Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СПИРОНОЛАКТОН / SPIRONOLACTON

Съдържа спиронолактон, лактоза монохидрат, царевично нишесте, желатин, талк, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, захароза, титанов диоксид, арабска гума, повидон, макрогол 6000, оцветител индиго кармин

Предназначение

спиронолактонСПИРОНОЛАКТОН е диуретик с калий-съхраняваща функция. Препоръчва се при състояния със задържане на течности, дължащо се на болестни състояния на сърцето, бъбреците и черния дроб. Ефективно намалява стойностите на повишеното артериално налягане, като същевременно регулира водно-солевия баланс и нормализира ниските показатели на калия.

Медикаментът се прилага при болестни състояния като застойна сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза във фаза отоци и асцит; асцит, нефротичен синдром. Приема се самостоятелно или е част от комплексна терапия в изброените случаи, както и при хипертония и състояния с хипокалиемия.

СПИРОНОЛАКТОН е подходящо решение за овладяването на първичен алдостеронизъм. При това състояние се диагностицира наднормена продукция на хормона алдостерон от надбъбречните жлези.

Как се приема

СПИРОНОЛАКТОН се приема по индивидуална схема, в зависимост от състоянието на пациента и прогресията на заболяването. Дневната доза варира от една до 16 таблетки.

Ако пациентът пропусне прием, обикновено се препоръчва да изчака времето за следващия и да вземе обичайната еднократна доза. Предозирането с цел компенсация, както и случайното предозиране могат да провокират негативни симптоми от рода на гадене и повръщане, диария, замайване, объркване, световъртеж. При предозиране на продукта могат да се постигнат високи стойности на калия, разпознаваеми по изтръпване и мравучкане на крайниците, смущения в сърдечния ритъм, мускулни спазми, слабост и др.

Пациентът не бива да променя дневната доза или да прекратява приема самоволно заради възможни последващи усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Сред най-тежките странични ефекти от приема на продукта са алергичните реакции: обриви, болки в ставите, отоци по лицето и гърлото, дишане с хрипове, задух. Тези симптоми изискват медицинска помощ.

Регистрирани са нарушения на кръвта и лимфната система – промени в кръвните показатели, увеличен риск от кървене и синини; променени концентрации на соли, симптоми на бъбречни нарушения и пр.

Други по-редки отклонения са главоболие и световъртеж, замайване, нарушено равновесие. По-вероятно е да се развият прояви като гастрит, язви, кървене от стомаха, спазми, повръщане, диария.

Регистрирани са и нарушения на чернодробните функции, косопад, остеомалация или размекване на костите; бъбречни усложнения, гинекомастия при мъже. Има данни също за сексуални смущения, които отшумяват при прекратяването на приема.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергия към продукта.

Не се използва за лечение на пациенти с остра бъбречна недостатъчност, анурия, хиперкалиемия, при болест на Адисон с проблеми на надбъбречните жлези; при прием на калиеви добавки и калий-съдържащи добавки.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Индивидуално се преценява безопасен ли е приемът за рискови пациенти – такива в състояние с интензивно повръщане и/или диария; лекувани чрез венозни вливания; хора на възраст над 65 години; при нарушен водно-солеви баланс и проблеми с отделянето на урина; при ацидоза и чернодробни нарушения; зажени с нарушения на цикъла; за мъже с гинекомастия.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на СПИРОНОЛАКТОН с други медикаменти крие риск от усилване или отслабване на лекарствените въздействия, както и интензивна проява на странични ефекти. Това изисква от лекуващия да прецени режима на прием, да препоръча спиране или замяна на медикаменти, както и корекции на дневните дози. Предупреждението засяга продукти за лечение на сърдечна недостатъчност като дигоксин; нестероидни противовъзпалителни, други диуретици, антикоагуланти, циклоспорин, продукти с калий, литиеви производни; карбеноксолон за лечение на язва; норадреналин, такролимус, хлорпропамид и пр.

Пациентът задължително информира лекуващия за медикаментите, които е приемал или ще продължи да приема едновременно със СПИРОНОЛАКТОН. Ако на болния му предстои  оперативно лечение, той съобщава за терапията си със СПИРОНОЛАКТОН с оглед предстоящото прилагане на анестетици.

__

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 30 таблетки от 25 мг (налични в продажба са и таблетки от 50 и 100 мг)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *