Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сладка измама: Какви са плюсовете и минусите на подсладителите?

Подсладителите започнаха да се появяват в магазините за здравословни храни преди около двадесетина години

подсладителите
За или против подсладителите?

На рафтовете можете да намерите десетки различни видове и форми на този иновативен продукт. Следвайки световната тенденция, купуваме подсладители с надеждата да отслабнем комфортно. Дали заместителите на захарта ще решат проблемите ни или все още сме далеч от решението на този вечен проблем? Нека се опитаме да разберем.

Замяна или незамяна? Това е въпросът!

Подсладителите, които се използват за отслабване, са една от най-горещите и спорни теми в диетологията. Изглежда, че е по-логично използването на подсладители с нула калории по време на отслабване. Дали това е така? Не страдайте от „изтеглянето на захарта“ от вашето меню, радвайте се на живота, и в същото време отслабвате, като улеснявате спазването на диетата. Но се оказва, че не всичко е толкова просто. Съвременните изследвания показват, че използването на нехранителни подсладители може, напротив, да доведе до наддаване на тегло.

Наскоро в списанието Nature беше публикувана статия, която доказа, че подсладителите регулират нивото на кръвната захар при плъхове, като по този начин причиняват нещо като предшественик на диабета, или иначе казано – преддиабет. Освен това, произходът на заместителя няма значение: естествената стевия от тази гледна точка не е по-добра от натриевия цикламат. Така че наистина ли е възможно единственият начин да отслабнете и да се спасите от „сладкия зъб“, като забравите завинаги желания вкус на захарта?

Дебели плъхове и тънки фитнес модели

Не бързайте да правите пребързани изводи. От една страна, имаме резултати от различни и много на брой изследвания, които потвърждават отрицателния ефект на подсладителите върху плъхове. В същото време Интернет е пълен с блогове на фитнес модели, спортисти и привърженици на здравословния начин на живот, които интензивно насърчават използването на нехранителни заместители на захарта, а те самите ги използват за приготвяне на диетични десерти по време на отслабване.

Подсладителите често се срещат и в популярните диети, например, в сензационната диета на Дюкан – нейният автор дори настоява за необходимостта от „измама“ на мозъка, за да се постигне по-бързо тънката фигура.
Тези противоречия ви карат да се замислите за условията, при които нехранителните подсладители могат да донесат ползи или вреди.

Мозъкът не може да бъде заблуден

Проучванията показват, че всеки сладък вкус стимулира апетита, независимо от източника. Водата, подсладена с аспартам, засилва желанието за ядене, въпреки че този ефект изобщо не се проявява от аспартама под формата на капсули. Подобно действие на други заместители доведе учените до извода: мозъкът, под въздействието на подсладителите, ще се опита да компенсира липсата на енергия с друго, допълнително и по възможност обилно хранене.

Оказва се, че мозъкът не може да бъде измамен и няма смисъл да се използват нехранителни заместители на захарта, за да се намали общата хранителна стойност на диетата. Казано по-точно, подсладителите могат да свършат лоша работа, опитвайки се да намалят интуитивно калориите, при които не мислите какво и колко ядете.

Така е, но не съвсем!

Представете си друга ситуация, при която диетата ви е с високо съдържание на калории, но стриктно спазвате „нормата“ и не позволявате тя да бъде надвишена. В тази ситуация случайното преяждане е невъзможно, но има шанс да се насладите на всички предимства на сладкия живот, без да навредите на фигурата.

Предимствата на подсладителите не са малко:

– Не е необходимо да се отказвате от удоволствието да хапнете нещо сладко – това е важно чисто психологически. Всеки знае как забраните водят до изкушение , но използването на заместители свежда ефекта на забранения плод до минимум.

– Вие избирате целия прием на калории със здравословни храни, които са богати на витамини и фибри, което ви помага да поддържате здравето си.

– Отказът от захар в полза на заместителите ви кара да често сами да си приготвяте десерти. В резултат на това вие сте в състояние да се придържате към диетата по-дълго и да формирате правилни хранителни навици.

Под съмнение

В същата статия, публикувана в списание Nature, за която стана дума в началото, описа малък тест, проведен върху седем лица с нормално тегло, които не са използвали подсладители в миналото. Опитът показва, че използването на заместители на границата на приемливите стойности след две седмици е довело до увеличаване на нивата на кръвната захар на гладно на четирима от доброволците (симптом на глюкозен толеранс). При останалите субекти нивата на кръвна захар са останали нормални.

Важно е да се отбележи, че изследването използва наистина голямо количество подсладител – значително повече от това, което се слага в домашно приготвените десерти. Въпреки че резултатите не ни позволяват да правим сериозни изводи, интересно е, че ефектът не е бил универсален.

Асортимент на подсладителите

Аспартам

Този заместител на захарта се използва само в ястия, които не изискват загряване, т.е. не е подходящ за печене или топли напитки. Аспартамът е разрешен при диабет, по време на бременност, както и за отслабване. Противопоказание за употреба е фенилкетонурия (автозомно рецесивно генетично заболяване, характеризиращо се с мутация в гена за чренодробния ензим). Допустимият дневен прием на аспартам е 40 mg/kg телесно тегло.

Цикламат

Един от най-често срещаните заместители на захарта, който се продава на малки бели таблетки. Някои изследвания показват отрицателните ефекти от приема на цикламат в много високи дози, така че бременността е противопоказание за употреба. Безопасна дневна доза е 10 mg /kg телесно тегло.

Стевия

Стевия е заместител на захарта с естествен произход, популярен сред любителите на здравословния начин на живот. Не е забранена по време на бременност, но има ограничение при употреба. Тя има специфичен аромат, който много потребители не харесват и затова често се смесва с други заместители, за да се постигне по-приятен вкус. Дневната норма варира от 2 до 5 g/kg телесно тегло.

Захарин

Един от първите подсладители, случайно открит през 1879 г. от К. Фалберг. Има метално покритие. Както и при другите заместители, няма окончателна присъда по отношение на неговата безопасност, въпреки че е известно, че при опити, проведени с гризачи той увеличава риска от рак. Препоръчителният дневен прием е 5 mg/kg телесно тегло.

Сорбитол, ксилитол, еритритол и други алкохоли

Слабителният ефект на тези заместители на захарта ги прави не най-добрият избор. Въпреки добрия вкус, този недостатък значително намалява интереса на потребителите към продуктите, в които са включени. Препоръчителната дневна норма на сорбитола е не повече от 30 g.

Как да изберем?

Въпреки че производителите на естествени подсладители се опитват да подчертаят естествения произход на своите продукти, всъщност методът на производство не е от особено значение.

Естествеността на заместителите на захарта като стевия или еритритол не ги прави фундаментално по-безопасни от изкуствените, но помага в рекламата за частта от населението, която се страхува „от химия“ без особено да се замисля.

Много по-важно от „естествеността“ на избрания подсладител е спазването на „безопасността“ при употреба: необходимо е да се редуват и смесват различни видове, и да не се надвишават препоръчителните дневни норми. И както вече разбрахте, най-добре е да не довеждате дневната доза до горния приемлив праг.

Източник: connectusfund.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *