ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение на цистит в домашни условия. Как да се предпазим?

Тъй като антибиотиците са най-често срещаният и традиционен метод за лечение, бактериите са станали толкова устойчиви, че лечението става все по-трудно

Пикочната инфекция е най-често срещаният вид при жените, която представлява почти 25 % от всички инфекции. Повече от 50% от жените през живота си са страдали от такава инфекция.

инфекцииНай-добрите народни методи за лечение на инфекции на пикочните пътища са консумацията на достатъчно количество течности, спазването на прости правила за лична хигиена, наличието на витамин С и пробиотици в храната, както и използването на етерични масла и диуретични билки.

1.Приемайте много течности

Питейната вода, както всяка друга течност, която пиете през деня, помага за премахването на бактериите от тялото. Недостигът на течности може да се окаже една от основните причини за възпаление на пикочните пътища. При всяко хранене изпивайте поне по 1 чаша вода.

2.По-често посещавайте тоалетната

Честото уриниране е гаранция, че бактериите няма да се размножават в уринарния тракт. Това е процес на естествено почистване на тялото. Освен това, се препоръчва да се уринира веднага след полов акт, за да се отървете от бактериите навлезли в уретрата. Проучванията показват, че задържането на урина за дълго време допринася за интензивното размножаване на бактериите, което в крайна сметка води до развитие на различни инфекции на пикочните пътища.

3.Поддържайте чистота и сухота

Когато използвате салфетки или тоалетна хартия се препоръчва избърсването на интимните части да става отпред назад, особено след дефекация. Това гарантира, че бактериите няма да навлязат в уретрата. Също така е важно да се носи свободно облекло и бельо, за да може да циркулира въздуха и да се поддържа суха уретрата. Задържането на влага увеличава и броя на бактериите. Избягвайте тесните дрехи или тези, направени от синтетични материали.

4.Избягвайте използването на спермициди

спермицидиСпермицидите могат да повишат дразненето, което е благоприятна среда за развитието на бактерии. Използването на презервативи без смазки също може да подразни кожата, затова бъдете внимателни при избора. Сред сексуално активните млади жени, честотата на инфекциите на пикочните пътища е изключително висока и рискът се увеличава значително, ако контрацепцията със спермицид е била използвана след или по време на полов акт.

 

5.Пробиотици

Пробиотиците са отлично средство за лечение на инфекции на пикочните пътища. Благоприятната флора е важна, за да може да се предотврати размножаването на патогени. Приемането на антибиотици убива благоприятната бактериална флора и така позволява на патогенните бактерии да се размножават  неограничено. Пробиотиците помагат за поддържането на нормална микрофлора, която също служи като защитна бариера срещу вредните микроорганизми и насърчава естественото почистване на тялото. Използването на ферментирали храни спомага за възстановяването на организма и за населението на пикочния мехур с полезни бактерии. Тези продукти включват кефир, кимчи, пробиотично кисело мляко, сирене, кисело зеле и комбуча.

Кран Рх за Жени

Хранителната добавка Кран Рх за жени съдържа Червена боровинка и 7 милиарда активни пробиотици. Препоръчва се при вагинални и уринарни инфекции. Тя напълно ще облекчи симптомите при цистит, гъбички, вагиноза, уретрит. В състава влиза и Витамин С, който действа като мощен антиоксидант и поддържа необходимото pH в уринарния тракт.

Примадофилус Оптима Immune Defense 50 милиарда активни пробиотици 

Примадофилус Оптима Immune Defense

Примадофилус Оптима Immune Defense повишава имунната система. Пробиотичните култури са изолирани от човешката интестинална микрофлора. Характеризира се със силен благоприятен ефект върху храносмилателната система. Съдържа Витамин С.

ПРИМАДОФИЛУС ОПТИМА MAX POTENCY 100 млрд. АКТИВНИ ПРОБИОТИЦИ

Примадофилус Оптима Max Potency

Хранителната добавка се препоръчва при лечение с антибиотици, при инфекции на червата, по време на детоксикация. Основната функция е свързана с бързо и ефективно възстановяване на чревната флора.

Други хранителни добавки:

Примадофилус Fortify™ Пробиотик за жени

Fortify™ Dual Action Digestive Complete

Примадофилус Гъми 

Примадофилус Оптима Digestive Balance

6.Червени боровинки

Някои проучвания показват, че сокът от червени боровинки може да намали честотата на инфекциите на пикочните пътища. В допълнение, това е отлична превантивна мярка. Червена боровинка инхибира растежа и колонизацията на бактерии, а именно на E. coli – най-често срещаният вид бактерии, които причиняват ИПП.

червени боровинкиСокът от червена боровинка е най-известният домашен лек за справянето с инфекциите на пикочните пътища. Той съдържа проантоцианидини, които не позволяват на Ешерихия Коли и други видове бактерии да се залепват за стените на пикочния канал.

Рецепта за сок от Червени боровинка:
Рецепта №1: За да приготвите лечебната течност е необходимо запарването на 2 лъжици сушени плодове в половин литър гореща вода. След това прецеждате течността, добавяте мед или захар.
Рецепта №2: 330 грама плодове от Червена боровинка се поставят в дълбок съд и се добавят 2 чаши вода. Поставя се съда на котлона, докато заврат. След това се намалява огъня и се оставя течността да покъкри за половин час. Добавя се чаша и половина захар, изстискан сок от четвърт портокал, половин лимон, половин пръчица канела и 3 зрънца от карамфил. Кисне се в продължение на 1 час и се прецежда.
За да постигнете максимални резултати приемайте този Сок от Червени боровинки всеки ден по 2-3 чаши на ден, за да излекувате напълно инфекцията.
Червената боровинка се среща и под формата на хранителни добавки:
Червена боровинка Форте, Макси Червена Боровинка, Алое Вера  Сок с Червена боровинка

Други рецепти за справяне с инфекциите на пикочните пътища:

Вода от магданоз
Необходими са ви 1 стрък пресен магданоз, 2 чаши вода и 2 супени лъжици изсушен магданоз.
Оставяте водата да заври и тогава се добавя магданоза. Намалявате температурата и оставяте за 10 минути. Прецеждате листата и изпивате водата. Водата от магданоз освежава дъха, действа диуретично, премахва бактериите и облекчава дискомфорта.

7.Чесън

чесънВ натрошения суров чесън се намира активната съставка Алицин. Той проявява антибактериална активност срещу широк спектър от бактерии, включително щамовете на Ешерихия Коли, които са резистентни към голям брой лекарства. Освен това, Чесънът има противогъбични свойства, особено за Candida albicans, които причиняват инфекции с дрожди.

8.D-маноза

D-манозата е вид захар, която по същество е изомер на глюкозата. Тя е включена в нашия списък с народни средства поради способността й да предотвратява залепването на определени видове бактерии към стените на пикочните пътища.

 

Изследване, публикувано през 2014 г. в World Journal of Urology, тества ефективността на D-манозната пудра за предотвратяване на рецидивиращи инфекции на пикочните пътища. В проучването 308 жени с рецидивиращи ИПП са разделени в три групи: първата група приема D-манозен прах, разтворен във вода, в продължение на шест месеца, вторият – нитрофурантоин (антибиотик) дневно, а третият изобщо не получава лечение. Според резултатите от проучването, 98 пациенти все още са имали симптоми на рецидивиращи ИПП: 15 в групата с D-маноза, 21 в групата с нитрофурантоин и 62 в групата, която не е била лекувана. Прахът D-маноза значително намалява риска от рецидив на ИПП и няма странични ефекти в сравнение с пациентите в групата с нитрофурантоин.

9.Витамин С

С достатъчно витамин С в тялото, урината става по-кисела, което потиска растежа на Escherichia coli и повишава имунната функция. Едно проучване оценява ефективността на дневния прием на 100 mg витамин С при лечението на ИПП по време на бременност. Лечението с витамин С за период от три месеца намалява броя на инфекциите на пикочните пътища (по-често цистит), като подобрява общото състояние на бременната жена.
Храни, богати на Витамин С: Шипка, Магданоз, Карфиол, Червени чушки, Портокали, Лимони, Киви
Хранителни добавки: Витамин С Комплекс
Витамин С на прах, Алайв Витамин С

10.Карамфилово масло

Маслото от карамфил има антимикробно, противогъбично и антивирусно действие. Друго предимство на карамфиловото масло е, че притежава противовъзпалителни свойства и се използва за облекчаване на болката и за ускоряване заздравяването на раните. Маслото се приема през устата за две седмици, като се препоръчва преди това да се консултирате с диетолог или терапевт.

11.Етерично масло от Смирна

смирнаНяколко проучвания при хора и животни показват, че маслото на Смирна има антибактериални, противогъбични и антипаразитни свойства. Използва се за лечение на рани и предотвратяване на инфекции. Може да се прилага външно, като се прави топъл / хладен компрес или се втрива в кожата.

12.Масло от риган

В едно проучване през 2012 г. е оценена антибактериалната активност на маслото от риган. Изследователите открили, че риганът е бил активен срещу всички клинични бактериални щамове, включени в тестовете, и успешно потиска растежа на Escherichia coli, бактериите, които най-често се срещат в ИПП.

 

Изследователите смятат, че етеричното масло от риган може да се използва като алтернативен антибактериален агент за подобряване на процеса на оздравяване и е ефективно средство за предотвратяване на развитието на щам, устойчив на антибиотици. Ползите от маслото от риган са много по-добри от някои антибиотици, тъй като риганът не предизвиква резистентност към антибиотици и няма вредни странични ефекти.

 

Препоръчва се вътрешно да се приема масло от риган, като се смесва с вода или кокосово масло. Не се препоръчва да се приема повече от две седмици. Приемането трябва да се извършва под лекарско наблюдение.

Среща се и под формата на хранителна добавка Риган масло.

Какво съветва Професор Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология към ИСУЛ:

 

делийска

Необходимо е да приемате повече течности, да се избягва носенето на прашки, да се ограничи използването на тампони по време на менструация, дамските превръзки да се сменят по-често. Лечението включва продължителен курс с антибиотици заедно с профилактично лечение с малки дози други лекарствени средства. Билките, които също се използват за лечение на уроинфекции притежават антиспастичен и диуретичен ефект. Една от най-често използваните, това е Мечо грозде, която се намира и в аптеките под формата на таблетки. Важно е да се следи какво е съдържанието на билковите чайове за лечение на бъбречни инфекции и камъни. Някои от тях съдържат жълт кантарион, а той понякога пречи на обмяната на други медикаменти.“

 

Д-р Васил Василев съветва какво трябва да направим, за да предотвратим повторна поява на цистит?

д-р василев

Причини и симптоми при инфекция на пикочните пътища:

Инфекциите на пикочните пътища се причиняват от различни микроорганизми, включително гъбички, вируси и бактерии. Въпреки естествените защитни механизми на организма, някои бактерии могат да се прикрепят към лигавицата на пикочните пътища- уретрата, пикочния мехур и бъбреците. Повечето случаи на ИПП се причиняват от бактерията Escherichia coli.

В допълнение към Е. coli, причинителите на ИПП могат да бъдат Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus epidermidis и Klebsiella pneumonia. Пациентите с диабет са по-склонни към инфекции, причинени от Klebsiella и Streptococcus група B. Инфекциите, причинени от Pseudomonas, са по-чести при пациенти с постоянна катетеризация на пикочния мехур.

Инфекциите на пикочните пътища са изключително чести, особено сред сексуално активните жени на възраст между 18 и 24 години, по-рядко при мъжете. Въпреки че ИПП обикновено не са сложно заболяване или животозастрашаващо заболяване, те причиняват дискомфорт, болка и страдание и неблагоприятно влияят върху качеството на живот.

„Циститът е много неприятно заболяване. Усещах болка ниско в корема, но благодарение на Енчец, Очиболец и Полски хвощ аз излекувах цистита“, споделя графиня Ангелика фон Волфскийл

графиня Ангелика фон ВолфскийлТя е известна природолечителка в Германия. Тя препоръчва на своите пациенти природосъобразни методи за лечение и профилактика.
Билката Енчец е свързана с любовта, приятелството и спокойствието. Тя подпомага отделянето на водата от организма. Притежава благоприятен ефект върху състояние и функцията на бъбреците.
Очиболецът съдържа танини и флавоноиди, които притежават спазмолитичен ефект. Не позволява на бактериите да се захващат за стената на лигавицата.
Полският хвощ активира филтрацията на бъбреците. Той подпомага нормалното състояние на отделителната система.
Графинята препоръчва на жените над 50-годишна възраст да провеждат 2 пъти годишно такъв курс с тези билки. Те ще пречистят бъбреците и отложените в тях песъчинки. Най-добре е да се прави през есента и пролетта. Приемат се по 20 капки на ден, заедно с вода.

Кои са основните симптоми при инфекция на пикочните пътища:

инфекция*болка при уриниране
*усещане за парене
*чести позиви за уриниране, дори при празен пикочен мехур
*мускулни болки
*болка в корема
*чувство на умора и слабост
*мътна урина
*урина, смесена с червена или ярко розова кръв
*неприятно ухаеща урина
*тазова болка при жени

Симптомите изчезват до 2-3 дни след лечението. Обикновено протича без усложнения. Затруднения се наблюдават при възрастни хора, хора със слаба имунна система или бременни жени. Те се нуждаят от антибиотична терапия и най-често не могат да бъдат излекувани в 7-14 дни.

Рискови фактори:

*сексуални контакти
*използването на спермициди
*използване на катетър
*бременни жени
*жени след менопауза
*хора с потисната имунна система
*болни от диабет

 

Основният проблем на такива инфекции е, че те са склонни да се повтарят. Проучванията показват, че след първоначалните ИПП всяка пета жена развива повторно заразяване през следващите шест месеца.

Заключение:

*Инфекциите на пикочните пътища, се причиняват от микроорганизми, които са твърде малки, за да се виждат без микроскоп (гъбички, вируси и бактерии). Симптомите на ИПП включват болка и усещане за парене при уриниране, мускулни болки, мътна урина и коремна болка.

*Сексуално активните жени, бременните жени, жените в постменопауза, хората, които използват катетри и хората с отслабена имунна система са изложени на риск от развитие на ИПП.

*Има няколко домашни средства за ИПП, включително боровинки, суров чесън, пробиотици, витамин С и D-маноза. Етеричните масла от риган, карамфил и Смирна също могат да помогнат за потискане растежа на бактериите.

Източник: https://fitzdrav.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *