АВОДАРТ / AVODART

Съдържа дутастерид, моно- и диглицериди на каприлова/капронова киселина, бутилхидрокситолуол, желатин, глицерин, титанов диоксид, жълт железен оксид, триглицериди, лецитин

Предназначение

аводартАВОДАРТ се препоръчва при доброкачествена хиперплазия (уголемяване) на простатата. Продуктът намалява производството на хормона дихидротестостерон, който при такава диагноза е в повече. Симптоми като задържане на урина, слаба и бавна струя, често ходене до WC – благодарение на тази регулация отслабват, простатата намалява размера си и функциите на отделителната система се нормализират.

Приема се по лекарско назначение.

Как се употребява

АВОДАРТ е продукт за дългосрочно лечение; трайни резултати могат да се очаксват около 6 месеца след началото на терапията. Обичайната дневна доза е една капсула, която се поглъща цяла, с достатъчно вода. Капсулите не бива да се дъвчат или разтварят, тъй като медикаментът при директен прием може да причини възпаление в устната кухина.

Ако е пропуснат прием, пациентът е най-добре да изчака времето за следващия. Взема се обичайната доза; не бива да се превишава препоръчаната доза заради възможни странични ефекти. При предозиране е наложителна бърза консултация с лекуващия, дори когато липсват тревожни симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да провокира алергични реакции, изразени в кожни дразнения и обриви, уртикарии, отоци на лицето, гърлото и крайниците. Тези симптоми изискват бърза медицинска намеса.

Лечението с АВОДАРТ може да причини отслабване на либидото и еректилна дисфункция, затруднения при еякулацията, замайване при прием, гинекомастия.

В по-редки случаи са съобщавани странични ефекти като нарушения в сърдечната дейност и сърдечна недостатъчност; загуба на окосмяване – или засилването му; отоци по ктраката; болка и оток на тестисите; депресивни състояния.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АВОДАРТ не се използва при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът се използва единствено за лечение на мъже! Жени, деца и подрастващи не бива да приемат този продукт; не бива също да докосват капсули с нарушена цялост, тъй като активното вещество прониква в организма трансдермално.

Продуктът не се препоръчва при чернодробни заболявания освен в случаите, когато това е неизбежно. Приемът трябва да бъде назначен от лекар.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на АВОДАРТ заедно с някои медикаменти увеличава риска от проява на странични ефекти; възможно е да се намали дозата на този продукт за избягване на подобна опасност. Внимава се при паралелния прием с верапамил и дилтиазем при хипертония; ритонавир и индинавир при HIV-позитивни; итраконазол и кетоконазол при гъбични инфекции; с антидепресанта нефазодон, както и с алфа-блокери.

_________

Усреднена цена в аптеките – 42 лв за 30 капсули по 0.5 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.