Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕБЕТРЕКСАТ  /  EBETREXAT

Съдържа метотрексат, натриев хлорид, натриев хидроксид за корекция на pH, вода за инжекции

Предназначение

ЕБЕТРЕКСАТ е медикамент с противотуморно действие; има свойствата на имуносупресор и е с противовъзпалителен ефект. Прилага се при остър ревматоиден артрит, полиартрити, псориазис в тежка форма, включително псориатичен артрит при възрастни.

Как се приема

Продуктът се прилага чрез инжектиране само от медицинско лице. Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия.

При ревматоиден артрит се инжектира доза от 7.5 мг веднъж седмично, като в процес на лечението това количество може да се увеличава до 25 мг. Ако терапевтичният резултат е видимо постигнат, седмичната доза се намалява плавно до окончателното й спиране. Траен положителен резултат може да се очаква 4-8 седмици след старта на терапията.

При полиартритни форми у деца и юноши лечението започва със седмична доза от 10-15 мг на квадратен метър телесна повърхност. Медикаментът се въвежда веднъж на 7 дни подкожно или мускулно; при необходимост може да нараства до 20 мг на квадратен метър.

Ако диагнозата е псориазис или псориатичен артрит трябва първо да се въведе тестова доза от 5-10 мг – подкожно, мускулно или интравенозно. При липса на странични ефекти и промени в кръвната картина в рамките на 7 дни терапията продължава с дози от 7.5 – 20 мг веднъж седмично. При необходимост дозата може да нараства до 30 мг. Признаци на подобряване могат да се разпознаят около 2-6 седмици от началото на лечението.

Ако по някаква причина приемът на медикамента е пропуснат, лечението продължава по първоначалната схема след консултация с лекуващия. При предозиране са възможни тежки странични ефекти като вътрешни кръвоизливи, повръщане, гадене, умора, афти в устата, намаляване на урината.

Самоволното прекратяване на лечението може да има тежки последици, изразени в проява на характерните за медикамента странични ефекти.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с този медикамент са възможни симптоми на алергична реакция като зачервяване и обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, припадъци, шок.

Спешно да се потърси медицинска помощ при болки в гърдите, кашлица, тежки обриви и лющене на кожата, необичайно кървене, рани в устата, диария, жълтеница, затруднено уриниране, отоци на крайниците, конвулсии, загуба на съзнание, влошено зрение, рани в устата и др.

Най-често пациенти са съобщавали за гадене и повръщане, болки в корема, отслабен апетит, поява на рани в устата, отчитани са увеличени чернодробни ензими. Сред честите смущения са главоболие, изтръпване и мравучкане на крайници, умора и сънливост, пневмонии.

В по-редки случаи са възможни реакции като херпес зостер, диабет, депресивни състояния, припадъци, замайване и объркване, възпаление на кръвоносни съдове, мозъчни увреждания, панкреатит, уртикарии, тежки токсични кожни реакции, ставни и мускулни болки, възпаление на пикочния мехур, вагинално възпаление. Не са изключени и единични реакции от рода на сепсис, мегалобластна анемия, говорни затруднения, възпалено гърло, възпаление на венците, нарушен електролитен баланс, спонтанен аборт, продуциране на некачествена сперма, нарушения на цикъла.

При 1 на 10 000 пациенти може да се развие увреждане на костния мозък, тежък хепатит, имунна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, възпаление на мозъчната лигавица, на сърдечната обвивка, протеин в урината, вагинално течение, еректилна дисфункция, безплодие.

Регистрирани са и случаи с фатален край  след инфекция;  възпаление на коремната лигавица; нарушаване функциите на имунната система; бавно заздравяване на рани.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕБЕТРЕКСАТ не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е противопоказан при тежки заболявания на бъбреците и черния дроб, при нарушена имунна система, туберкулоза, ХИВ, стомашна язва или на 12-топръстника, при алкохолно зависими, при заболявания на кръвотворната система.

Индивидуално се преценява дали терапията с този медикамент е безопасна при пациенти с асцит, плеврални изливи, дехидратирани, диабетици на инсулин, при неактивни продължителни инфекции.

Не се прилага при деца под тригодишна възраст.

При хора в напреднала възраст и бъбречно болни се прилагат редуцирани дози.

Противопоказан при бременност и кърмене. Опити за забременяване могат да се правят най-рано 6 месеца след прекратяване на терапията с ЕБЕТРЕКСАТ. Ограничението се отнася до двата пола, тъй като медикаментът може да причини генетични мутации у евентуалния плод.

При лечение с този медикамент се прекратява приемът на всякакъв алкохол, кафе, чай и други напитки, съдържащи кофеин.

Препоръчва се прекратяване на шофирането за периода на терапията, тъй като ЕБЕТРЕКСАТ може да причини замайване, умора и забавени реакции, зрителни смущения и други симптоми, увеличаващи риска от инциденти.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е прецизиране на лекарствените комбинации за пациенти, лекувани с ЕБЕТРЕКСАТ. Това засяга съчетаването му с други лекарства за посочените диагнози; антиконвулсанти, барбитурати, ретиноиди, транквиланти, орални контрацептиви, пробенецид, антибиотици, пириметамин, теофилин, инхибитори на протонната помпа и др.

_________

Усреднена цена в аптеките – 40 лв за ампула от 20 мг/1 мл  

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *