Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да запазим здраво сърцето си- съвети от експерти и рецепти

Шумът на сърцето опасен ли е? За съжаление, няма един отговор на този въпрос

Мисълта за сърдечен шум може да изглежда страшно и объркващо. Може да се чудите какво означава това и какво го причинява. Някои сърдечни шумове са напълно невинни, докато други показват, че има по-голям проблем, който трябва да бъде разгледан.

сърдечни шумове
Знаете ли, че сърдечните шумове са най-честата причина за насочване към педиатричен кардиолог? Повечето от тези случаи се характеризират като незначителни или невинни сърдечни шумове, но за някои деца това е признак за по-сериозен сърдечен проблем.

При възрастните, анормалния сърдечен шум може да послужи като признак за проблем със сърдечните ви клапи. Тежестта на състоянието трябва да бъде оценена от Вашия лекар.

Шумът на сърцето може да бъде объркан с нередовен пулс или тахикардия, но всъщност става въпрос за звука, който се издава, когато кръвта преминава през сърдечните клапи. Когато се чува допълнителен звук в сърцето ви, това е сърдечен шум.

Какво представлява сърдечния шум?

Шумът на сърцето е допълнителен или необичаен звук, който се чува между ударите на сърцето. Сърцето ви прави звук “lub-dupp” или “lub-dub”, когато клапите се затварят и кръвта преминава през сърцето. Шумът на сърцето е друг тип звук, обикновено шум, който може да варира от много слаб до силен.

Топлинните клапани подпомагат кръвта да се движи в сърцето в правилната посока. Може да се появи сърдечен шум, когато кръвта тече през спукан или тесен сърдечен клапан или когато има увеличаване на кръвния поток през сърдечния клапан. Повечето сърдечни шумове се считат за безвредни, но в някои случаи те могат да се характеризират като ненормални и служат като признак за по-сериозно сърдечно заболяване, като вроден сърдечен дефект, който присъства от раждането или придобито заболяване на сърдечната клапа, което засяга възрастните.

Симптоми и признаци на шумовете в сърцето

Има два вида сърдечни шумове: невинни и анормални. Безвредният или невинен сърдечен шум обикновено не предизвиква никакви симптоми, освен необичайния звук, който се открива със стетоскоп.

Анормалните сърдечни шумове, от друга страна, са най-често свързани с други симптоми на сърдечни проблеми, включително:

*задух
*сърцебиене
*замаяност или припадък
*болки в гърдите
*кожа, която изглежда синя (особено върховете на пръстите и устните)
*подуване или внезапно повишаване на теглото
*хронична кашлица
*разширен черен дроб
*разширени вени на шията
*умора
*прекомерно изпотяване

сърце
Симптомите на сърдечен шум наистина зависят от сърдечния проблем, който го причинява

Ако имате някой от тези симптоми, това може да означава по-сериозен проблем със сърцето, така че трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Сърдечните шумове: причини и рискови фактори

Сърденият шум възниква, когато има бурно (турбулентно) движение на кръвта през сърдечните камери и кръвоносните съдове, анатомични промени в сърдечния мускул и клапи или стесняване на съдовете.

Наличието на безвредни или невинни сърдечни шумове не означава, че автоматично имате проблем със сърцето. Всъщност тези мъркания са много често срещани и при здрави бебета, деца и юноши. При децата приблизително 50-70% от сърдечните шумове са клинично незначителни. Но когато сърдечният шум се счита за необичаен при деца, той обикновено се причинява от вродени сърдечни дефекти, които са налице още при раждането. Тези дефекти са причинени от проблеми със структурата на сърцето, които могат да включват:
*дупки в сърцето (известни още като септални дефекти)
*сърдечен шънт (анормален кръвен поток между сърдечни камери или кръвоносни съдове)
*отклонения в сърдечната клапа
Фамилната анамнеза за сърдечни дефекти или някои състояния по време на бременност, като неконтролиран гестационен диабет или рубеолна инфекция, може да повиши риска от развитие на сърдечни дефекти и сърдечен шум. Невинните сърдечни шумове също могат да се появяват при възрастни в резултат на по-бързото нормално преминаване на кръвта през сърцето.

Някои фактори или състояния, които могат да причинят безвреден шум на сърцето при възрастните, включват:

*Физически упражнения
*Треска
*Бременност
*Анемия
*Базедовата болест

В зависимост от причината, един невинен сърдечен шум може да изчезне сам по себе си или може да издържи целия ви живот, без да предизвиква допълнителни проблеми. Обикновено проблемите със сърдечната клапа са причинени от следните условия:

клапи
Когато се открие необичаен сърдечен шум при възрастен, той най-често се причинява от придобита болест на сърдечната клапа, която променя формата и гъвкавостта на сърдечните клапи

*Стареене
Промените, свързани с напредване на възрастта, могат да засегнат клапите. Това може да се дължи на образуването на калциеви отлагания в клапите, като по този начин се ограничава притока на кръв.
*Калцификация на клапите
Уплътняване или втвърдяване на сърдечните клапи, което затруднява преминаването на кръвта през сърцето и може да е причина за шума.
*Инфекции
Инфекции, които засягат сърцето и клапите са ендокардит или инфекция на сърдечната лигавица. Те се причиняват от бактерии, намиращи се в други части на тялото, достигнали до сърцето.
*Ревматична треска
Ревматичната треска възниква, когато стрептокок в гърлото или скарлатина не се лекуват правилно и могат да повлияят на нормалния кръвен поток.
*Високо кръвно налягане
Това може да увеличи сърцето и основните му артерии.
*Белези
Те могат да бъдат предизвикани от увреждания на сърцето, белег от сърдечен удар или нараняване.
*Атеросклероза
Когато кръвоносните съдове станат дебели и схванати, се увеличава риска от допълнителни сърдечни проблеми.

Поставяне на диагноза за сърдечните шумове

За да се определи дали сърдечния шум е признак за по-сериозно заболяване, лекарят използва стетоскоп, за да чуе шума, да определи мястото и времетраенето. Също така, той ще определи дали шумът се получава в резултат на изпълването или изпразването на сърцето от кръвта. Лекарят ще провери вашето нормално дишане и дишане при физическо натоварване и как те влияят на сърцето.

Ако лекарят открие проблем, той или тя ще насочи пациента към кардиолог, който след това ще използва други тестове, като рентгенография на гърдите, ЕКГ (електрокардиограма) или ехокардиография (ехо), за да оцени сърдечния ритъм, структура и функция. Тези тестове се използват за откриване на основни сърдечни проблеми, които могат да причиняват шум. След като причината за „мърморенето“ е ясна, пациентът и лекарят могат да вземат решение за план за лечение.

 

Конвенционално лечение

Повечето сърдечни шумове са безвредни и не изискват никакво лечение. С невинно сърдечно мърморене, вероятно няма да забележите никакви симптоми и няма да се налага да променяте начина си на живот. Ако шумът е причинен от състояние, като треска, инфекция или проблеми с щитовидната жлеза, то обикновено ще изчезне, след като болестта бъде лекувана.

Лечението на анормалния сърдечен шум зависи от вида и тежестта на сърдечния проблем. Като цяло, комбинация от промени в начина на живот и медикаменти се използват за лечение на болести на сърдечната клапа и свързаните с тях заболявания на сърцето. Може да се предписват лекарства за разширяване на кръвоносните съдове, понижаване на високото кръвно налягане, понижаване на високия холестерол, предотвратяване на нередовни сърдечни удари, предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и намаляване натоварването на сърцето за предотвратяване на коронарна болест на сърцето. Ако промените в начина на живот и лекарствата не решат проблема със сърдечната клапа, може да се наложи хирургична намеса за ремонта или дори за подмяната му. Лекарите предпочитат да поправят увредената сърдечна клапа, за да предотвратят по-нататъшно увреждане и влошени симптоми. Това обикновено включва премахване, добавяне, преоформяне на тъкани или разделяне на клапаните, които са били слети заедно.

 

Някои видове хирургични операции, които могат да бъдат извършени за поправяне или замяна на сърдечна клапа, включват:

*Балонна валвулопластика или балонна валвотомия– поправя сърдечните клапи, които на са напълно отворени, понякога използвайки инвазивен катетър.
*Операция на сърдечната клапа– премахва се дефектната клапа и се замества с изкуствена или биологична (направена от прасе, крава или човек).
*Имплантация на транскатетерна аортна клапа– заместват се дефектните аортни клапи с помощта на балон за разширяване на нов вентил.
*Операция на Рос– дефектната аортна клапа се отстранява и заменя със собствена белодробна клапа, която се заменя с такава от починал донор.

 

7 напълно естествени начини за по-здраво сърце

1.Хранете се здравословно!

Когато се говори за естествени съвети за здравето на сърцето, най-важното нещо, което можете да направите, е да спазвате диета,

здравословно хранене
Това, което ядете, влияе директно върху здравето на сърцето и помага да се намали риска от сърдечни усложнения, включително нарушения на сърдечната клапа

пълна със здравословни вещества за сърцето.
Ето кратко описание на най-добрите храни за сърцето ви:
Храни с високо съдържание на фибри
Те включват овес, зърна без глутен (включително кафяв ориз, просо, елда, киноа)- те помагат да се контролират стойностите на холестерола и предпазват от развитие на коронарна болест на сърцето.

Яжте повече боб!
Според американски учени от Колорадо, бобовите храни укрепват сърцето. Те съдържат много белтъци и фибри и благодарение на тях се намалява холестерола в кръвта.

боб

Омега-3 храни– дива сьомга, орехи, чиа, ленени семена- те помагат за намаляване на възпалението, понижават кръвното налягане и предпазват от инсулт.
Листови зеленчуци– спанак, те са богати на витамин А, Фолиева киселива, Магнезий и Калий. Добавете зеленчуци към храната си, за да се борите с хронични заболявания и да намалите риска от сърдечни проблеми.
Ягоди: Плодовете, включително боровинки, къпини, ягоди и малини, са опаковани с антиоксиданти, борещи се с болестите. Плодовете могат да помогнат за намаляване на възпалението, нормализиране на кръвното налягане, намаляване на LDL холестерола и насърчаване на здравословно телесно тегло.

Яйца: Има толкова много ползи за здравето, благодарение на яйцата, включително способността им да намалят риска от сърдечни заболявания и да се борят с възпалението. Яйцата също работят за регулиране на абсорбцията на холестерола, като помагат да се балансира съотношението на LDL и HDL холестерола.

Билки и подправки: Билките и подправките имат противовъзпалителни свойства, които могат да поддържат здравето на сърцето ви. Някои от тях са куркума, суров чесън, канела, джинджифил и розмарин.

Рецепта с Мента, Глог и Валериана

 

мента
Комбинацията от мента, глог и валериан е същинска благодат за кръвното налягане, независимо от това какъв точно е проблемът – ниско или високо кръвно

Ментата повлиява положително не само върху централната нервна система като намалява напрежението, подобрява съня и концентрацията. Тя спомага за нормалния сърдечен ритъм и осигурява нормалното кръвно налягане.
Действието на билката Глог е насочено основно към дейността на сърцето. Тя повлиява благоприятно върху състоянието на кръвоносните съдове. В състава влиза веществото Проантицианид, който осигурява разширяването на коронарните съдове. По този начин се увеличава кислорода към сърцето. В резултат на това се подобрява не само сърдечната дейност, но и кръвообращението.
Валерианът е известен с успокояващото си действие. Коренът на билката е с доказан положителен ефект върху нервната система.
Как да си направите сами чай? Рецепта за чай от Мента, Глог и Валериан:
Необходимо е да запарите за 20 минути в 500 мл вода по 1 лъжица от трите билки. След това прецеждате и количеството от този лек трябва да бъде приет за деня.

За да предотвратите сърдечните заболявания, изхвърлете рафинираните въглехидрати, които се използват за приготвяне на преработени и пакетирани храни като бисквити, бисквити, чипс и кифли, пропускайте содата и други подсладени напитки, забравете за храни с високо съдържание на транс-мазнини (като маргарин) и избягвайте обработено месо.

Рецептата на проф. Чирков за здраво сърце:

професор чирковСмесват се 10 глави чесън, счукани докато станат на каша. Добавя се сока от лимона и 1 килограм мед. След това оставяте тази смес да престои 1 седмица и тогава ще е готова за консумация.
Приема се 1 път на ден по 4 лъжици- на малки глътки и бавно. Необходимо е да задържите известно време в устата, преди да преглътнете. Направената смес е достатъчна за 2 месеца прием.

2. Останете активни

Важно е да останете активни, като добавите някаква физическа активност в ежедневието си. Упражненията намаляват хроничните заболявания и по-специално спомагат за насърчаване здравето на сърцето чрез понижаване на високото кръвно налягане, повишаване на HDL холестерола и подобряване на кръвообращението.

крачки

3.Откажете цигарите

Знаете, че пушенето е ужасно за вашето здраве. Всъщност, това е водещата причина за болести и смърт, които могат да бъдат предотвратени. За да се откажете от пушенето, опитайте практиките на ум-тяло, като медитация, йога, акупунктура и масажна терапия.

доц. петровСпирането на цигарите е много важно“, споделя Доц, Петров. „Защото за аневризма на аортата тютюнопушенето има съществено значение. Рискът от аневризма се увеличава 7 пъти при пушачите. На сърдечните заболявания  се дължат 60-65 % от смъртността в България. Необходимо е да спрете цигарите и да се храните здравословно със средиземноморска храна- зехтин, риба, зеленчуци, маслини. „

4.Намалете стреса

Когато стресът стане неуправляем, той може да доведе до възпалителен отговор, който засяга здравето на сърцето и другите основни органи. Можете да направите това като започнете да се разхождате повече навън, медитирате, прекарвате повече време със семейството и домашните любимци, получавате необходимите часове сън и извършвате физическа активност.

5.Поддържайте здравословно тегло

Проучванията показват, че наднорменото тегло е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания при мъжете и жените. За да отслабнете по здравословен начин, си направете план, който включва здравословно хранене, противовъзпалителни храни, физическа активност няколко пъти в седмицата.

6.Приемайте хранителни добавки за здраво сърце

Приемайте хранителни добавки, които намаляват възпалението и стимулират здравето на сърцето, като омега-3 рибено масло, куркумин, коензим Q10 и витамин D.

Защо е толкова важен коензим Q10?
Коензим Q10 представлява хранително вещество, подобно ма витамините. Синтезира се естествено в клетките и се складира в митохондриите. Доказано е, че когато се намира в необходимите количества в организма, състоянието на сърцето се подобрява. Хората, които приемат 100мг коензим Q10 3 пъти на ден имат много по-малък риск от сърдечна недостатъчност.

7.Поддържайте зъбната хигиена

 

зъбна хигиена
Ако бактерията попадне в кръвта ви, тя може да увреди сърдечните клапи и да доведе до сърдечен шум и други сериозни симптоми

Може да изглежда странно да се съсредоточите върху хигиената на зъбите, за да насърчите здравето на сърцето си, но инфекцията с ендокардит, която може да причини необичаен сърдечен шум, обикновено е причинена от разпространението на бактерии във венците и кариеса.

Предпазни мерки

Въпреки че по-голямата част от сърдечните шумове са невинни, особено при децата, важно е да си уговорите среща с вашия лекар, за да сте сигурни, че не е по-сериозен проблема. Вашият лекар ще открие дали е необходимо допълнително лечение.

Ако подозирате, че имате проблеми със сърцето, първо се уверете като се консултирате с вашия лекар, преди да опитате тези естествени съвети за здраво сърце. Говорете с лекаря си кои добавки са подходящи за вас и можете да приемате.

Източници: https://draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *