ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СЕЛЕГОС / SELEGOS

Съдържа селегилинов хидрохлорид, лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон К25, магнезиев стеарат, вода

Предназначение

селегосТаблетките СЕЛЕГОС съдържат компоненти, които въздействат върху главния мозък и предотвратяват потискането на нервните импулси. Продуктът се прилага самостоятелно при лечението на заболявания като Паркинсон и Алцхаймер в ранна фаза, или като част от комплексна терапия – за подобряване на общото медикаментозно въздействие при напреднал стадий.

Как се приема

СЕЛЕГОС е лекарство за възрастни; таблетките в определената от лекуващия доза се поглъщат цели, с вода.

При болест на Паркинсон обичайната доза е 1-2 таблетки дневно; приемат се самостоятелно или заедно с леводопа. Дневната доза може да се приема наведнъж – сутрин, или на два приема – сутрин и на обяд, по време на хранене.

При болест на Алхаймер и сенилна деменция дневната доза СЕЛЕГОС също е 5 или 10 мг. Схемата на прием е аналогична на описаната по-горе.

За пациенти с чернодробно заболяване може да се препоръча редуцирана доза.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия; не бива да се компенсира пропуснатото с вземане на по-висока доза от медикамента.

Предозирането може да провокира неприятни и опасни странични ефекти; необходима е медицинска помощ.

Не се препоръчва самоволно прекратяване на приема.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на СЕЛЕГОС може да стане причина за припадъци, затруднено дишане, астматични пристъпи, обрив и възпаление на кожата, чувствителност към слънчева светлина, зрителни смущения, нарушения на сърдечния ритъм.

Макар продуктът да се приема добре, възможни са странични ефекти с различна интензивност от типа на влошено качество на съня, халюцинации, замайване и главоболие, депресивни състояния, обърканост, усещане за преумора, тревожност.

Има данни също за гадене и повръщане, диария или запек, пресъхване на устата, необяснима загуба на тегло, липса на апетит. Регистрирани са смущения на отделителната система – никтурия, задържане на урина, промени в честотата на уриниране.

Други прояви са тремор, мускулни крампи, обилно изпотяване, косопад.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СЕЛЕГОС не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Продуктът е противопоказан при пациенти с психози.

Не се прилага при бременност и кърмене; няма приложение при лечението на деца и подрастващи.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално дали лекарството е безопасно, са такива с хипертония, стенокардия, язва на стомаха и дванадесетопръстника, склонни към вътрешни кръвоизливи; с чернодробни и бъбречни заболявания.

Взаимодействие с други медикаменти

СЕЛЕГОС не бива да се приема едновременно с леводопа, ако пациентът страда от хипертония, заболяване на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези, аденом на простатата, сърдечни заболявания, психози и депресии, екстрапирамидни състояния.

Медикаментът не се прилага едновременно с МАО-инхибитори и серотонинови агонисти.

Лекуващият преценява възможен ли е паралелен прием на този продукт с медикаменти като антидепресанти, амфетамини, симпатикомиметици, съдържащи бупропион и буспирон; карбамацепин; хипогликемични лекарства; наркотични аналгетици, перорални контрацептиви; потискащи централната нервна система.

_

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки от 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *