ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛИСПЕЦИП / LISPECIP

Съдържа пиоглитазон, лактоза монохидрат, хидроксипропилцелулоза, кармелоза калций, магнезиев стеарат

Предназначение

ЛИСПЕЦИП е антидиабетен медикамент; използва се при пациенти с диабет 2 самостоятелно или като част от комплексна терапия. Продуктът е за продължителен прием; употребата му често се препоръчва в случаи, когато пациентът не може да се лекува с метформин или ако комбинацията от диета и адекватно физическо натоварване не постига нормални стойности на кръвната захар.

Как се приема

ЛИСПЕЦИП се приема по лекарско назначение. Дневната доза се взема наведнъж и обикновено е таблетка от 15 или 30 мг; допустимо е увеличение, но не повече от 45 мг. Таблетките се вземат с вода, без връзка с храненията, по едно и също време на деня.

Терапията с този медикамент изисква периодичен контрол върху стойностите на кръвната захар, чернодробните функции и телесното тегло. Нарастването на килограмите при спазване на режим и диета изисква консултация с лекар.

Приемът на този медикамент не бива да се спира самоволно поради риск от нарастване на кръвната захар. Ако случайно е пропуснат прием, терапията продължава на следващия ден при обичайните дневни дози. При предозиране е възможно спадане на кръвната захар; тя може да се нормализира с прием на подсладена храна или напитка.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при лечение с ЛИСПЕЦИП могат да са сериозни, макар че тежките им форми са редки. Специално се наблюдават пациентите, които приемат този продукт заедно с инсулин – възможно е да се развие сърдечна недостатъчност, едем, необичайно нарастване на теглото.

При проява на симптоми като болки при уриниране или кръв в урината трябва да се потърси медицинска помощ – възможно е да се касае за рак на пикочния мехур.

Сред сериозните странични ефекти са също внезапно счупване на кост, замъглено зрение, алергични реакции с тежки обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане.

При някои пациенти са възможни странични ефекти като инфекция на дихателните пътища, възпаление на синусите, безсъние, промени в чернодробните функции.

Описвани са симптоми като главоболие, замайване, болки в ставите и гърба, метеоризъм, еректилна дисфункция, захар и белтъци в урината, нарастване на апетита.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някой от компонентите на продукта.

Медикаментът е противопоказан при диабетна кетоацидоза, сърдечна недостатъчност, заболяване на черния дроб, рак на пикочния мехур, при кръв в урината.

Рискови пациенти задължително се консултират с лекар за условията, при които биха могли да вземат лекарството безопасно. Такива са хората с макуларен едем, при задържане на течности, приемащи дълго време нестероидни противовъзпалителни, кисти на яйчниците; специално се консултират пациентите, приемащи и други противодиабетни лекарства.

Не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години.

Не е желателна употребата на медикамента по време на бременност или кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

ЛИСПЕЦИП е съвместим с голямо количество от най-разпространените медикаменти, но паралелният прием трябва да се обсъди предварително с лекуващия преди началото на терапията. При комбиниране с някои продукти за намаляване на холестерола, за лечение на инфекции или туберкулоза, е възможна промяна в терапевтичните ефекти.

Специално внимание е необходимо при определянето на режим и дози на приеманите медикаменти, ако пациентът взема и други противодиабетни продукти.

Усреднена цена в аптеките – 22 лв за 30 таблетки от 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *