен стомах.

2. Отвара от бъз
30 грама от билката се заливат с гореща вода, след което е нужно да поври на бавен огън за около 15 минути. Оставя се да изстине и да престои 45 минути преди да го прецедите. Отварата е готова за консумация.

Тази рецепта е особено полезна за хора, страдащи от захарен диабет.

3. Сироп от черен бъз
В стандартен буркан се слагат 3-4 см плодове от бъз, като сте премахнали дръжките им преди това. Покривате плодовете с 3-4 см мед или захар и повтаряте процедурата, докато бурканът се напълни. Много е важно да не го пълните догоре, а да оставите малко място, защото получената смес може да се разшири през следващите дни.

Гърлото на буркана се покрива с марля и се оставя да стои на тъмно. Разбърква се по 1 път на ден и се оставя да престои в продължение на 3 до 5 седмици. Прецежда се с помощта на гъста марля, като е много важно да внимавате в сиропа да не попадне плод, защото може да започне процес на ферментация. Сиропът се съхранява на хладно и тъмно място.

За възрастни е препоръчително да се пие по 1 супена лъжица на ден преди хранане, а за децата – по 1 чаена.

4. Вино от бъз
Останалите плодове от горната рецепта може да използвате за направа на вино. Изсипват се в стъклен съд и се заливат с вода в съотношение 1/3 (1 кг плод се залива с 3 л. вода). След 2 -3 седмици ще сте получили вино от черен бъз.

Пие се по 1 чаша преди хранене.

5. Сладко от черен бъз
Рецептата е изключително проста – във вряща смес от захар (800 г.) и вода (200 мл) се добавя 1 кг. плод от черен бъз и се вари до получаването на желаната консистенция.

6. Пюре от бъз
1 кг черен бъз се бланшира от 3 до 5 минути, след което се смачква през цедка. Добавя се захар и се оставя да кипне.

Най-добрият начин за съхранение е в стъклени буркани на хладно място.

7. Конфитюр
Смилат се 1 кг плодове от черен бъз, слага се 1 кг захар и 2 чаши вода и се оставя да ври до получаване на желаната гъстота.

8. Мармалад от черен бъз
Плодът се пресова, за да изтече сокът върху зърната, след което се вари на умерен огън до получаване на нужната консистенция. Сипва се в буркани докато е още горещ.

Консумира се по 1 лъжица на ден преди хранене.

Източник: zdrave-bg.eu

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *