ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МОНОПРИЛ / MONOPRIL

Съдържа фозиноприл, лактоза, микрокристална целулоза, кросповидон, повидон, натриев стеарилфумарат

Предназначение

МОНОПРИЛ се прилага при лечението на хипертония и сърдечна недостатъчност; най-често се комбинира с диуретици. Продуктът е от типа АСЕ-инхибитори.

Как се приема

Приемът на медикамента трябва да бъде назначен от лекар в дози и с продължителност на приема, зависещи от здравословния проблем, състоянието на пациента и начина на повлияване.

Терапията с този продукт започва с доза от 10 мг веднъж дневно; лекуващият може да я увеличава в зависимост от отговора на организма. Пределният й размер за 24 часа е 40 мг. Препоръчва се лекарството да се приема по едно и също време на деня. Паралелният прием с диуретици изисква лекарски контрол.

Ако е пропуснат прием, лекарството се взема при първа възможност или се изчаква малко до следващия прием. Не бива да се увеличава приеманата доза с цел наваксване на пропуснатото. Приемът на по-високи от назначените дози може да причини различни смущения, затова е добре спешно да се направи медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с МОНОПРИЛ може да е причина за някои смущения – обикновено те са в лека форма и преходни. При прогресия или постоянна проява на смущаващи симптоми трябва да се търси лекарска помощ. Става дума за сърбеж и обриви, мускулни болки, гръдна болка, стомашно неразположение, замайване, кашлица, умора и др. при проявата на един или повече необичайни симптоми следва да се потърси медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МОНОПРИЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента или към други АСЕ-инхибитори.

Медикаментът е противопоказан при диабет или при проблеми с функцията на бъбреците.

Не се прилага при болни, които се лекуват с алискирен-съдържащи продукти. Продуктът не е подходящ за пациенти с хронична сърдечна недостатъчност, които са на специфична поддържаща терапия.

Лечението с медикамента се прекратява при симптоми на чернодробни отклонения, включително жълтеница.

Не се препоръчва за деца и подрастващи.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои лекарствени комбинации променят въздействието на МОНОПРИЛ. Затова се препоръчва пауза при приема им – поне два часа, замяна с други лекарства или спиране на някои от тях. Предупреждението се отнася до комбинациите с антиациди, нестероидни противовъзпалителни, анестетици, литий-съдържащи продукти. Избягват се продукти за отхвърляне на трансплантирани органи; комбинирането с диуретици изисква периодични изследвания на електролитите и кръвните показатели.

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 28 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *