ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да успокоим псориазиса: съветите на доктор Джоузеф Меркола

Екология на здравето: Псориазисът не е заразен, а огнищата могат да бъдат предотвратени с редица стратегии, описани по-долу


Слънце и правилно хранене – това е, което е необходимо за лечението на псориазис.

Псориазисът не е просто заболяване на повърхността на кожата. Псориазисът е хронично заболяване на имунната система, което предизвиква прекомерен растеж на клетките на повърхността на кожата.

Това води до сгъстени, люспести и зачервени области, които много сърбят, а понякога дори болят.

Много хора страдат от псориазис – и това има неочаквани икономически последици. Лечение на псориазиса няма, но може да се постигне дългогодишна ремисия. В стремежа си да облекчат симптомите хората харчат прекалено много пари. Някои от мехлемите в аптечната мрежа са добри и имат положително въздействие върху заболяването. Но други не действат изобщо. В допълнение, псориазисът оказва значително влияние върху емоционалното и умствено състояние на пациентите, като разпространението на депресия сред болните от псориазис се оценява на 50%.

Доктор Джоузеф Меркола

Въпреки че псориазисът е възпалителна реакция, той често води до инфекция, ако засегнатите области са разранени.

Всъщност има пет различни вида псориазис. Всеки от тях има различни симптоми, но всички са свързани с дразнене и сърбеж.

Най-често срещаният тип е петнистия псориазис. Характеризира се със зачервени, изпъкнали области на кожата, които често са покрити с мъртви клетки, които имат сребристо-бял цвят. Тези области най-често се намират на лактите, скалпа, колената и долната част на гърба.

Гутатният псориазис обикновено се проявява под формата на малки точкови образувания и започва в детството. Може би е причинен от стрептококова инфекция. Гутатният псориазис се среща при 10% от пациентите и е вторият по честота срещан тип.

Псориазис в гънките или инвертен псориазис се появява в гънките на тялото под формата на тъмночервени гладки и блестящи петна. Много пациенти с инвертен псориазис могат да имат и друг тип псориазис.

Гнойният псориазис се характеризира с мехури пълни с неинфекциозна гной. Най-често се появяват на ръцете и краката – те са изпълнени с бели кръвни клетки, които не са инфекциозни.

По-тежката форма на псориазис се нарича псориатична еритродермия

Характеризира се с широко разпространен сърбеж и болезнени пластове с огненочервен цвят, които покриват по-голямата част от тялото. Това е рядка форма – среща се само при 3% от пациентите.

Чести тригери (причинители) и лечение на псориазиса

Псориазисът е тясно свързан с появата на екземи, и понякога може да бъде причинен от алергична реакция към фактори на околната среда.

Сред дразнещите вещества, които могат да предизвикат екземи, са:

– Прах за пране.
– Сапун.
– Почистващи химикали.
– Голяма консумация на алкохол сред мъжете.
– Кожни наранявания, като ухапвания от насекоми и слънчево изгаряне.
– Метали, като никел в бижутата.
– Парфюмерия.
– Кожни инфекции.
– Някои лекарства.
– Суха кожа.
– Студено сухо време.

Изглежда очевидно, но избягването на тригерите е един от начините за намаляване симптомите на псориазиса. След възникване на екзема или обрив, лекарят може да препоръча няколко лечения. Ясно е, че трябва да се избягват кремовете със стероиди . Въпреки факта, че действат почти веднага, тялото бързо свиква с тях.

В допълнение, кремовете със стероиди са направени от синтетични стероиди, които бързо се абсорбират в кожата и увреждат надбъбречната система.

Много други лекарства, които често се предписват, също имат опасни странични ефекти. Те включват производни на витамин А, противовъзпалителни средства, имуносупресори и лекарства за лечение на други заболявания .

Вместо това може да си помогнете с естествени стратегии, които ще обсъдим по-долу

При постоянна употреба те обикновено са ефективни и нямат страничните ефекти на лекарствата, които могат значително да навредят на вашето здраве.

Страничните ефекти от общите групи лекарства, отпускани с рецепта за лечение на псориазис, могат да включват:

– Изтъняване на кожата.
– Устойчивост към лечението.
– Дразнене на кожата.
– Болка в гърба.
– Болка в ставите.
– Звънене в ушите.
– Загуба на слуха.
– Мускулна скованост.
– Главоболие.
– Проблем със съня.
– Гадене и повръщане.
– Зачервяване на кожата.
– Замъглено виждане.
– Болка в гърдите.
– Загуба на апетит.
– Недостиг на въздух.
– Възпалени жлези.
– Стоматит.
– Косопад.
– Припадъци.

Най-често срещаният тип псориазис е отзивчив към лечението с витамин D

Изследователите демонстрират убедителни резултати, постигнати при оптимизиране нивата на витамин D при болни от псориазис. Едно проучване установи, че много пациенти с псориазис на петна имат дефицит на витамин D през цялата година. Намереният недостатък не зависи от възрастта, пола, телесното тегло, нивото на хормоните на щитовидната жлеза и времето на годината.

Интересното е, че заболяванията, често са зависими от псориазиса, като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза и метаболитен синдром, също се свързват с ниски нива на витамин D.

Недостатъчните нива на витамин D могат да допринесат за редица състояния, включително липса на експозиция на слънце, нисък синдром на абсорбция и дългосрочно използване на кортикостероиди, често използвани за лечение на псориазис.

При пилотно проучване, оценяващо приложението на високи дози витамин D по време на клиничния курс на псориазис, изследователите установиха значителен напредък и отбелязаха, че терапията с високи дози витамин D е ефективна и безопасна при лечението на псориазис.

Въпреки че безопасното излагане на слънце е най-добро, изключително важно е да направите кръвен тест, за да се определят нивата на витамина, както и да приемате витамин К2 едновременно, ако приемате добавки от витамин D3.

Изследователите стигат до заключението, че локалното приложение на производни на витамин D може да се счита за важно при лечението на псориазис

Науката установи, че синтетичните форми на витамин D забавят растежа на кожните клетки, една от отличителните черти на псориазиса. Въпреки това, някои от аналозите на витамин D дразнят кожата, така че естественото производство на витамин D от тялото е по-оптимална възможност за лечение, и без страничните ефекти на лекарства.

Лесното лечение намалява потенциалната вреда за здравето

Кремовете за кожа не са опция, но използването на кокосово масло може да помогне.

Овлажнявайте кожата отвътре – пийте обилно количество вода, така че урината да е светла на цвят, и използвайте висококачествени омега-3 мазнини от животински произход.

Най-добрите източници на омега-3 са морските животински мазнини, като крилско масло или рибено масло. Растителните омега-3 няма да осигурят клиничните ползи, от които се нуждаете, за да намалите възпалението и подуването на кожата.

Намалете ефектите на твърдия сапун и не изсушавайте кожата с прекомерно къпане

За да почистите кожата, използвайте много мек сапун, особено през зимата , за да избегнете загуба на влага.

Избягвайте зърнените храни, за да намалите количеството захар – това нормализира нивата на инсулина и намалява възпалението, включително и на кожата. Може би не сте наясно с това, но здравето и качеството на кожата са тясно свързани със състоянието на червата .

Гел с алое вера и някои етерични масла имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението при псориазис и болка от псориатичен артрит. Алоето е ефективно за подобряване здравето на кожата, намаляване на възпалението, лечение на мехури, сърбеж и обрив.

Ябълковият оцет е популярно средство за лечение на различни кожни заболявания, включително и псориазис

Приготвя се чрез ферментация на ябълки, предизвикана от специфични бактерии. Антисептичните свойства на оцета ще спомогнат за намаляване на сърбежа и дразненето на кожата.

Ябълковият оцет се прилага директно върху засегнатата кожа, най-често върху скалпа. Просто не го използвайте, ако кожата е напукана и има кървене, тъй като това ще предизвика допълнително дразнене в тази област.

Ако чистият ябълков оцет дразни кожата, разредете го наполовина с вода и изплакнете, когато изсъхне.

Овесът естествено успокоява кожата и често се използва за облекчаване на сърбежа при варицела

Сложете овес в чорап, завържете го отгоре и го поставете във вана с гореща вода. Ако не разполагате с вана, направете овесена отвара и третирайте с нея увредената от псориазиса кожа.

Можете също така да направите паста от натрошен и предварително сварен овес, и да я приложите директно към засегнатите области – това ще облекчи сърбежа и раздразнението.

Куркумата е ароматна подправка, която се използва в индийската кухня

В Източната култура, като цяло, тя е известна от хилядолетия като естествено лекарство и подправка. Въпреки че изследванията не са достатъчно убедителни, някои доказателства сочат, че мощните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на куркумата могат да помогнат при лечението на псориазис.

Едно проучване оценява локалното приложение на куркума, което подчертано е подобрило симптомите по време на деветседмичен курс на лечение. Наблюдава се и намаляване появата на нови огнища на псориазис. Това вероятно се дължи на противовъзпалителните свойства на куркумата.

Източник: www.mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *