Начало / Здравословен живот / Любопитно / Според българския народ: Кои билки са най-лековити?


Според българския народ: Кои билки са най-лековити?

Те предсказват дали времето ще бъде хубаво, или ще вали, коя мома ще се ожени и кога се ражда човек…

Обикновено говорим за връзката между звездите и съдбата на даден човек, когато става дума за астрология. Но всъщност небесните светила са били използвани за различни гадания и по друг начин. В българския фолклор има доста песни, притчи и легенди, свързани с тях. По разположението на някои звезди, народът в миналото е разбирал ще има ли късмет, какво ще бъде времето или дали годината ще бъде плодородна. Ето най-популярните гадания, свързани с небесните тела.

билки

Лековити билки

Звездите и времето

Ако звездите, образуващи небесната пътека на Млечния път, не се виждат много добре или блестят съвсем слабо, въпреки че нощта е ясна и безоблачна, може да очаквате буря.

Ако се виждат добре, но са малко на брой, времето ще бъде хубаво и слънчево. Червени ореоли около звездите също обещават прекрасно слънчево време. Но ако небесните светила не се виждат изобщо, е предупреждение за дъжд. Слънчев и топъл ден предстои, ако звездите в съзвездието Голямата мечка са ярки и то се откроява ясно на небето. Най-много приказни истории има за Венера, която дълго време се възприемала като две отделни небесни тела. Според някои легенди Слънцето обича Зорница, която се вижда в небето рано сутрин, а пък сестра й Вечерница е любимка на Месеца.

Небесните тела и съдбата

В повечето легенди произходът на звездите е свързан с вечната борба между доброто и злото, между Бога и Дявола.

Според други те са дело на Господ, за да осветяват пътя на земните хора. Има и едно интересно поверие, което гласи, че колкото звезди греят на небето, толкова души има и на земята. Когато човек се роди, неговата звезда изгрява на небето. А когато си отиде от този свят, тя също като него умира и пада в гроба му.

Във фолклорните обичаи

В народопсихологията звездите играят голяма роля.

И точно затова са включени в различни обреди. Много от ритуалите например се изпълняват под откритото звездно небе. За особено целебни се считат билките, оставени да пренощуват под звездите. Така те ставали още по-лековити и силни. Това се отнася най-вече за билки като мащерка, жълт кантарион, липа, бял равнец, маточина, коприва, невен, мента и лайка.

Котлето с пръстени от обичая ладуване също нощува навън, за да получат пръстените благословията на звездите. Но не само билките и пръстените били подлагани на такива обредни действия. Същото се случвало и със семената за посев, дори с преждата, от която изработвали дрехите. Смятали, че това гарантира здраве и дълголетие.

Източник:Жуpнaл,Pixabay.com

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб