ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДИОВАН / DIOVAN

Съдържа валсартан, микрокристална целулоза, кросповидон тип А, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, железен оксид

Предназначение

диованДИОВАН е лекарство за регулиране и контрол на повишеното артериално налягане. Приемът му предизвиква разширяване и отпускане на кръвоносните съдове, при което стойностите на кръвното намаляват. Ефектът се дължи на активната съставка валсартан.

Медикаментът се назначава при повишено кръвно налягане у възрастни и деца и подрастващи на възраст 6 – 18 години. Продуктът е подходящ за терапия след инфаркт на миокарда, както и при възрастни пациенти със сърдечна недостатъчност.

Как се приема

Приемът на ДИОВАН е в дози, определени от лекар в зависимост от възрастта, диагнозата и общото състояние.

При високо артериално налягане: Възрастни – 80 мг дневно; при необходимост дневната доза може да е увеличена, но не повече от 320 мг. Деца и подрастващи на 6-18 години: при тегло под 35 кг – 40 мг дневно; при тегло над 35 кг – 80 мг дневно.

При възрастни след сърдечен инфаркт: Този медикамент може да се въведе най-малко 12 часа след коронарния инцидент с доза от 20 мг по два пъти на ден. Дозата нараства плавно до оптималното за конкретния пациент, но не повече от 160 мг два пъти дневно.

При сърдечна недостатъчност: Обичайната дневна доза е 2х40 мг при старта на терапията. Тя може да се увеличава до оптималното за пациента, като максималното е 2х160 мг.

Приемът на медикамента трябва да бъде по едно и също време; таблетките се поглъщат цели, с вода. Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не трябва да се взема по-висока доза с цел компенсиране на пропуснатото.

Предозирането може да причини прималяване или замайване; необходима е бърза медицинска намеса.

Не се адмирира самоволно спиране на приема – това може да причини бързо влошаване на състоянието на пациента.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с ДИОВАН са възможни прояви на симптоми с негативно въздействие. Най-сериозни сред тях са алергичните реакции – сърбеж и обриви, уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни проблеми, дишане с хрипове – до ангиоедем. При първи прояви от този род трябва да се търси спешна медицинска помощ.

Чести странични ефекти са ниско кръвно, замайване, бъбречни смущения. В по-редки случаи може да има оплаквания от вертиго, внезапна загуба на съзнание – синкоп; мускулни крампи, главоболие, кашлица, болки в корема, гадене, диария, отпадналост и умора.

Има информация също за прояви на булозен дерматит, възпаление на кръвоносни съдове – васкулит; миалгия, температура, нарушения на водно-солевия баланс, чернодробни смущения, нисък хемоглобин и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДИОВАН не се назначава при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при тежко страдание на черния дроб; при диабет и бъбречно заболяване, ако пациентът приема продукти с алискирен.

Не бива да се взема при бременност и кърмене.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално дали приемът на ДИОВАН е безопасен, са хора със стеснение на бъбречната артерия; пациенти на диализа; дехидратирани; при тумор на надбъбречните жлези.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание е необходимо при съчетаването с други медикаменти за високо кръвно: АСЕ-инхибитори, бета-блокери, минералкоргикоидни рецепторни антагонисти, диуретици, калий-понижаващи лекарства, нестероидни противовъзпалителни, някои антибиотици, литий.

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за опаковка от 28 таблетки по 160 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *