Начало / Здравето от А до Я / Болести на нервната система и мозъка / Търновска болница дава шанс за пълно излекуване при исхемичен инсулт


Търновска болница дава шанс за пълно излекуване при исхемичен инсулт

Нова, модерна и ефективна процедура, която медиците от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” прилагат от няколко месеца вече спасява хора, претърпели исхемичен инсулт

Ендоваскуларната терапия и т.нар. механична тромбектомия дава шанс за пълно излекуване на пациентите, преживели исхемичен инсулт. Това е добра новина за хората от Велико Търново и областта. Процедурата досега се прилагаше само на три места в България – в софийските болници „Св. Анна” и „Софиямед”, и във варненската „Св. Марина”.

Съвременният метод ще превърне търновската болница в един от центровете за възстановяване на запушени артерии и лечение на мозъчно-съдови болести.

Както при повечето подобни процедури, основно показание за извършването на механична тромбектомия и ендоваскуларната терапия е да се случи до 6 часа след преживения инсулт. В рамките на всичките тези 360 минути болният трябва да бъде закаран до стационара.

Д-р Валентин Кръстев, инвазивен кардиолог в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

Екипът от инвазивни кардиолози, начело с д-р Валентин Кръстев за първи път е приложил механичната тромбектомия на 84-годишен мъж. Тромбът се намирал в крайната част на сънната артерия, което сериозно затруднявало успешния изход от традиционното лечение, посредством интервенозна тромболиза.

Търновските специалисти без колебание приложили новия метод, като стигнали до запушването чрез артерия на бедрото

Механичната тромбектомия не е подходяща за хора, които са преживели хеморадичен инсулт.

И при двата вида инсулт е нужно близките на пациента да реагират бързо, още щом се появяват първите признаци на инсулта:

– замайване (виене на свят);
– затруднена походка и загуба на равновесие и координация;
– загуба на чувствителността и способността за контрол на движението;
– слабост и парализа на едната половина на тялото.
– черни петна пред очите, замъглено, двойно виждане;
– проблеми с речта;
– силно главоболие, което възниква внезапно.

Към симптомите на предстоящия инсулт трябва да добавим и преходната исхемична атака – временно нарушено кръвоснабдяване на определена част от мозъка.

Освен модерния метод за лечение на исхемичен инсулт в търновската болница прилагат иновативни интервенции за периферни съдови болести като дегенеративна склероза и хронична артериална недостатъчност на крайниците, пише търновският сайт “Борба”. Използва се модерният ангиограф, който бе закупен за нуждите на стационара за извършване на т.нар. хибридни операции.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ (База №1), 1,, ул. „Ниш“ 1, Велико Търново Телефонна централа: 062 / 62-68-41, 67-89-00 и 67-89-01

Източник: borbabg.com

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб