БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Слънчоглед или маслина? Кое е полезното олио от гледна точка на експерта

В интернет пространството има все повече „доказателства“, че слънчогледовото олио е по-полезно от зехтина. Но дали е вярно?

Кое е по-полезно – олио или зехтин?

Нека разберем доколко е истина това, като се запознаем с фактите, представени от доктор на биологичните науки.

Основните аргументи в полза на слънчогледовото масло са следните. Ако погледнете есенциалните полиненаситени омега-6 мастни киселини, те са пет пъти повече в слънчогледовото масло, отколкото в маслиновото олио. Подобно на витамините, нашето тяло не ги произвежда и те трябва да се получават с храната. Освен това, основният компонент на слънчогледовото масло е точно такава основна омега-6 киселина: линоловата. Тя представлява повече от 60% от общото количество олио.

А около 70% от маслиновото масло е олеинова киселина (тя е основният компонент на свинската мас), която, както се твърди, не е нещо ценно за организма. Относно съдържанието на витамин Е, слънчогледовото масло също е по-добро – то е 2-3 пъти по-богато на витамин Е, отколкото в зехтина.

Основното е видимостта?

Като цяло, когато се запознаете с тези аргументи, започвате да вярвате, че сме били измамени. И в действителност скъпото маслиново масло е много по-лошо от евтиното слънчогледово масло. Но експертите виждат всичко по различен начин. Ето какво обяснява руския специалист професор Алексей Москалев, известен биогеронтолог, доктор на биологичните науки.

Професор Алексей Москалев

В маслиновото масло наистина няма почти никакви основни омега-3 и омега-6 мастни киселини, и в това е … неговото предимство. Основата на маслиновото масло са т.нар. мононенаситени мастни киселини, предимно олеинова киселина. Те имат достатъчно течливост, за да осигурят пластичност на клетъчните мембрани. Но в същото време по-малко се окисляват по време на готвене и съхранение, отколкото полиненаситените мастни киселини от слънчогледово масло. Става дума за двойни връзки в мастната молекула. Именно поради това по време на термична обработка се образуват токсичните вещества. В мононенаситените мазнини има една двойна връзка, а в полиненаситени мазнини – две двойни връзки. Следователно те се окисляват по-лесно и произвеждат повече токсични вещества.

Химия и живот

Това са законите на химията, но те се потвърждават на нивото на жизнената активност на организмите. В експерименти върху дългоживеещи животни е показано, че мононенаситените мастни киселини доминират в мембраните на техните клетки, включително олеиновата киселина. Обратно, полиненаситените киселини (омега-3 и омега-6) са най-окисляемите молекули в нашето тяло и продуктите от тяхното окисление (гранясване) са токсични за клетките и са канцерогенни.

Когато учените започват да проучват ефекта на различни масла върху стареенето на черния дроб (те се консумират през целия живот), се оказа, че зехтинът е по-добър от други. Слънчогледовото масло причинява фиброза в черния дроб (възпаление и подмяна на здрава съединителна тъкан), ултраструктурни промени и окислителни процеси. Рибеното масло (съдържа омега-3 мастни киселини) повишава окислението, свързано с възрастта, но също така има положителен ефект: увеличава относителната дължина на теломерите (това показва възможно удължаване на живота). Зехтинът екстра вирджин причинява най-ниските оксидативни и ултраструктурни промени в черния дроб.

Поради това изследователите заключават, че маслиновото масло може да се счита за източник на диетични мазнини

„Можете също така да си спомните много други проучвания за първото пресоване на зехтина“, продължава експертът. – Например, зехтинът съдържа цял комплекс от вещества с потенциално геопротективно действие (способност за удължаване на живота). Те включват самата олеинова киселина, хидрокситирозол, олеокантал, олеанолова и маслинова киселина, еритродиол, бета-ситостерол, витамини Е и К1. И в не едно проучване активността на тези вещества се потвърждава: плъховете, които получават зехтин, живеят по-дълго.

Зехтинът удължава живота

В допълнение, това първо пресовано масло има свойствата на антидепресант и транквилизатор. При мишките зехтинът подобри когнитивната (когнитивна) функция и възпрепятства развитието на невродегенерация. Неговият антимутагенен ефект е добре известен.

Хора и животни

Повечето от тези изследвания са трудни за експериментиране при хора, но има доказателства за ползите от маслиновото масло за хората. Беше доказано, че маслиновото масло е свързано с по-ниска смъртност при хората, главно от сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

Безспорно някои омега-3 и омега-6 мастни киселини са незаменими и всъщност, като витамини, тялото ни се нуждае в малки количества от тях. Но в същото време е по-добре да се получат омега-3 киселини от 2 порции мазна риба седмично, а омега-6 – под формата на шепа пресни ядки и щипка слънчогледово семе (както и сусам и ленено семе).

Факт е, че излишъкът от омега-6 е токсичен за гените, допринася за развитието на възпалителни процеси и невродегенерация. Затова, оптимално и препоръчително – каквото и да използвате за готвене, не забравяйте зехтина. Маслиновото масло (без топлинна обработка) трябва да се използва по една супена лъжица всеки ден.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *