Температурата на ръцете предупреждава за ето тези проблеми със здравето

Състоянието на ръцете може да бъде ясна аларма за някои скрити и безсимптомни заболявания


Ако изключим студеното време, като причина за температурата на ръцете, причините за студени ръце включват:

– Анемия;
– Болест на Бюргер;
– Диабет;
– Измръзване;
– Кожна туберкулоза;
– Болест на Рейно;
– Склеродермия.

Студените ръце са признак и на дисфункция на свиването на кръвоносните съдове. При тази болест ръцете стават студени и бледи, а понякога дори сини. Трябва да се добавят към диетата млечни продукти, месо, риба, гъби, елда, боб, зеле.

Ако дланите , напротив, изгарят, това означава, че черният дроб не може да се справи с интоксикацията, причинена от отравяне с лекарства, алкохол, вредна храна или химикали.

Хората с високо кръвно също имат топли ръце, заради увеличеният приток на кръв към тялото.

Възпалението е един от начините, чрез които тялото се бори с инфекциите. Някои медицински състояния причиняват части от тялото да бъдат хронично възпалени, което позволява повече кръв да тече в заразената зона.

Възпалителни нарушения, засягащи ръцете или китките, могат да доведат до необичайно усещане за топлина

Един от най-честите възпалителни състояния е ревматоидният артрит. Това кара тялото да атакува тъканите на ставите, което води до подуване, болка и възпаление.

Хората с ревматоиден артрит в пръстите или китките могат да имат болка и слабост. Същото е и при хора, които имат Синдром на карпалния тунел.

Периферната невропатия се отнася до увреждане на нервите, причинено от друго медицинско състояние (най-често при диабет). Тя може да предизвика изтръпване, затопляне и болки в ръцете и краката.

Увреждането на нервите може да причини горещи ръце, дори когато времето не е чак толкова топло. Също така някои хора смятат, че ръцете и краката им стават много чувствителни към промените в температурата.

Някои пациенти с фибромиалгия също са чувствителни към промени в температурата и могат да имат топли или студени усещания в ръцете си.

Фибромиалгията е състояние, което включва широко разпространени мускулни болки и области на напрежение в цялото тяло.

Научаваме още за болестите по състоянието на ръцете

Синдромът на „пълзящата гъсеница“ в дланта на ръката показва, че човека има проблеми с ендокринната система. Мокрите ръце също показват нарушения във функционирането на ендокринната система – вероятно хипертиреоидизъм. А сухота и бледността на кожата на дланите – хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Петната по върховете на пръстите също могат да показват различни здравословни проблеми. Ако на човек често му изтръпва кутрето, той трябва да се консултира с кардиолог – тези проблеми са свързани със сърдечно-съдовата система. Отслабването на палците показва слабост на дихателната система.

Ако кожата на крайните фаланги има дълбоки надлъжни гънки, които приличат на бръчки, трябва да обърнете внимание на ендокринната система – може би имате хипотиреоидизъм или диабет.

Ако върховете на пръстите са станали лилави, е нужно да прегледате храносмилателната система. Ако са тъмно червени или дори пурпурни – трябва да се обърне внимание на бъбреците и черния дроб. Петна по хълмовете на Венера (възвишенията под палците) са възможен знак, че не всичко е в ред с гениталиите.

Сърбежът на страничната повърхност на показалеца на дясната ръка показва проблеми, срещани при работата на дебелото черво. Неравността на кожата на задната повърхност на показалеца често показва проблем с жлъчния мехур.

Източник: Massage.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 4 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.