Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Меркола: Кои са храните, които водят до рак и ранна смърт?

При всяко увеличение на количеството консумирана УЛТРА ПРЕРАБОТЕНА ХРАНА с 10%, рискът от смърт се увеличава с 14%. Бързото хранене е най-лесния (и вкусен) начин да се разболеем от рак

рак
Кои са храните, които водят до рак и ранна смърт?

Основните фактори, допринасящи за увеличаване на смъртността, са хронични заболявания, като сърдечни болести и рак. Неоптималното потребление на плодове, зеленчуци, ядки, семена и омега-3 от животински произход, заедно с прекомерната консумация на храни и подсладени напитки, представлява повече от 45% от всички смъртни случаи поради кардиометаболични причини.

Борбата с наддаването на тегло и затлъстяването е често срещан и скъп здравен проблем, който води до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак, наред с други болести.

Ефекти върху здравето на рециклираните храни

– Милениалите (или Echo Boomers) са по-податливи към ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, отколкото техните родители.

– Диетичните промени водят до епидемия от затлъстяване.

– Когато ултра-обработената храна стана норма, същото се случи и с хроничните заболявания.

– Диета е ключов фактор, който определя здравето и дълголетието.

Според последните налични данни 18,5% от американските деца и почти 40% от възрастните в момента страдат не само от наднормено тегло, но и от затлъстяване. Това е значително увеличение, в сравнение с 1999/2000 г., когато е било малко под 14% за децата и 30,5% за възрастните.

Д-р Джоузеф Меркола

Изследванията свързват увеличаването на обема на талията с редица различни източници, включително преработени храни, газирани напитки и диета с високо съдържание на въглехидрати. Рисковете, свързани с прекомерното трупане на мастна тъкан при по-възрастните хора, включват повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак.

Според глобалния доклад за бремето на рака от 2014 г., затлъстяването вече е отговорно за около 500 000 смъртни случая от рак всяка година, като този брой вероятно ще продължи да нараства през следващите десетилетия.

Диетичните промени водят до епидемия от затлъстяване

Изследванията многократно показват, че когато хората преминават от традиционните хранителни цели към прекомерно голяма консумация на преработени храни (които съдържат големи количества рафинирано брашно, преработени захари и вредни растителни масла), болестите неизбежно идват.

– През последните 200 години консумацията на захар се е увеличила от 1 килограм до 69 килограма годишно.

Един пример, който лесно се помни: на ден човек трябва да консумира не повече от 5 чаени лъжички захар. Количеството, което повечето от нас изяждат е в пъти повече. В МНОГО пъти повече!

– За да изгорите калориите от една кутийка кока-кола, ще трябва да ходите с бързи темпове в продължение на 35 минути. За парче ябълков пай, ще са ви необходими 75 минути бързо ходене.

– Газираните напитки и плодовите сокове са особено вредни, както показват проучванията, тъй като те увеличават риска от развитие на затлъстяване при децата с 60%.

В тази връзка, дали ще спазвате „диета“, богата на вредни въглехидрати, или ще пушите по 15 цигари на ден – рискът за здравето е един и същ.

– Между 1970 и 2009 г. дневният прием на калории е нараснал средно с 425 или 20%, според Стефан Гайнет, доктор, който изучава неврологията на затлъстяването.

Този ръст се дължи до голяма степен на увеличената консумация на захар и преработени храни, както и на разпространението на реклами за бързо хранене, които са ориентирани към децата.

– Обработените растителни масла, които съдържат много увредени омега-6 мазнини, са друг важен фактор за хронично лошото здраве. В допълнение към захарта, растителните масла често се срещат в преработените храни, което е още една причина, поради която такава диета е свързана с по-високи нива на сърдечни болести и други заболявания.

Когато ултра-обработената храна стана норма, същото се случи и с хронични заболявания

За съжаление, повечето хора не само ядат прекалено много преработени храни, но 60% от тях са ултра-преработени храни или нещо, което можете да си купите от най-близката бензиностанция или заведение за бързо хранене.

Развитият свят, като цяло, консумира значително количество преработени храни, а статистиката за болестите разкрива абсурдността на тази тенденция. Няма съмнение, че намаляване приема на захар е на върха на списъка, ако сте с наднормено тегло , инсулинова резистентност или се борите с хронични заболявания.

Кои са ултра-преработените продукти и храни?

Като правило, ултра-преработените продукти могат да бъдат определени като хранителни продукти, които отговарят на едно или повече от следните условия:

– Съставки, които традиционно не се използват за готвене.

– Неестествено големи количества захар, сол, преработени индустриални масла и нездравословни мазнини.

– Изкуствени аромати, оцветители, подсладители и други добавки, които имитират сетивните свойства на непреработени или минимално преработени храни (примери включват добавки, които създават текстури и приятно усещане за устата).

– Технологични промени, като карбонизация, укрепване, пълнене, намаляване на обема, разпенване, бързо печене, наличие на емулгатори, овлажнители и секвестранти.

– Консерванти и химикали, които придават неестествено дълъг срок на годност.

– Генетично модифицирани съставки, които в допълнение към потенциалните рискове за здравето, също са склонни да бъдат в голяма степен замърсени с токсични хербициди като глифозат, 2,4-D и дикамба.

Както е описано в класификацията на хранително-вкусовата промишленост NOVA, „Множество последователности от процеси се използват за комбиниране на обикновено голям брой съставки и за създаване на крайния продукт (оттук и термина„ ултра-обработени”).“ Примерите включват хидрогениране, хидролиза, екструзия, формоване и предварително третиране за пържене.

Сами избираме начина, по който се храним

Ултра-обработени продукти, свързани с ранна смърт

Неотдавнашно проучване, включващо повече от 44 000 души, наблюдавани в продължение на седем години, предупреждава, че ултра-обработените храни увеличават риска от ранна смърт. Френски екип от учени наблюдава как диетата на всеки човек се състои от ултра-преработени храни и установява, че с всеки 10% увеличение на лошата храна, рискът от смърт се увеличава с 14%.

Тази връзка се запазва дори и след вземане под внимание на фактори като тютюнопушене, затлъстяване и ниско ниво на образование. Както можеше да се очаква, основните фактори, допринасящи за увеличаването на смъртността, са хронични заболявания – онкологични и сърдечно съдови болести.

Друго френско проучване, публикувано миналата година, също установи, че хората, които ядат повече ултра-обработени храни имат по-високи нива на затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет и рак. Близо 105 000 участници в проучването, повечето от които са жени на средна възраст, са били наблюдавани в продължение на пет години.

Средно 18% от диетата им се е състояла от преработени храни, а резултатите показват, че увеличение с 10% увеличава и честотата на рака с 12%, т.е. девет допълнителни случая на рак на 10 000 души годишно.

Рискът от развитие на рак на гърдата, в частност, се е увеличил с 11% с всеки 10% увеличение на количеството на ултра-обработените храни. Сладки газирани напитки, мазни храни и сосове бяха най-тясно свързани с рака като цяло, а сладките храни са имали и силна корелация с рака на гърдата.

Диета е ключов фактор, който определя вашето здраве и дълголетие

Изследване, публикувано през 2017 г., свързва лошото хранене с повишен риск от смърт от кардиометаболични причини (смърт поради диабет тип 2, сърдечно заболяване или инсулт).

Според авторите, неоптималното потребление на основни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и семена и омега-3 мазнини от животински произход, заедно с прекомерната консумация на преработени храни, като например месо и подсладени напитки, са причинили повече от 45% от всички смъртни случаи поради кардиометаболични причини през 2012 г.

С други думи, колкото повече обработени и по-малко цели храни се ядат, толкова по-голям е рискът от хронични заболявания и смърт. Друго проучване, публикувано същата година, установи, че яденето на чипс (и пържени картофки) два или повече пъти седмично може да удвои риска от смърт от всички причини.

Потреблението на непържени картофи не е свързано с повишен риск от смъртност, от което може да се заключи, че пърженето – и най-вероятно изборът на масло – е основният проблем.

През 2013 г. на Европейската конференция по хранене и неинфекциозни болести, на презентацията на д-р Карлос Монтейро, професор по хранене и обществено здраве в Университета на Сао Пауло в Бразилия, той подчерта значението на създаването на „политика за преразглеждане на преработените храни“ и ограничаване на въздействието на рекламата върху децата.

Според д-р Меркола, консумацията на диета, състояща се от 90% от нормално обработена, здравословна храна и само 10 или по-малко процента от преработена храна, е постижима цел за повечето хора. Това е цел, която може значително да промени теглото и цялостното здраве. Просто трябва да поемете ангажимент и да направите здравословното хранене свой приоритет.

Разумното потребление на храната е гаранция за здраве и дълголетие

Спазвайте следните правила:

– Съсредоточете се върху консумацията на сурови зеленчуци и плодове и пресни продукти. Избягвайте обработването колкото е възможно повече (ако продуктът е в кутия, бутилка или опаковка и има списък на съставките, по-добре не го яжте).

– Строго ограничете въглехидратите от рафинирана захар, фруктоза и обработени зърна.

– Увеличете приема на здравословни мазнини. (Употребата на диетични мазнини няма да ви натовари. Това е по вина на захарта/фруктозата и тестените изделия).

– Можете да ядете неограничено количество зеленчуци без скорбяла. Тъй като те съдържат прекалено малко калории, такива храни трябва да съставят по-голямата част от дневното меню.

– Ограничете протеина до по-малко от 0,5 грама на килограм телесна маса.

– Заменете газираните и други подсладени напитки с чиста, филтрирана вода.

– Когато пазарувате, обикаляйте магазина по периметъра, защото там се намират повечето храни като месо, плодове, зеленчуци, яйца и сирене. Не всичко около периметъра ще бъде страхотно, но по този начин ще избегнете много ултра-обработени храни.

Разнообразявайте всички храни, които купувате, и начина, по който ги консумирате. Например морковите и чушките са по-вкусни, ако ги натопите в хумус. Ще получите хрупкави зеленчуци и гладка хумусова текстура, която ще задоволи вашия вкус, мозъка и физическото ви здраве.

– Стресът създава желание за мазнини и захари, което може да повиши зависимото от стреса поведение при хранене. Ако ясно си давате сметка, че сте под стрес, и успеете да намерите друг начин да се освободите от емоциите и лошите навици на хранене, вероятно ще добавите поне още 1-2 десетилетия пълноценен живот

Източник: mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *