Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува хидроцефалията и болестта на Паркинсон?

ХИДРОЦЕФАЛИЯ

Думата hydrocephalus произлиза от гръцки и се състои от две думи – hydros, което означава вода, и cephalus – глава. Някога това състояние е било наричано „вода в мозъка“. Както личи от името, хидроцефапията представлява състояние, причинено от акумулиране на абнормно голямо коли­чество цереброспинална течност в черепа.

Нормално цереброспинална течност се продуцира непрекъснато от вътрешните кухини на мозъка (вентрикулите или т.нар. мозъчни сто- махчета), циркулира през Зентрикуларната систе­ма на мозъка, излива се в цистерни (затворени пространства, действа­щи като резервоари) по базата на мозъка, „къпе“ повърхността на главния и гръбначна? мозък и се аб­сорбира от кръвния ток.

Цереброспиналната течност е в непрекъсната циркулация и има много важни функции. Тя обли­ва главния и гръбначния мозък и действа като протективна възглавница при травма. Тя осигурява транспорта на нутриенти и протеини, необходи­ми за храненето и нормал­ната функция на мозъка, и на отпадни продукти от обмяната на съседните тъкани. Цереброспинална­та течност протича меж­ду главния и гръбначния мозък и така може да ком­пенсира промени в кръвния обем на количеството кръв в главния мозък.

Хидроцефалията въз­никва при дисбаланс между продукцията и абсорб- цията на течност. Уве­личеното количество на цереброспинална течност причинява увеличаване размерите на вентри­кулите и повишаване на вътречерепното наляга­не, което потенциално може да увреди мозъчната тъкан.

Лечението се предпис­ва от специалист, след като са направени необхо­димите изследвания и бо­лестта е доказана. Почти 90 процента от болните се лекуват в болница.

ПАРКИНСОН

Диагностиката на едно от основните не­врологични заболявания – Паркинсоновата болест, е трудна. При над 50 на сто от пациентите с поста­вена първично диагноза Паркинсонова болест от­съства т.нар. Паркинсо- нов синдром.

Още по-трудно е ди­агностицирането на иди- опатичния Паркинсонов синдром и другите ис­тински паркинсонизми, особено при откриването на болестта.

Основните към този момент атипични паркин- сонови синдроми са описа­ни през втората половина на миналия век:

  • деменция с телца на Леви 1984 година
  • мултисистемна атрофия -1969
  • прогресивна супрануклеална парализа 1964
  • кортикобазалнадистрофия 1967

Доброто познаване на тези заболявания е свързано с подходящи лабораторни тестове, поставяне на точна ди­агноза, даване на прог­ноза за развитието на заболяването, подбиране на подходяща терапия с оглед на клиничния ефект и избягването на странич­ните действия на неподхо­дящи медикаменти, както и с адекватно генетично консултиране.

ВНИМАНИЕ

Всяко доказано заболяване се лекува no предписанието на лекаря. Особено болестта на Паркинсон. Тя се лекува много трудно и продължително и никога болният не може да бъде излекуван докрай. Но развитието на болестта може да бъде спряно, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *