ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сода за хляб: Мощен продукт за борба с автоимунните заболявания

Едно скорошно проучване установи, че разтворът на сода за хляб успешно се бори с възпалението в далака, а дневният прием намалява възпалението

Използването на сода за хляб за предотвратяване на автоимунни заболявания има сериозна научна обосновка

Атакувано е най-вече възпалението, произтичащо от автоимунните заболявания, заради имунната система, която атакува здравите клетки.

В научните среди, NaHCO3, или натриев бикарбонат, е вещество, по-известно като сода за хляб. Често се използва в различни теста за печене и може да се открие в кухнята на всяко семейство; образува въздушни мехурчета в тестото и му помага да стане „по-бухнало“.

Но последните изследвания показват, че хлебната сода е способна на повече. Journal of Immunology съобщава, че при клинични условия содата също така „стимулира противовъзпалителния път на далака“ или, просто казано, се бори с възпалението в далака.

От самото начало, проучването отбелязва, че хроничното възпаление е основен фактор при остра и хронична бъбречна травма, а редица малки проучвания и експерименти доказват, че пероралното приложение на натриев бикарбонат може да забави скоростта на дегенерация на бъбречната функция при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН).

Въпреки че учените не са сигурни кой механизъм е отговорен за това, те решават да се съсредоточат върху факта, че ако възпалението е влошило ХБН, содата е помогнала за неговото овладяване. Според изследователите:

Нашите данни показват, че приема на перорален разтвор на NaHCO3 (сода за хляб) активира противовъзпалителните пътища на далака и предполага, че сигналите, които медиират този отговор, се предават на далака с помощта на нов тип мезотелиална клетъчна функция.

В настоящото изследване използвахме поточна цитометрия, както и маркери на тРНК в изолирани макрофаги от далак, за да определим дали пероралният прием на NaHCO3 благоприятства поляризацията на М2 макрофагите в бъбреците и далака.

Първото основно заключение на нашето проучване е, че перорален разтвор на NaHCO3 допринася за мощна противовъзпалителна реакция, включително поляризация на M1 и M2 макрофаги и увеличаване на FOXP3 + CD4 + T регулаторни клетки в далака. Потвърдихме, че тези фенотипни промени са свързани с функционални противовъзпалителни ефекти.“

Медицински термини, обяснения и принципи на действие на хлебната сода

Medical News Today предлага кратко обяснение на основата на проучването: содата за хляб сигнализира мезотелиалните клетки в лигавицата на вътрешните органи и други телесни кухини, така че те да не се слепват и да не се втриват една в друга.

В същото време тя „уверява“ тези клетки, че тялото е в безопасност; не е атакувано, така че развитието на агресията на имунната система и/или вредния автоимунен отговор е ненужен.

Science Daily отбелязва, че когато се пие сода за хляб, далакът, който е част от имунната система и съдържа някои бели кръвни клетки, по същество „действа като голям филтър“.

История на употребата на содата за хляб за здраве и други неща

Днес ще намерите сода за хляб не само в повечето шкафове, но и в хладилника, защото има способността да абсорбира миризми. Но преди хлебарите да могат да разчитат на содата, за да приготвят пайове и хляб, които са леки и ефирни, са се използвали дрожди, според University Health News:

До 18-ти век хората са прекарвали от 12 до 24 часа в подготовката на дрожди, тъй като това е било труден процес без хладилници и друго оборудване, с което сме щастливи днес. Често маята не е действала, защото температурата е твърде висока или твърде ниска.

Понякога замърсяването от бактерии унищожава целия процес. Содата за хляб е нещо като революция в този процес, тъй като на пекарите не им се налага да извършват двойна работа, само и само тестото да бухне. “

Сода за хляб – универсално средство за протекция на здравето

Като наследство от 19-ти век е останала рецептата за отвара, известна като „оцетен пунш“, направен от равни части вода и ябълков оцет, смесен с чаена лъжичка сода, който трябва бързо да се разбърка и изпие. Често този „пунш“ се е използвал при стомашно-чревен дискомфорт. Днес знаем, че тази смес обикновено причинява облекчение на болката, помага при лошо храносмилане, киселини, киселинен рефлукс и дори диария.

Едно проучване отбелязва, че тъй като содата помага за повишаване нивото на рН, може да облекчи инфекциите на пикочните пътища. Освен това, тъй като кръвоносната система доставя кръв на жизненоважните органи, содата може да помогне за детоксикацията на кръвта и да ускори потока.

Можете да добавите половин чаена лъжичка сода на половин чаша вода (около 4 унции), да разбъркате, докато се разтвори напълно, и да повторете този процес не повече от три пъти на ден. Не бива да се приемат повече от 4 чаени лъжици сода за период от 24 часа.

Още изследвания и препоръки относно употребата на разтвор от сода за хляб

Друго проучване отбелязва, че содата е полезна за бегачи и други спортисти, тъй като увеличава буферния ефект на млечната киселина. Хората, които се занимават с интензивни физически упражнения, не изпитват натрупване на лактат и последващи мускулни болки, което естествено води до по-добри и по-ползотворни тренировки.

Известно е, че содата за хляб се противопоставя на бактериите стрептококи, които могат да причинят кариес. Можете да поръсите със сода четката, за да избелите зъбите си, което е по-евтино от закупуването на паста за зъби с избелващ ефект. Този метод трябва да се използва не повече от веднъж седмично.

Според проучване на Калифорнийския университет, ако забележите, че имате нередовен пулс или ако приемате лекарства за щитовидната жлеза, не се препоръчва режим на лечение, който включва сода за хляб.

Ако имате сърбеж, обрив, подуване или изтръпване в устата или гърлото, болки в корема, главоболие или задух след перорална употреба на сода за хляб, трябва да спрете да употребявате хлебна сода. Най-вероятно, в този случай, е налице алергична реакция.

Статията има изследователски характер. Не забравяйте, че самолечението е животозастрашаващо. За съвет относно употребата на каквито и да е медикаменти и методи на лечение, свържете се с Вашия лекар.

Джоузеф Меркола

Източник: mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *