ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АТОФАБ / ATOFAB

Съдържа атомоксетин, прежелатинирано царевично нишесте, колоиден силициев диоксид, диметикон, желатин, натриев лаурилсулфат, титанов диоксид, индиго кармин , жълт железен оксид, вода

Предназначение

атофабАТОФАБ е медикамент за терапия при хиперактивност и дефицит на вниманието. Прилага се като част от комплексно лечение, съобразено с възрастта на пациента – деца над 6 години, подрастващи и възрастни. Медикаментът се предлага под формата на капсули от 10, 25, 40 и 60 мг – изборът е според лекарските предписания за възраст и симптоматика на проблема

Приемът на АТОФАБ стимулира мозъчната продукция на норадреналин, което се отразява положително на концентрацията и позволява овладяване на импулсите за хиперактивност. Ефектът от терапията с този продукт може да се прояви няколко седмици след първия прием. Не причинява привикване.

Как се приема

Дневната доза АТОФАБ се изчислява индивидуално, според възрастта и телесното тегло на пациента. Приемът е веднъж или два пъти дневно, сутрин и вечер. Капсулите се поглъщат цели – без разтваряне или сдъвкване, с достатъчно вода, без връзка с храненията. Препоръчва се това да става по едно и също време всеки ден, за по-добър контрол върху приема.

За телесно тегло под 70 кг се препоръчва стартова дневна доза от 0.5 мг на килограм телесно тегло в продължение на една седмица. След това лекуващият може да повишава дневния прием, но не повече от 1.2 мг за кг телесно тегло дневно.

За тегло над 70 кг началната дневна доза през първата седмица е 40 мг. Впоследствие тя обикновено се повишава до поддържащата от 80 мг дневно или повече, но не над 100 мг на ден.

При чернодробни проблеми е възможно да бъде определена редуцирана доза.

Лечението с АТОФАБ изисква периодичен контрол, като при деца и подрастващи се проследяват ръст и тегло; при възрастни е необходим контрол върху артериалното налягане и сърдечната честота. Продължителният прием изисква системно проследяване, а след година – оценка за състоянието и възможно прекратяване на терапията с този продукт.

При пропуснат прием лекарството се приема при първа възможност или се изчаква времето за следващия Пропуснатото не бива да се компенсира с двойна доза за един прием. Ако по някаква причина пациентът приеме висока доза, веднага трябва да се потърси медицинска помощ.

Самоволното прекратяване на приема създава условия за рецидив на проблемното състояние.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на АТОФАБ може да предизвика ускоряване на сърдечния ритъм, мисли за суицид, враждебност и агресивно поведение, променливо настроение. Не са изключени сериозни алергични реакции, изразени в обриви, оток на лицето и гърлото, уртикарии, дихателни затруднения, гърчове, халюцинации. Пациентите деца са по-податливи на някои от симптомите, като мисли за суицид и променливо настроение.

Възможни са симптоми на чернодробно увреждане, изразени в потъмняване на урината, пожълтяване на кожата, болки в дясното подребрие, слабост и бърза умора, сърбеж, грипоподобни признаци.

Съобщава се още и за признаци, засягащи състоянието и функциите на храносмилателната система: гадене, болки в стомаха и понижен апетит, пресъхване на устата, както и главоболие, ускорен сърдечен ритъм, повишено кръвно, проблеми със съня.

При възрастни симптоматиката включва влошено качество на сексуалните контакти, дисбаланс на менструалния цикъл, влошено кръвоснабдяване на периферните зони от тялото. При деца е възможно задържане в растежа, ако приемът е дългосрочен.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АТОФАБ не бива да се употребява при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Продуктът е противопоказан при сериозни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове в мозъка – вкл. инсулт или аневризма;. при закритоъгълна глаукома, тумор на надбъбречната жлеза и др.

Рискови пациенти, за които се преценява в конкретика безопасното приложение са деца с мисли за самоубийство, пациенти с преживян инсулт, високо или твърде ниско кръвно, халюцинации, манийни или агресивни състояния, неконтролируеми конвулсии, епилепсия и гърчове.

Не се прилага за деца под 6-годишна възраст.

Да се избягва при бременност и кърмене, освен при лекарска препоръка, в краен случай.

Не трябва да се шофира, ако АТОФАБ причинява сънливост, забавени реакции или сърдечни смущения.

Взаимодействие с други медикаменти

Прилагането на АТОФАБ с други лекарства изисква точна преценка на взаимодействията с оглед промени в дневните дози, интервалите на прием или очаквани интензивни странични ефекти. Необходимо е внимателно съвместяване с антидепресанти и антипсихотици, лекарства за кръвно, за астма, за регулиране на сърдечния ритъм, някои антибиотици, лекарства против малария, за контрол на водно-солевия баланс и др.

Усреднена цена в аптеките – 57 лв за 30 таблетки от 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *