ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АТОРВИН / ATORVIN

Съдържа аторвастатин, калциев карбонат, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, кроспомелоза натрий, полисорбат 80, нисковискозна хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, поливинилов алкохол, титанов диоксид, талк, лецитин, ксантанова гума

Предназначение

аторвинАТОРВИН помага за контрола върху стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Медикаментът е от групата статини, регулиращи липидната обмяна в организма. Препоръчва се при пациенти в риск от сърдечни заболявания и тежки инциденти от рода на инфаркт на миокарда. Обикновено е част от комплексна терапия; въвежда се след като диетичното хранене не е довело до нормализиране на липидните стойности.

Как се приема

Приемането на АТОРВИН се препоръчва от лекар в дози и с продължителност, съобразени със здравословното състояние на пациента. Продуктът е достъпен под формата на таблетки от 10, 20, 40 и 80 мг.

Стартът на терапията с АТОРВИН за деца и за възрастни е с таблетка от 10 мг веднъж дневно. Лекуващият коригира дневната доза плавно, през интервали от 4 седмици, докато достигне оптималния й размер. Максимумът за деца е 20 мг дневно, а за възрастни – 80 мг. По време на приема пациентът следва да спазва препоръчаната от лекуващия диета с редукция на мазнините.

Дневната доза се взема наведнъж, без връзка с храненията, по едно и също време на деня. При пропуснат прием е добре да се изчака времето за следващия, но да не се приема двойно количество с цел компенсиране. Предозирането налага бърза консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с АТОРВИН може да провокира опасни странични ефекти, за които е задължително да се потърси спешна медицинска помощ. Това са ангионевротичен едем с дихателни затруднения, тежки обриви с поява на петна и болезнени мехури/рани по кожата, мускулна слабост и бъбречни смущения.

Сред често съобщаваните нежелани ефекти са газове, запек или диария, болки в корема, главоболие, чернодробни смущения, болки в гърба, мускулни болки, възпаление на носоглътката, кървене от носа, висока кръвна захар, алергични реакции и др.

В по-редки случаи има оплаквания от загуба на апетит, влошено качество на съня, световъртеж, изтръпване и мравучкане по крайниците, смущения в паметта, зрителни затруднения, промени в апетита и вкуса, нарастване на телесното тегло, панкреатит, хепатит, косопад, обриви и уртикарии, умора, отоци по крайниците, промени в показателите на кръвта и урината.

Много редки са случаите с типични алергични реакции, с обриви и подуване на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АТОРВИН не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при бременнност и кърмене.

Не е подходящ за пациенти, прекарали тежко чернодробно заболяване или с отклонения в чернодробните функции.

Необходима е предварителна преценка за безопасно приложение при рискови пациенти – прекарали инсулт, с бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм, мускулни проблеми, алкохолно зависими, с тежка дихателна недостатъчност, възрастни над 70 години.

Не се използва за лечението на деца под 10-годишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на АТОРВИН с други продукти може да промени очакваните лечебни ефекти; затова е необходима внимателна преценка за съвместимостта им и при необходимост – корекции в терапевтичните планове. Това се отнася за комбинациите с медикаменти като циклоспорин, някои антибиотици и противогъбични продукти, други лекарства за липиден контрол, лекарства за стенокардия и повишено кръвно налягане, лекарства за СПИН, хепатит С, болкоуспокояващи, антикоагуланти, противоепилептични, лекарства против подагра, продукти за регулиране на сърдечния ритъм.

Предупреждението се отнася също за продукти с жълт кантарион и грейпфрут.

________

Усреднена цена в аптеките – 2.00 лв за 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *