Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КСЕФО РАПИД / XEFO RAPID

Съдържа лорноксикам, микрокристална целулоза, натриев хидрогенкарбонат, безводен калциев хидрогенфосфат, хидроксипропилцелулоза, калциев стеарат, титанов диоксид, талк, пропилей гликол, хипромелоза

Предназначение

КСЕФО РАПИД е нестероидно противовъзпалително и противоревматично средство тип оксикам. Прилага се за краткосрочна терапия при лека до умерена болка.

Как се приема

Обикновено КСЕФО РАПИД се взема два пъти дневно – по 8 мг. Първоначално при по-силна болка може да се вземе еднократно 16 мг от продукта. Следващата доза от 8 мг се приема 12 часа по-късно. След първия ден от терапията приемът е не повече от 16 мг дневно, разпределени по равно за две вземания.

Таблетките се поглъщат преди хранене цели, с достатъчно вода. Не се препоръчва прием по време на хранене, за да не се отслаби терапевтичният ефект.

При пропуснат прием поредната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, ако то наближава. Не бива да се компенсира пропуснатото с прием на двойна доза. При случайно предозиране медицинската консултация е задължителна.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти са гадене и повръщане, диария, болки в корема, световъртеж, главоболие. В повечето случаи те са леки и преходни.

По-рядко пациенти описват симптоми като газове и запек, безсъние, депресия, анорексични прояви, пресъхване на устата, гастрит, язва на стомаха, обриви, уртикария, оток на лицето и гърлото, косопад, болки в ставите, отклонения в чернодробните функции.

В много редки случаи могат да се развият алергични реакции, хипертонични пристъпи, отклнения в общите кръвни показатели, кашлица, вътрешни кръвоизливи и кръв в екскрементите; тремор, тъпли вълни нервност, нарушено качество на съня, екземи, болки в мускулите и костите, уринарни нарушения, мускулни спазми, анафилактичен шок, анемия и др.

Има данни за единични случаи с тежки увреждания на бъбреците и черния дроб, хепатит, застойни жлъчни състояния, асептичен менингит, хемолитична анемия и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КСЕФО РАПИД не се назначава при алергия към някоя от съставките на медикамента, както и към други нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът не е подходящ за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при тежки чернодробни и бъбречни увреждания.

Не се назначава при инциденти или склонност към вътрешни кръвоизливи, пептична язва, нарушено съсирване на кръвта, мозъчен кръвоизлив.

Не се препоръчва при бременност, особено в рамките на третия триместър.

Не е добър вариант за лечение при кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание изисква съвместяването на КСЕФО РАПИД с лекарства, които се повлияват от продукта или са в състояние да усилят или отслабят действието му. Това се отнася за медикаменти като антикоагуланти, циметидин, литий, метотрексат, имуносупресори, лекарства за сърдечни заболявания, диуретици, бета-блокери, антибиотици от хинолоновата група, инхибитори на обратния захват на серотонина, ацетилсалицилова киселина, сулфанилурейни продукти.

__

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 10 таблетки по 8 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “КСЕФО РАПИД / XEFO RAPID

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *