ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Майкъл Грегър: Самолечение при хипертония

Сърдечно-съдовите заболявания остават основната причина за смърт в световен мащаб – 46% от хората умират от тях

хипертония
Самолечението при хипертония не е препоръчително

Повечето, защото предпочитат да се лекуват сами, без помощта на лекари.

Хипертония: какво се случва в началото

Типична ситуация: човек е у дома си и кръвното му налягане (може би за първи път в живота му) се е увеличило. Какво трябва да направи?

Класическите симптоми на високо кръвно налягане – шум в главата и ушите, зачервяване на лицето, главоболие (обикновено в задната част на главата) – не се проявяват изобщо и не винаги. Често кръвното налягане, повишаващо се до критични стойности, не се проявява по никакъв начин, и човек дори не предполага, че нещо не е наред.

Междувременно налягането е над 160 mm Hg, а едно такова състояние се оценява от лекарите като хипертонична криза, която е изпълнена с опасни усложнения, особено при възрастните хора (те имат редица заболявания, които могат да се влошат дори и при леко повишаване на налягането). Затова след 40 години всеки човек трябва да измерва сам кръвното налягане на всеки 2-3 дни, независимо от своето благосъстояние.

Ако говорим за самопомощ, тогава възможностите при сърдечно-съдови заболявания са ограничени. Можете да си помогнете само при умерено повишаване на налягането (до 145–150 mm Hg). В такива случаи трябва да легнете, да се успокоите, да разхлабите яката на ризата, да отворите прозореца. Препоръчително е да поставите краката си в гореща вода и да задръжте за 5-7 минути – това ще разшири съдовете, и по този начин малко ще намали налягането. Ако налягането е над 160 mm Hg спешно трябва да се потърси медицинска помощ. В такава ситуация времето е скъпо.

Ще помогне ли сокът от цвекло?

Сокът от цвекло може да се използва само профилактично, но не и за лечение. Антихипертензивните лекарства също се състоят от растителни компоненти, но те са във висока концентрация в таблетките, така че те действат бързо и ефективно. Колко сока от цвекло – колко точно трябва да пиете, за да облекчите налягането, и колко дълго трябва да чакате, докато цвеклото си свърши работата, никой фитотерапевт няма да отговори на тези въпроси.

Какви лекарства трябва да присъстват в домашен аптечка?

Независимо дали има пациенти с хронични заболявания, бих посъветвал да има успокоителни във всяка домашна аптечка. Паниката е налице в началото и при обострянето на всяка болест. Следователно, добре е да имате под ръка капки мента, глог и валериана, Валидол и други леки успокоителни, които се продават в аптеката без рецепта.

Често са необходими стомашно-чревни лекарства (например ензимни препарати, които се взимат при преяждане), спазмолитици (Но-шпа), болкоуспокояващи (Ацефеин), лекарства за повишаване на налягането. Всеки болен от хипертония трябва да има свое лекарство за намаляване на налягането и лекуващият лекар трябва да го избере. Това, което помага на един пациент, може да не е от полза за друг.

Препоръчително е всеки човек да разполага с телефонен номер на доверен лекар, с който може да се свърже при възникването на спешни случаи.

Твърди се, че лекарства за намаляване на кръвното налягане (при хипертония) трябва да се приемат цял живот

Такива лекарства наистина трябва да се приемат дълго време, тъй като кръвното се счита за нормално, ако поне 6-8 месеца пациентът не е имал нито един случай на повишаване на налягането. Ако тази цел е постигната, лекарят решава дали да продължи приема на лекарството, да намали дозировката му или да го отмени изцяло.

Въпреки това, не може да се приема кардиологичен препарат за цял живот (освен в определени случаи, договорени отделно). С течение на времето тялото се адаптира към лекарствата и те престават да „работят“.

За профилактика на сърдечни заболявания се препоръчва средиземноморска диета (зърнени храни и морски дарове)

Въпреки това, най-ниската честота на сърдечно-съдови заболявания е във Франция, където на масата винаги присъстват ястия, които не са особено здравословни.

Препоръките на кардиолозите, относно храненето, се свеждат до факта, че след 40 години трябва да ядете по-лесно смилаеми храни и кисело-млечни продукти и да не сядате на масата след 18-19 часа. Останалото е индивидуално. Човек трябва да слуша тялото си и да знае след каква храна ще се чувства добре и след какви ястия е принуден да страда, за да усвоява храната.

Ниската честота на сърдечно-съдови заболявания във Франция се дължи не толкова на диетата, колкото на отношението на французите към живота и на резервите на тялото им. Всичко зависи и от това как и колко защитаваме себе си (превенция) и за какво харчим ресурсите си за това колко и как ще живеем.

Пациентите на кардиолозите са изключително чувствителни към климатичните катаклизми. Защо?

Температурните разлики влияят негативно на съвкупността на кръвоносните съдове, дължината на които според различни източници варира от 80 до 150 хиляди км във всеки организъм. По време на топлина или студ съдовото легло става нестабилно; за неговото нормализиране са нужни сили, време и често медицинска помощ.

При температурни аномалии хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да внимават – да се обличат според времето и да избягват екстремните физически натоварвания. В горещината е по-добре да останете у дома, а не да сте на пряка слънчева светлина. Слънчевите лъчи са мощен провокатор.

Диагноза и прогноза без други диагностични методи

Как се поставя диагноза без да се правят изследвания? Много просто – познавайки навиците на човека! Глупост, която се проявява във факта, че човек пуши, не следи теглото си, физически е пасивен, не се придържа към дневния режим и хранене, не спазва предписанието на лекаря. Такъв човек не уважава себе си, което означава, че на първо място е изложен на риск най-вече към сърдечно-съдови заболявания.

7 стъпки към здраво сърце

Американската сърдечна асоциация е посочила седем правила, които могат да помогнат за намаляване на вероятността от сърдечни заболявания със 79%. Според тях само 2% от хората спазват пълния набор от тези седем правила.

– Прекратяване на тютюнопушенето;
– Балансирано хранене;
– Разходка на чист въздух – поне 40 минути дневно;
– Поддържане на здравословно тегло;
– Контрол на захарта (3,2–5,5 mmol/L);
– Ежедневен мониторинг на налягането (не по-високо от 120/80 mm Hg);
– Редовни тестове за холестерол (3,6–5,2 mmol/L).

Д-р Майкъл Грегър

Д-р Майкъл Грегър е американски лекар и писател на бестселъри в жанра книги за самопомощ и диетология. Говорител е по въпросите на общественото здраве, по-специално за диетите на растителна основа и вредите от яденето на животински продукти. Той е веган и създател на сайта NutritionFacts.org.

Източник: nutritionfacts.org

гривна кръвно
Магнитна гривна против високо кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *