КОИ ХРАНИ НАЙ-МНОГО ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО НИ

Така твърдят американски учени, които публикуваха доклад с оценка на продуктите – лидери по брой на случаите на отравяне през последните 20 години. Вестник „Док­тор“ добави към този списък най-вредните „вкусотии“ според мнението на българските специалисти.

КОЛБАСИ И КРЕНВИРШИ

Съдържат много скрити мазнини, което може да доведе до наднормено тегло и пови­шаване на „лошия“ холестерол. Не забравяй­те: качествените колбаси не може да струват по-евтино от килограм месо – та нали точно от него, на теория, трябва да се произведат. В евтините колбаси месото е заменено от кок­тейл, съдържащ соя, нишесте, съединителна тъкан, мазнини, мас, кожа плюс добавки с код „Е“. Засищат? Да. Полезни ли са? Не!

МАСЛИНИ

Черните маслини, които се продават в България, най-често са боядисани в черно зелени плодове с железен глюконат.

В такива изкуствени маслини няма кой знае колко полезни хранителни вещества. В истинските се съдържат една трета повече мастни киселини и са 2.5 пъти по-хранителни. Прекаленото увличане по боядисани черни маслини може да доведе до изобилие на желязо в организм        

КАРТОФИ

Картофите, както никой друг продукт, са в състояние да усвояват патогенни микроби. Особено в ястия с много съставки – като например в салатите „Оливие“, „Мимоза“ и т.н. Най-често срещаните в тях бактерии са: салмонела и Ешерихия коли, както и причи­нителите на дизентерията.

ДОРИ И СИРЕНЕТО ОТ МЛЯКО МОЖЕ ДА БЪДЕ ВРЕДНО

То може да съдържа болестотворни бактерии, особено ако е произведено от не- пастьоризирано мляко в домашни условия. Специалистите от САЩ предупреждават: в рисковата група най-вече са бременните жени, които са пристрастени към такива сирена като фета, бри, камембер.

В тях може да се размножават бактерии, които водят до заболяване, наречено листе- риоза. То може да се развива без симптоми и да доведе до спонтанен аборт. Рискуват да се заразят и тези със слаба имунна система и възрастните хора.

• Сладоледът не е толкова безобиден, колкото изглежда: съдовете, в които се съхранява, трябва да се измиват много вни­мателно, но това невинаги е така. В резултат се размножават салмонела, стафилококи, листерия. Бум от зарази се развиват, когато

производителите превозват съставките за сладоледа в един и същи камион с яйцата.

ПУШЕНИТЕ ПРОДУКТИ СА КАНЦЕРОГЕННИ

Те могат да бъдат много канцерогенни. Освен това тези продукти често се обработ­ват дори не с дървесен, а с изкуствен „течен дим“, защото този процес е много по-евтин, отколкото истинското опушване. Подправени са още и с подобрители на вкуса и консер­ванти.

• Яйца могат да причинят отравяне: ба­налната салмонела живее в храносмилател­ната система на животните, птиците и попада в организма на човека чрез недостатъчно добре обработените храни, включително варените (например рохки яйца). Много хора смятат, че домашните яйца са извън подо­зрение. Но ако купените яйца преминават някакъв ветеринарен контрол, при домашните най-често въобще не може да говорим за такова нещо.

ДОМАТИТЕ СА СРЕДСТВО ПРОТИВ РАКА, НО И…

Сред зеленчуците те са най-честата причина за отравяне. Бактериите проникват през увредената кожа на доматите и ако зеленчуците не се фаршироват или сварят, попадат в организма ни. Най-добре е да избирате домати с гладка кожа, без нараня­вания. Най-често в доматите се размножават салмонелата и норовирусите – в 90% от всички случаи те са причина за развитието на небакгериални епидемии със стомашно- чревни заболявания.

ВНИМАВАЙТЕ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ САЛАТИ

Странно е, но те са абсолютен лидер по брой на отравянията. Причината – бактерии и вируси от почвата, които се запазват в растенията. Освен това зелените салати ак­тивно абсорбират замърсители от почвата и ги запазват в листата и стъблата си. Мнението на експертите: Негативните последици могат да бъдат избегнати, ако обърнете внимание на прости, но ефикасни правила:

  • Мийте си ръцете и ножовете след работа с всеки продукт, използвайте отделни дъски за рязане.
  • Първо накисвайте зеленината в продължение на най-малко 20 минути, след което изплакнете обилно с течаща вода, за да я почистите добре дори и от най-малките частици земя и насекоми.
  • Мийте също толкова добре и плодовете, й зеленчуците.
  • Що се отнася до готовите продукти, важно е да обръщате внимание на срока на годност, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *