Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как вреди на здравето консумацията на полуготови спагети?

Полуготовите спагети, популярни по света и като азиатски нудълс или мигновени спагети, често са предпочитан вариант за бързо приготвен обяд или вечеря

спагети
Консумацията на полуготови спагети крие риск от диабет тип 2, затлъстяване и заболявания на сърдечно-съдовата система

Полуготовите спагети са достъпни заради цената (сигурно заради това някои ги наричат и спагети за бедни). Те са лесни за приготвяне, тъй като на практика са полуфабрикат. Предпочитани са от хората, които са на диета, понеже са нискокалорични. На пръв поглед не изглеждат вредни. Имат ли „тъмна страна“ полуготовите спагети и защо трябва да се ограничи консумацията им?

Как са се появили? Кой ги е измислил? Какво представляват?

Има добра причина за появата на азиатските спагети. На 5 март 1910 г. е роден японският бизнесмен Андо Момофуки, известен в цял свят като изобретател на мигновените спагети.

Андо Момофуки

След Втората световна война, когато в Япония има сериозен недостиг на храна, Андо Момофуки работи като финансист. Скоро фирмата на Момофуки фалира и младият финансист започва да търси други начини да печели пари. Благодарение на жена си, той успява да измисли ястие, което буквално спасява страната от глад. Предприемачът привлече вниманието на хората към течното тесто без мая, което неговата съпруга предварително приготвяла за готвене на темпура (японски тип пържене в олио). Той решил да приложи тази технология за производството на мигновени спагети. Днес по света се консумират около 103 милиарда порции от този вид храна годишно.

Неотдавна Нестле изтегли от продажба нудълите Маги (откриха високо съдържание на олово в тях). Това постави и други марки под лупата. Бързо приготвените спагети са хранителен продукт, около който винаги е имало много спекулации.

Бързите спагети са подложени на предварителна топлинна обработка, по-специално печене/пържене в растително масло. За да ги приготвите просто трябва да ги добавите във вряща вода и след това да сложите прилежащите към тях подправки. В днешно време полуготовите спагети са включени в списъка на най-популярните в света и широко разпространени хранителни продукти.

Основните предимства включват:

– скорост на готвене;
– ниска цена на продукта (в една опаковка има две порции);
– удобство при съхранение;
– удобство при транспортиране.

А защо са вредни?

Преди да говорим за вредата е добре да поясним, че тя става факт тогава, когато с даден продукт се прекалява. Ако веднъж в месеца решите, че не ви се занимава с готвене, и приготвите пакет бързи спагети, то голяма вреда от тях няма да има. Но, ако ги хапвате всяка седмица, то тогава си струва да се замислите.

Тъй като мигновените спагети трябва да имат по-дълъг срок на годност, те са силно обработени. Спагетите са с ниско съдържание на хранителни вещества; високо съдържание на мазнини, калории и натрий; в тях има изкуствени оцветители, консерванти, добавки и аромати.

„В повечето случаи мононатриевият глутамат (MSG), както и третичният бутил хидрохинон (TBHQ) – химически консервант, получен от нефтената промишленост – присъстват в полуготовите спагети за да подобрят вкусовите им качества и да запазят свойствата им. Редовният прием на тези вещества може да доведе до сериозни здравословни проблеми “, каза д-р Сунил Шарма, главен лекар на Мадан Мохан Малвия Хопситал, Ню Делхи.

Миналата година вестник „Вашингтон пост“ съобщи за едно южнокорейско проучване за ефектите от мигновените спагети върху човешкото здраве. Според проучването, „макар спагетите да са удобна и вкусна храна, може да има повишен риск от метаболитен синдром, заради високото съдържание на натрий, нездравословни наситени мазнини и гликемични товари“, каза Хюн Шин, докторант на Харвардското училище по обществено здраве и съавтор на изследването.

Бързите спагети са вредни за вашето здраве!

Брашното всъщност е химия

Онова, от което са направени бързите спагети, всъщност е бланширана, рафинирана и избелена версия на пшеничено брашно. Това, което го прави толкова лошо за нашето здраве, е фактът, че то е силно преработено – по-богато на вкус, но за съжаление е лишено от каквато и да е хранителна стойност.

Лошите мазнини

За съжаление, повечето преработени храни са натоварени с не толкова добри мазнини, като наситени мастни киселини или транс-мазнини. Мононенаситените мастни киселини, както и полиненаситените мастни киселини са добри мазнини. Бързите спагети съдържат наситени мазнини, които ако се консумират прекомерно или редовно, могат да повишат нивото на холестерола в кръвта. Високият холестерол увеличава риска от сърдечни заболявания, както и от диабет тип 2.

Восъкът е друга от съставките, които правят азиатските спагети вредни. Това е восъчна субстанция, която предотвратява слепването на къдравите спагети. Затова не е странно ако се вижда слой восък, плаващ по повърхността на водата. Съдържанието на восък в мигновените спагети може да бъде причина за стомашни проблеми и запек.

И още – вижте видеото!

Бързите спагети представляват натиск върху храносмилателната система, принуждавайки я да разгражда силно обработеното тесто и изкуствени подправки в продължение на часове. Това влияе на нивата на кръвната захар и освобождаването на инсулин, ако се усвоява прекалено бързо. Тъй като храната се съхранява в организма толкова дълго, като резултат от бавното храносмилане, токсичните химикали и консервантите се задържат в тялото, което често води до прекомерно излагане на бутилиран хидроксианизол (ВНА) и t-бутилхидрохинон (TBHQ).

Няма нужда от повече информация за това колко вредни са предварително обработените храни. Те са най-лошият избор за хранене, който можем да направим. След полученото визуално доказателство, каквото и да кажем, ще е излишно.

Пазарувайте внимателно и със сигурност ще успеете да изберете храни, които няма да изпразнят портфейла ви или да застрашат здравето ви.

Източник: foodrevolution.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *