ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Голяма задушница: какво е значението на възпоменанието за мъртвите?

Почитаме мъртвите само като вярваме, че те са живи. Тази народна мъдрост кратко, но точно обяснява значението на Голяма задушница

През тази година има три Големи задушници. И трите се падат в събота, но са на различни дати.

Само след няколко дни е първата Голяма задушница за 2019-та година. Нарича се още и Месопустна задушница. Отбелязваме я на 2 март.

Тези специални дни в годината ги има, за да може всеки православен християнин да помене близките си, които са отишли ​​в друг свят. И преди всичко – починалите родители. Сигурно затова в някои области на България наричат големите задушници и Родителски съботи.

През тези дни всеки може да усети вечната, невидима връзка с тези, които не са с нас.

[box type=“shadow“ ]ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 10 неща, които ще се променят, когато загубите родителите си[/box]

Какво е значението на възпоменанието за мъртвите? Може би не е нужно да правим каквото и да е? Все пак мъртвите са мъртви… Оказва се, че не всичко е толкова просто. И да се мисли по този начин е голям грях.

Ние се грижим за близките, посещаваме ги, когато отиват в болница или примерно – в затвора. Носим храна, казваме им новините, обещаваме да дойдем отново, правим всичко възможно, за да им помогнем да издържат изпитанието, без значение какво е то. Но смъртта на роднините винаги е шокираща и объркваща.

Може би е парадоксално, но само смъртта на близките ни помага да разберем колко скъпи са били те за нас

Какво трябва да се прави след това? Как да изразите любовта си в бъдеще? В крайна сметка, около нас има много хора, които не знаят какво представляват дните, които служат за възпоменание на мъртвите. Тази статия е за тях.

Отговорите на тревожните въпроси дава Църквата: без вяра в живота след смъртта, възпоменаването на мъртвите е безсмислено. Светите отци обясняват, че биологичната смърт лишава тялото, но освобождава душата. Човек се намира в непознат за нас, но съвсем реален “друг свят”. И този преход е неизбежен за всички, независимо от личното желание. Всеки ще се срещне с Господа.

Тази среща може да бъде радостна, но може да бъде болезнена и непоносима. Всичко зависи от това какъв живот е живял човека и какви действия е извършил. Това знание разкрива една проста истина – тя е в нашата сила да помогнем на заминалата душа. Човек трябва да живее праведен живот и да го споделя с покойниците чрез молитва. Това е основният принцип на духовната помощ. Молитвената комуникация помага за решаването и на земните проблеми.

Затова най-добрата грижа за мъртвите е молитвата. По време Задушница се правят и общи молитвени служби. Тогава силата на молитвата се увеличава.

Така че, основната задача на вярващия в паметните дни е искрената молитва. Повечето светски дела и работата трябва да бъдат отложени. Празникът трябва да бъде посрещнат в чиста къща и предварително приготвена за съботата храна. Сутринта се ходи на църква. След службата отидете на гробището, раздайте каквото сте приготвили. Постойте на гроба, помислете, спомнете си и се помолете.

Молитва, която може да кажете по време на възпоменателните дни

Упокой, Господи, душата на мъртвите (техните имена) и всички православни християни. Прости им техните грехове, сторени доброволно или неволно, за да им се даде Небесното царство. Амин!

Молитва за починали родители

Господи, чуй моята молитва за родителите ми, които напуснаха земята и отидоха в Твоето царство, където животът е вечен и светъл. Само Ти можеш да утешиш душата ми. Моля Те, прости всичките грехове на този, който си е отишъл, и му дай живот в радост и щастие на Небето. Плача и се моля за душата на Божия слуга (име) с вяра и надежда за утеха.

Не ме оставяй сам в скръбта на скърбите. Помогни ми да преживея загубата, Боже. Прости ми всички грехове. Нека душата на (име) намери вечен живот и покой. Ще се помоля за него и ще възпявам името ти, Господи! Защото Ти си нашият Отец и само Ти знаеш, кога ще удари последният час на нашето време на земята. Затова грижи се за душите им, и им дай Вечността и спокойствието на Небесното царство. За да бъдат завинаги до теб, о Господи! За вечни векове. Амин!

Ние не се разделяме с нашите близки дори и след смъртта им. Като ги споменаваме в ежедневните си молитви, ние ги връщаме в живота си. Задушниците, и онова, което правим през тези дни, са проява на нашата любов към онези, които вече не са до нас.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *