Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Паркетна гимнастика: Упражнения на д-р Борщенко при остеохондроза и болки в шията

Какви упражнения да изберем, за да укрепим гръбначния стълб и шията? В кой режим да ги изпълнявате?

шията
Упражнения помагат при болки в шията и гърба

Тези две упражнения ще окажат въздействие върху определени проблеми на гръбначния стълб и шията.

Упражненията отлично подпомагат и хората, които страдат от остеохондроза.

Д-р Игор Борщенко

Мнозина казват, че родителите или техните баби и дядовци са имали остеохондроза или болки в гърба и шията. Повечето хора погрешно смятат, че остеохондрозата е наследствена. Това е една обща заблуда, според доктор Борщенко. За щастие, остеохондрозата на гръбначния стълб не се наследява. Но предразположеност към болестта може да се предава. Предава се под формата на особености на съединителната тъкан, под формата на анатомична форма на гръбначния стълб, която от своя страна вече ще допринесе за появата на остеохондроза в една или друга секция.

Има две полярни гледни точки сред хората, по отношение на болките в областта на гърба и шията

Първата е, че не е нужно да се прави нищо, защото така и така вече има болки, такова е положението и няма да е необходимо да се лекува. Профилактиката също не е необходима. Но е важно да се разбере, че редовната гимнастика и правилната поза са два фактора, които пречат на появата на това заболяване. Остеохондрозата, според много хора, е естествен процес, който се появява с възрастта, но въпреки това остеохондрозата е заболяване. Заболяване, което може и трябва да се лекува.

Според някои експерти в медицината диагнозата остеохондроза изобщо не съществува. Този тип промени, според тях, са свързани с възрастта – да, но това са само промени в процеса на живота на човека.

Д-р Борщенко смята, че това е словесно противоречие. Според международната класификация на болестите има такава диагноза. На Запад най-често се говори за болести на междупрешленните дискове. Това означава, че те определят болестта според специфичен анатомичен регион. Например, дегенеративна дискова болест. Или артроза на междупрешленните стави. В старата съветска школа, както и в Германия, тези промени бяха обединени от термина остеохондроза на гръбначния стълб. И в научната литература могат да се открият тези примери. Следователно, остеохондрозата на гръбначния стълб съществува като диагноза. За съжаление, ще продължава да съществува, ако не се вземат мерки навреме.

Следващите упражнения се изпълняват на четири крака. В това положение гръбначният стълб е максимално разтоварен. Това е така наречената паркетна гимнастика, която придобива все по-широка популярност в Америка и Европа.

Упражнение „Котката гледа нагоре“

Упражнението помага за укрепване на мускулите на задната част на врата. Извършва се в две фази.

Начална позиция – на четири крака.

Начална позиция

Първата фаза е изометрична: внимателно, бавно повдигнете главата си нагоре и погледнете към тавана. Опитайте да задържите достигнатата позиция за 15-30 секунди.

Котката гледа нагоре – първа фаза

Втората фаза на разтягане на задната част на мускулите на врата: спокойно и бавно спуснете главата, тя трябва да виси свободно – да се задържи в позицията, достигната за 15-30 секунди. Повторете целия цикъл 3 пъти.

Котката гледа нагоре – втора фаза

Упражнение „Котката гледа надалеч“

Упражнението помага за укрепване мускулите на гърба и отстрани на врата, мускулите на цервико-тилната област. Извършва се в две фази.

Отново се заема позиция на четири крака.

Котката гледа надалеч – първа фаза

Първата фаза е изометрична: нежно и бавно повдигнете главата си нагоре, като я обърнете настрани, и в същото време трябва да нагоре. Опитайте да задържите достигнатата позиция за 15-30 секунди.

Котката гледа надалеч – втора фаза

Втората фаза на разтягане на задната част на мускулите на врата: спокойно и бавно спуснете главата, тя трябва да виси свободно – да се задържа в позицията, достигната за 15-30 секунди. Повторете същото, завъртайки главата си в обратна посока. Повторете целия цикъл 3 пъти.

[box type=“shadow“ ]Д-р Игор Борщенко е специалист в лечението на различни заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък. По професия – лекар, заместник главен лекар, неврохирург.

Д-р Игор Борщенко е активен член и съосновател на редица руски и международни организации на неврохирурзи, занимаващи се с проблемите с гръбначния мозък. Автор е на уникален метод за изометрично мускулно обучение. Неговата позиционна гимнастика „Smart Spine“ разчита на модерни технологии за космическа рехабилитация. [/box]

От книгата „Шея без боли“, Игор Борщенко

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *