Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем обструктивното белодробно заболяване навреме?

Според статистиката, от обструктивно белодробно заболяване (известно още и като ХОББ? страдат повече от 250 милиона души на Земята

белодробно заболяване
Как да разпознаем обструктивното белодробно заболяване навреме?

Най-често обструктивното белодробно заболяване засяга хора на възраст 40-50 години.

Експертите смятат, че основната причина за появата на обструктивно белодробно заболяване е тютюневия дим или замърсения въздух, който е следствие от опасно производство (заводи, електростанции, автомобили).

За това, защо ХОББ е все по-често срещано заболяване днес, както и как да се разпознава и лекува, дава мнение терапевта от най-високата категория на лечебно-диагностичния център „Мединцентър” (клон на ГлавУпДК към Министерството на външните работи на Русия), доктор Алексей Егоров.

Алексей Егоров

Честотата се увеличава

През последните 20 години епидемиологичната ситуация в света е такава, че ако има положителна тенденция в броя на сърдечните удари, инсулти и други заболявания на сърдечно-съдовата система (честотата е намаляла от 25% на 10%), тогава ситуацията с ХОББ е точно обратната. Според Световната здравна организация, смъртността от ХОББ се е повишила до четвърто място в света, а броят на пациентите с обструктивно белодробно заболяване се увеличава всяка година. Тази тенденция се свързва предимно с увеличаване на заболеваемостта в страните от Третия свят, както и в Китай и Индия.

Да се ​​каже, че има един или два фактора, които увеличават честотата на ХОББ, е невъзможно. Заболяването се развива неусетно и дълго време съществува безсимптомно. Например, пушачите или хората, живеещи в райони с лоша екология, не възприемат първоначалните прояви на ХОББ като заболяване. И след известно време те разбират, че например честото кашляне не е обичайната реакция на организма към дразнещите фактори (дим и др.), а сериозно заболяване, което изисква посещение при лекар. Хората губят ценно време, подценяват болестта и в резултат на това в т.н. „бронхиално дърво“ се случват необратими процеси.

Какви са симптомите на заболяването?

Същността на проблема е, че ранната диагностика на хронична обструктивна белодробна болест на етап, в който е възможна обратимост на процесите, е трудна. В крайна сметка, човек обикновено не взема предвид такива симптоми като кашлица, недостиг на въздух или слюнка, които се появяват ежедневно сутрин.

Като цяло, ХОББ се разделя на два фенотипа: бронхит (хроничен бронхит) и емфизем (при развитие на белодробен емфизем). Бронхиалният тип се характеризира с кашлица с голямо количество слюнка, най-често сутрин (особено при хора, които пушат). Емфизематозният тип ХОББ се съпровожда не толкова от кашлица, колкото от недостиг на въздух, който се случва при изкачване нагоре по стълбите или при бързо ходене.

И двата вида ХОББ имат свои собствени характеристики. Хроничен бронхит може да се развие след 35 години. Пациентът има подпухналост, наднормено тегло и сърцебиене. Белодробният емфизем се характеризира с по-късно развитие (след 40 години), а хората, страдащи от него, са слаби, оплакват се от рядка кашлица, суха кожа и тахикардия.

Рискова група

Предимно в риск са пушачите (активни и пасивни), хора, работещи в опасни производства или живеещи в екологично неблагоприятни райони, както и тези, които са имали случаи на ХОББ или бронхиална астма в семейството.

Много е важно хората в риск да познават и разбират опасностите и последиците от ХОББ, и да се подлагат на редовни прегледи: рентгеново изследване, спирография, кръвни тестове и изследване на храчките. Ранната диагностика ще позволи своевременно откриване на първите признаци на нарушена белодробна вентилация и предприемане на мерки за отстраняването им, или предписване на адекватна терапия за предотвратяване развитието на заболяването.

Как да се лекува?

Методите и възможностите за лечение на конкретен вид ХОББ включват медикаменти, кислородна терапия, хирургия, както и физиотерапия и физиотерапия, които могат да подобрят белодробната функция.

Към физиотерапията спада и използването на помощни средства, които ще подобрят дишането.

Едно такова средство е лулата-инхалатор с хималайска сол.

Лула-инхалатор
[box type=“shadow“ ]Без да вредите допълнително на организма си, благодарение на естествената съставка и лесната употреба, лулата-инхалатор е безценен помощник на всеки, който страда от кашлица, затруднено дишане, асма, ХОББ и алергия.

Лулата-инхалатор действа отлично и при нощна кашлица, хъркане, хрипове, затруднено дишане. А за бивши или настоящи пушачи, лулата-инхалатор е направо задължителна, тъй като повлиява много добре проблеми с дишането, причинени от тютюнопушене.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА НА ЛУЛАТА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79[/box]

Лечението на ХОББ се извършва още и по съвременните критерии, наложени от GOLD (Глобална инициатива за хронична обструктивна болест на белия дроб – Глобална стратегия за диагностика, лечение и профилактика на хронична обструктивна белодробна болест), като се използват комбинирани лекарства за инхалиране, чиято цел се определя от резултатите от изследванията, направени предварително.

Тези, които са били диагностицирани с ХОББ, задължително трябва да бъдат защитени от грип и да получат пневмококова ваксина. Това ще спаси живота на човека с инфекциозно заболяване. Неправилното лечение или отказът от ваксина може да доведе до инвалидност при пациент с ХОББ. Трябва да се разбере, че болестта напредва постоянно и способността за работа с нея постепенно намалява. Лечението само забавя развитието на болестта, може дори да има определена ремисия. Въпреки това, много често терапията не се справя с причината за развитието на патологията, нито с формираните морфологични промени.

Източник: journal.pulmonology.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *