БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

РЕПИДО  /  REPIDO

Съдържа кандесартан цилексетил, лактоза монохидрат, царевично нишесте, хидроксипропилцелулоза, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, триетил цитрат

Предназначение

репидоРЕПИДО е медикамент за контрол върху повишеното артериално налягане. Действието му се изразява отпускане и разширяване на кръвоносните съдове – така кръвта циркулира по-лесно и може да достигне до всички зони на тялото. Препоръчва се при лечение на високо кръвно налягане у възрастни, деца и подрастващи над 6 години. Подходящо средство за възрастни със сърдечна недостатъчност, при намалени функции на сърдечния мускул.

Как се приема

Медикаментът РЕПИДО трябва да бъде подбран за определен пациент след индивидуална оценка на състоянието му. Приема се веднъж дневно с вода – без връзка с храненията, но по едно и също време. Терапията при хипертония стартира с дневна доза от 8 мг, като впоследствие лекуващият може да я увеличава плавно до достигане на оптималния размер. Максимумът е 32 мг. При стенокардия лечението започва с дневни дози от 4 мг; впоследствие това също търпи корекция и максималният прием за 24 часа е 32 мг.

При пациенти в напреднала възраст, с бъбречни или чернодробни заболявания или дехидратирани, лечението трябва да се провежда с редуцирани дневни дози. На деца над 6-годишна възраст обикновено се дава по 4 мг дневно от медикамента.

При пропуснат прием най-често се налага да се изчака времето за следващия; взема се обичайната доза. При предозиране незабавно се търси медицински специалист за консултация или лечение.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на РЕПИДО може да предизвика алергични реакции като обриви и уртикария, сърбеж и зачервяване; отоци на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения, дишане с хрипове. Подобни симптоми изискват много бърза медицинска намеса.

Медикаментът може да причини някои отклонения в показатели на кръвната картина.

Сред другите странични ефекти най-често се споменават световъртеж и главоболие, ниско кръвно налягане, нарушения на водно-солевия баланс, бъбречни проблеми, инфекции на дихателните пътища. В по-редки случаи има оплаквания от болки в ставите и мускулите, гадене, кашлица, отклонения в чернодробните функции и хепатит, липса на енергия, мускулни крампи – отнесено към дефицит на натрий в организма.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РЕПИДО не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Медикаментът е противопоказан при тежки заболявания на черния дроб с жлъчна обструкция; при нарушения на бъбречните функции, изискващи лечение с определени медикаменти; при диабет.

Не се прилага за лечението на новородени и бебета; при бременност и кърмене.

Рискови пациенти, при които се преценява индивидуално дали лечението с РЕПИДО е безопасно, са хората със заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците, или които са на диализа; с трансплантиран бъбрек; с ниско кръвно налягане, преживелите инсулт, обезводнени вследствие на повръщане или диария.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с други лекарства в някои случаи налага промени в дозировката, временно спиране или замяна на медикаменти. Това се отнася до съчетаването с други лекарства за намаляване на кръвното; нестероидни противовъзпалителни и ацетилсалицилова киселина; диуретици, калиеви добавки, хепарин, литий, АСЕ-инхибитори.

_______

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за 30 таблетки от 8 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *