БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ЗИЛАР / ZILAR

Съдържа ризедронат натрий, прежелатинирано царевично нишесте, микрокристална целулоза, кросповидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, лактоза монохидрат, титанов диоксид, макрогол 4000

Предназначение

ЗИЛАР е лекарствен продукт от групата бифосфонати – препоръчва се като средство за заздравяване на костната тъкан. Обикновено е част от профилактиката и лечебните програми при остеопороза; приемът оптимизира костната плътност и облекчава симптоми като болки в гърба, чупливост на костите – особено шийката на бедрената кост и китката; добър е срещу изкривяване на гръбнака. Най-често се назначава на жени в менопауза, както и при двата пола в случаите с висок риск за костна чупливост поради други заболявания.

Как се приема

Приемът на ЗИЛАР става по лекарско назначение. Обичайната схема е една таблетка от 35 мг за седмица; таблетката трябва да се взема в един и същи ден от седмицата.

Таблетката трябва да се погълне цяла с чаша вода, като пациентът е в изправено положение. Не трябва да се ляга в продължение на 30 минути след приема.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност. Не бива да се приема двойна или по-висока доза, ако приемът е бил прекъснат и целта е да се компенсира пропуснатото. Приемът на по-висока от обичайната доза може да има последици, затова е важно веднага да се изпие чаша прясно мляко и да се потърси лекар.

Самоволното прекратяване на приема, без лекарско нареждане, може да провокира отслабване на костната плътност и компрометиране на проведената до момента терапия.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да е причина за алергични реакции – включително тежки и изразени в обриви с мехури, копривна треска, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове и пр. необходима е спешна медицинска намеса.

Чести странични реакции са болки в стомаха, гадене, дискомфорт, спазми, метеоризъм, запек, както и главоболие, болки в мускулите и ставите. В по-редки случаи пациенти са получавали язви на хранопровода, възпаление на стомаха и дванадесетопръстника, очни възпаления, възпаления на езика, отклонения в чернодробните функции – установяват се чрез лабораторни анализи на кръвни проби.

Има данни за единични случаи на ушни инфекции с увреждане на ушната кост; косопад, понижени стойности на калций и фосфати в кръвта.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗИЛАР не се назначава при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при хипокалциемия или тежки заболявания на бъбреците.

Не се прилага за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Не се дава при бременност и кърмене.

Пациенти в риск, за които е необходима индивидуална преценка за безопасен прием, са подлежащите на стоматологична интервенция, при нарушения на костния метаболизъм, при болки и схващане на челюстта, ако пациентът не е в състояние да стои изправен в продължение на 30 минути.

ЗИЛАР не се приема едновременно с храна и напитки, различни от обикновена вода. Да не се приема заедно с млечни продукти.

Взаимодействие с други медикаменти

ЗИЛАР не се приема едновременно с продукти, съдържащи калций, магнезий, желязо, алуминий. Въпросните продукти могат да се вземат половин час след ЗИЛАР, като по този начин не се отслабва въздействието му.

Всяко съвместяване на ЗИЛАР с други лекарства се анализира предварително, като се отчитат чрез промени в дозите или режима на прием възможните взаимодействия.

________

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за опаковка от 4 таблетки по 35 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *