Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болки в гърба и кръста: 4 лесни начина да се отървете от тях завинаги

Колко често хората се оплакват от болки в гърба и кръста? Всеки ден, без значение дали става въпрос за хронични болки или за болки, причинени от травма

гърба и кръста
От неприятна и моментна болката в гърба и кръста неусетно може да стане хронична

Болката в гърба и кръста е факт, независимо от възрастта и пола, вида дейност и расата.

Какво е болка? Това е защитна реакция на тялото, много необходима, защото ако няма болка, няма да можем да разберем, че има нарушения в организма, и че нещо заплашва нашето здраве.

Механизмът на развитие на болка в тялото е подобен на всички рефлекси – от болковите рецептори, импулсът минава първо до гръбначния мозък, след това се обработва и изпраща в мозъка. По този начин всички части на нервната система участват, а и в самия мозък има много болкови центрове на различни нива. Това предполага, че усещането за болка е много важно за организма.

Но се случва така, че има повреда, но няма болка. Най-често това се наблюдава по време на туморни процеси или когато има нарушение на болковите рецептори. Когато, поради постоянното дразнене на рецепторите и нервните влакна, тези влакна и центрове в мозъка се дразнят, се появява хронична болка. Много по-трудно е да се лекува хроничната болка, тъй като се засягат не само органите и тъканите, където се намират рецепторите, но и клетките, които предават болката на нервната система – невроните.

Болките в гърба и кръста могат да бъдат причинени поради различни причини. Те биват определяни според локализацията (т.е. мястото) на болката в различни части на гърба.

Човек, който е преживял пристъп на болки в гърба и кръста поне веднъж, знае колко е неприятно. Но след няколко дни болката обикновено намалява, става по-поносима и пациентът … продължава да живее както преди, радва се, че поради някаква причина е забравил за неприятните усещания.

Уви, това не трае дълго… Според статистиката, в 50% от случаите болките в гърба и кръста се появяват отново в рамките на една година, а при някои пациенти тя се превръща в хронична. За да намалите този риск, трябва да действате правилно още след “първото пробождане” в гърба.

Всяка болка е сигнал, че не всичко е наред в човешкия организъм

Така че, дори ако си легнете вечерта с болки в кръста и всичко свърши на сутринта, си струва да разберете какво е причинило атаката.

Най-честата причина за болки в гърба и кръста е остеохондроза, т.е. унищожаването на междупрешленните дискове. Това състояние може да възникне на фона на нараняване, но по-често е резултат от естественото стареене на тялото. С възрастта дисковете стават по-малко хидратирани и еластични и издържат на товара по-трудно. Разстоянието между прешлените намалява. Това може да доведе до затягане на нервните корени, идващи от гръбначния мозък, в който случай се появява ишиас – състояние, което също е съпроводено от силна болка.

Засягат се и гръбначните стави. Когато обема на диска намалява, повърхностите на ставите се измества една спрямо друга и това ускорява износването на хрущяла. Такова състояние се нарича спондилоартроза и също причинява болка. Обикновено тази болка е умерена, но в определени ситуации може да се усеща като остра. Освен това, увреждат се дисковете и ставите на гръбначния стълб често води до спазъм на мускулите на гърба, и само по себе си това също боли. Въпреки това, болката на фона на остеохондроза е неприятна, но не и най-опасната опция. Гърбът може да се нарани поради счупване на прешлен, тумори, възпалителни лезии на междупрешленните дискове, както и поради нарушение в работата и болести на бъбреците. Затова е необходимо да се консултирате с лекар и да се опитате да идентифицирате причината.

Намалете риска!

Ако се окаже, че болката възниква поради остеохондроза и свързаните с нея нарушения в ставите на гръбначния стълб и мускулите, вашата задача е да избягвате рисковите фактори, които могат да доведат до нови обостряния.

Не вдигайте тежести

Това драматично увеличава натиска върху междупрешленните дискове и ставите на гръбначния стълб. Ако те са в добро състояние, тялото може да компенсира натоварването. Но дори и при здрав гръб, не се препоръчва да се вдигат повече от 15 килограма наведнъж. При остеохондроза и спондилоартроза адаптацията към натоварването се намалява и дори наддаването на тегло, с което не сте се справили по-рано, може да доведе до болка. Особено опасно е, когато вдигането на тежести се комбинира с обръщане на тялото настрани.

Не се заседявайте

Известната източна мъдрост, според която е по-добре да седнеш, отколкото да стоиш е лош съвет при проблеми с гръбначния стълб. Натоварването на гърба при сядане е почти два пъти по-силно, отколкото когато стоим прави. И ако човек се изгърбва, поставя крак връз крак или се накланя напред, натискът върху междупрешленните дискове и гръбначните стави също е неравномерно разпределен. Освен това, при дълъг престой на стола или на дивана, мускулите около долната част на гърба и врата са пренатоварени.

Уви, днес много от нас прекарват в седнало положение по 8–10 часа на ден само заради професионалната характеристика – все повече хора работят пред компютъра. Уверете се, че ставате поне веднъж на всеки час и правете кратки упражнения: разтягайте се, направете няколко наклона настрани или надолу или просто вървете. Важно е работното място да е възможно най-комфортно. Полутвърдите офис столове, които повтарят извивките на гръбначния стълб, се считат за идеални. Ако работодателят не се е погрижил за това, можете да закупите специална ортопедична възглавница за долната част на гърба. Струва си да се ползва такава възглавница и ако прекарвате много време в кола. И разбира се, извън работата, желателно е да сте в седнало положение колкото се може по-малко.

Избягвайте хипотермията

Разбира се, тя не може да повлияе на състоянието на гръбначния стълб, но може лесно да предизвика спазъм на мускулите на гърба. Обличайте се според времето, така че да не се получава нито премръзване, нито претопляне.

Движете се!

След атака на болки в гърба, мнозина се опитват да се грижат за себе си и поради това рязко ограничават физическата активност, отказват да ходят и да тренират във фитнеса. Това е грешна тактика.

При отсъствие на движение мускулният корсет на гърба отслабва и част от товара, който мускулите поемат, се прехвърля към гръбначния стълб. А това още повече ускорява разрушаването на тъканта на дисковете и ставния хрущял.

Ако проблемът се върне, не бива да тренирате прекалено усилено, да играете отборни игри, да скачате и да вдигате тежести. Но ходенето, плуването и стречинг упражненията ще са от полза.

Най-доброто лечение – превенцията

Остеохондрозата и спондилоартрозата са неизбежни – рано или късно всеки ще пострада от тях. Но това не е причина да стоите и да чакате болката в гърба или кръста да ви връхлети. За да се намали рискът от болки в гърба, е важно разрушаването на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове и гръбначните стави да се случва възможно най-бавно. За целта се използват хондропротектори – препарати на основата на глюкозамин и хондроитин сулфат. Те подобряват метаболизма на хрущялната тъкан, снабдяват тялото с вещества, които са необходими за неговото обновяване, което го прави по-хидратиран. Такива лекарства се взимат в продължение на няколко месеца.

Важна част от лечението е облекчаването на болката e коланът НАНОБЕЛТ

Колан НАНОБЕЛТ при болки в гърба и кръста
[box type=“info“ align=“aligncenter“ ]Коланът НАНОБЕЛТ не просто спомага да се отървете от мъчителната скованост – той ликвидира стягането, възпаленията и непоносимите болки в кръста и гръбначния стълб.

НАНОБЕЛТ е доказателство колко ефективен е един продукт, когато науката и природата се обединяват, за да се справят с болката.

Магнитите в НАНОБЕЛТ са дело на последните открития в областта на нанотехнологиите.

НАНОБЕЛТ има специална приставка със 17 мощни магнита, които оказват благотворно влияние при болки и дискомфорт в кръста. Той прилепва плътно и въздейства директно върху засегнатите участъци.

НАНОБЕЛТ подобрява мускулния тонус, съдейства за бързо преодоляване на болката, схващането, сковаността и дискомфорта.

Ползвайте НАНОБЕЛТ при болки в кръста и гърба, причинени от:

  • – дископатия;
  • – дискова херния;
  • – шипове на лумбалните прешлени;
  • – лумбаго;
  • – ишиас;
  • – артроза;
  • – възпаления и постоянна преумора;
  • – всякакви неврологични проблеми и др.

Колкото по-дълго се носи НАНОБЕЛТ, толкова повече се усилва неговият ефект.

За поръчки: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79.

Oще информация за колана НАНОБЕЛТ, както и отзиви от хора, които са го пробвали, може да прочетете ТУК[/box]

Не забравяйте и за упражненията, които трябва да извършвате всеки ден. Има няколко комплекса, които се прилагат въз основа състоянието на гърба, наличието или отсъствието на обостряния и възрастта. Но във всеки случай, упражненията се изпълняват гладко, без бързане, а много от тях – в легнало положение.

Могат да се използват масажи, спа процедури, физиотерапия. Но лекарят трябва да избере терапията, тъй като дори и приятният на пръв поглед масаж има много противопоказания.

Източник: www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *