ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Веган от 6 месеца: Ето какво се случва в човешкия организъм!

Промените, които настъпват в тялото ни, когато преминем към веган диета

 

веган
Редица промени се случват в тялото ни, когато спрем да консумираме животински продукти

Веганизмът е начин на живот, при който се спазва строга диета, която изключва млечни продукти, яйца, риба и месо. От The Independent съобщават, че за последните 10 години в Обединеното кралство броят на веганите се е увеличил с 350%.

Мотивите за приемане на вегански начин на живот са най-различни. В някои случаи те са от религиозна гледна точка, в други – от здравословна. Има и хора, които стават вегани, защото ненавиждат нехуманното отношение към животните.

Проучвания показват, че веганизмът може да бъде полезен за организма, но само ако диетата е много добре планирана. За хора, които цял живот са консумирали месо и млечни продукти, рязката промяна на храненето може да има негативен ефект.

Първите седмици

Първите няколко седмици ще забележите значително повишаване на енергията. Това се дължи на изключването на обработено месо от диетата и заменянето му с плодове, зеленчуци и ядки. Тези храни повишават нивата на минерали, фибри и витамини.

С напредване на времето без консумация на животински продукти ще настъпят промени във функционирането на червата. При някои може да са положителни, а при други – не. Това се получава вследствие на голямото съдържание на фибри във веганската диета и увеличаването на въглехидратите, които ферментират.

Дали промените ще бъдат положителни, зависи от това каква е диетата, която спазвате – дали е балансирана и каква част от нея се състои от рафинирани въглехидрати и преработена храна.

От 3 до 6 месеца по-късно

След няколко месеца спазване на веганска диета ще забележите, че появата на акне значително е намаляла.
За този период от време може също да са се изчерпали запасите на организма от витамин D. Той се съдържа в месото, яйцата, рибата и млечните продукти. От този витамин зависи здравината на костите, мускулите и зъбите. Дефицитът на витамин D може да доведе до депресия, заболявания на сърцето и мигрена.

За да избегнете изчерпването на витамин D, е нужно да ядете храни, богати на този витамин или да приемате хранителни добавки. Витамин D се синтезира и от излагането на тялото на слънчева светлина, поради което е необходимо да консумирате още по-голямо количество храни, богати на витамин D през зимата.

От 6 месеца до няколко години

Продължителното спазване на веганска диета може да бъде причина за изчерпването на витамин B12 в организма. B12 отговаря за нормалната функция на кръвоносната система и нервните клетки. Този витамин се съдържа само в животинските продукти.

Недостигът на витамин B12 може да е причина за задух, изтръпване на крайниците, отслабване на паметта и чувство за изтощение. Важно е да се следи за дефицит на този витамин, защото липсата му може да доведе до трайни последствия за мозъка и нервната система. Липсата му увеличава и риска от инсулт.

След 30-годишна възраст тялото започва да използва калций от костите, за което е важно да се приема достатъчно количество от веществото. Сред веганите над 30-годишна възраст вероятността за фрактура на костите се увеличава с 30%. Затова е препоръчително калций да се приема под формата на добавка.

Добрата веган диета може да има много ползи за здравето, но е жизненоважно тя да се управлява внимателно.

Небалансираната диета може да доведе до редица проблеми и заболявания.

витамин б12
ВИТАМИН B12 – в помощ при дефицит на витамин В12, ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *