БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ТИАПРИД GL / TIAPRIDE GL

Съдържа тиапридов хидрохлорид, манитол, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, повидон, колоиден силициев диоксид

Предназначение

ТИАПРИД GL е продукт от групата на антипсихотиците. Приемът на медикамента въздейства по специфичен начин върху централната нервна система; препоръчва се за пациенти с двигателни нарушения или с поведенчески отклонения в резултат на заболяване, алкохолизъм или поради напреднала възраст.

Как се приема

Приемът на този лекарствен продукт трябва да бъде препоръчан от лекар. Той определя дневната доза и продължителността на терапията в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента.

Деца и подрастващи над 12 години, както и възрастни, приемат при възрастови двигателни нарушения 2-4 таблетки от 100 мг. Таблетките се поглъщат цели, с вода, по време на хранене. Възможно е дозата за деня да бъде разпределена на 3-5 приема по равно.

При пациенти с алкохолизъм дневният прием се ограничава в рамките 300-400 мг.

Лечението на двигателни нарушения от друг тип допуска по-високи терапевтични дози, но не и над 1200 мг.

Ако е пропуснат прием, пациентът може да вземе медикамента при първа възможност. Възможно е да се изчака времето за следващия и лечението да продължи по обичайната схема, като в никакъв случай не трябва да се взема поз-висока доза с цел компенсиране.

При предозиране могат да се проявят симптоми, които изискват медицинска намеса. Това са умора и сънливост, свързани със силно понижено артериално налягане. Възможно е пациентът да изпадне в кома.

Пациентът не трябва да прекъсва лечението си самоволно, тъй като има риск от влошаване на състоянието му.

Пациенти с болни бъбреци могат да приемат редуцирани дози от продукта.

Възможни нежелани ефекти

Често съобщавани странични ефекти от прилагането на медикамента са главоболие, световъртеж и замаяност, тремор; сънливост, прекалена възбуда, апатия, безсъние; наднормени стойности на пролактин в кръвта, патологична лактация, сексуални нарушения; умора и слабост.

Понякога е възможно да се проявят признаци като крампи на отделни мускулни групи – включително дъвкателните мускули; трупане на килограми, невъзможност да се стои в изправено положение.

В редки случаи се развиват двигателни нарушения и/или алергични пристъпи.

Има данни още за нарушения на водно-солевия баланс, халюцинации, объркване, припадъци, загуба на съзнание.

Пациенти са съобщавали за единични отклонения от рода на съсиреци във вените, повишена температура, запек и чревна непроходимост, пневмония, ниско кръвно и шум в ушите, мускулни болки. При лабораторни изследвания могат да се установят промени в стойностите на някои кръвни показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергия към някоя от съставките му.

Не се прилага за пациенти с хормоно чувствителен тумор, феохромоцитом или рак на гърдата.

Несъвместим с леводопа или други продукти за лечение на Паркинсон.

При пациенти с някои хронични заболявания е необходима предварителна оценка за възможното безопасно прилагане на ТИАПРИД GL (с оглед вида на медикаментите, които те приемат за основното си заболяване). Това са случаите на епилепсия, тежки сърдечно-съдови заболявания, паркинсонизъм, деменция, бъбречни страдания, при нарушен електролитен баланс, повишена температура и др.

Медикаментът не се използва за лечение на деца под 12-годишна възраст.

Не се препоръчва за кърмачки. При бременни е допустим само в краен случай и под лекарски контрол.

При лечение с този медикамент не бива да се шофира, ако действието му причинява странични ефекти като сънливост, забавени реакции или влошена координация на движенията.

Взаимодействие с други медикаменти

Продуктът е несъвместим с леводопа или други лекарства, прилагани при болестта на Паркинсон.

ТИАПРИД GL не бива да се комбинира с лекарства за контрол върху сърдечния ритъм, успокояващи, противопаразитни, някои антибиотици, антиеметици, дифеманил при стомашно-чревни проблеми; мизоластин срещу алергии; винкамин при нарушена мозъчна циркулация; други антипсихотици.

Допускат се при специални условия съвместявания с лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност; лекарства срещу глаукома; продукти срещу мускулни нарушения.

Особено внимание изисква комбинирането с диуретици, лаксативи, глюкокортикостероиди, противогъбични и др.

Не се препоръчват комбинациите с противокашлични, обезболяващи, антидепресанти, мускулни релаксанти и др.

Едновременният прием с алкохол провокира усещане на умора.

______

Усреднена цена в аптеките – 68 лв за 100 таблетки от 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *