БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ОСИКА / OSSICA

Съдържа ибандронова киселина, лактоза монохидрат, повидон, микрокристална целулоза, кросповидон, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, поливинилов алкохол, титанов диоксид, талк, макрогол

Предназначение

ОСИКА е лекарствен продукт от типа бифосфонати. Приемът му намалява риска от загуба на костно вещество и развитие на остеопороза при жени в менопауза и постменопауза. Активната съставка – ибандронова киселина, съдейства за предотвратяване на характерните за състоянието костни счупвания, преди всичко тези на гръбначния стълб. Продуктът е доказано ефективен, особено при съчетаване с подходяща диета и умерена физическа активност.

Как се приема

ОСИКА трябва да се приема по лекарско назначение; обикновено препоръчваната доза е една таблетка веднъж месечно.

Таблетката се взема при спазване на следните правила: Приемът става на една и съща дата от месеца. Подходящото време е сутрин, на гладно, с пълна чаша вода. Идеята е таблетката да стигне до стомаха възможно най-бързо и най-малко 6 часа след последния прием на храна. Таблетката се гълта цяла, а водата трябва да е слабо минерализирана – негазирана, неподсладена.

Един час след поглъщането на таблетката пациентът не трябва да ляга; в рамките на този час не бива да се яде и пие нищо, с изключение на малко вода. Не се допуска и прием на друг медикамент.

ОСИКА е продукт за дългосрочна терапия. Ако тя е следвана без прекъсване в продължение на 5 години, лекуващият следва да прецени дали може да се прекрати.

При пропуснат прием на сутринта в планирания ден от месеца, таблетката не се приема по-късно през деня. След консултация с лекуващия може да се приеме в друг ден, който не е твърде близо до следващата планирана дата. Не се допуска прием на две таблетки в рамките на една седмица.

При случайно предозиране пациентката трябва да изпие чаша мляко и веднага да потърси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е след прием на ОСИКА да има симптоми като болка в гърдите, гадене и повръщане, затруднения при прием на храна и течности; възпаление на хранопровода. В редки случаи се наблюдават оток на лицето и гърлото, сърбеж, затруднено дишане. Сред редките странични ефекти са още болка в очите и възпаление, болка в зоната на слабините или таза с възможна фрактура на бедрена кост.

Има единични данни за некроза на челюстна кост, ушни инфекции, интензивни алергични реакции.

Има също оплаквания от главоболие, болки в стомаха, диария, мускулни крампи и скованост на мускулите, обриви, симптоми на грип – болки в мускулите и ставите, втрисане, общо неразположение.

По-рядко се съобщава за болки в гърба, усещане за умора и изтощение, газове, световъртеж. Има описани и редки случаи с възпаление на дванадесетопръстника, придружено със стомашни болки.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките.

ОСИКА не се прилага при пациенти със заболявания или стеснение на хранопровода. Продуктът не е подходящ за потребители, които не са в състояние да прекарат един час без да легнат.

Не се препоръчва при дефицит на калций в организма.

За рискови пациенти задължително се прави предварителен анализ за възможно приложение без негативни последици. Предупреждението засяга потребители със заблявания на устната кухина, венците или зъбите; пушачи; приемащи кортикостероиди; пациенти със злокачествено заболяване. Има потенциален риск също при пациенти с нарушена обмяна на минерали, както и в случаи на бъбречни заболявания.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Продуктът не се прилага при жени във фертилна възраст, както и по време на бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Ако пациентката приема и други лекарства, тя трябва да изчака най-малко един час след поглъщането на месечната таблетка ОСИКА, преди да вземе какъвто и да било разрешен медикамент.

Необходимо е особено внимание при съчетаване с добавки – съдържащи калций, магнезий, алуминий или желязо. Предупреждението се отнася също за ацетилсалицилова киселина и нестероидни противовъзпалителни, болкоуспокояващи, противовъзпалителни.

__

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за една таблетка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *