Защо жените в Полша почти не боледуват от рак на гърдата?

Дали това е въпрос на късмет, географско положение или състояние на здравеопазването?

Превенцията започва още в детството

Преди няколко години американски учени забелязаха необичаен факт: жените в Полша имат рак на гърдата 3 пъти по-рядко, отколкото в САЩ. А когато емигрират в Америка, тяхната честота става почти същата като тази на местните жени. За всеки специалист е ясно, че това може да се дължи на фактори, които засягат местообитанието.

Много е вероятно причината да е свързана с начина на хранене. Група учени, съставена от американци и поляци решили да проверят тази версия. Те проучили подробно навиците на хранене на жените в Полша и в САЩ. Освен това, специално внимание било отделено на консумацията на ястия от зеле.

Учените се ръководят от две причини. Първо, зелето съдържа вещества, които предотвратяват развитието на рак на гърдата, и второ, киселото зеле е много популярно в Полша. Д-р Доротея Рибачук, която е израснала в Полша и емигрирала по-късно в Съединените щати заяви, че е отраснала на село и е яла кисело зеле поне 5 пъти седмично – не само през студените есенно-зимни месеци. То е било приготвяно с добавянето на малко количество захар и растително масло. Подобен състав имат много традиционно полски ястия.

Факт – от рак на гърдата, както и от другите видове онкологични заболявания, страдат предимно жители на големите градове. Това няма как да не е свързано с хранителните навици. Но, да се върнем на американско-полското изследване.

След анализ на данните учените са стигнали до изненадващи изводи

Първо се оказа, че момичетата, които като Доротея Рибачук, редовно са хранени с кисело зеле на възраст до 12-13 години, е със 70% по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата. Те, като че ли, формират доживотен имунитет към болестта. Той не изчезва, дори когато са се преместили в САЩ и са започнали да се хранят „по американски“. Между другото, продажбата на кисело зеле в Америка е забранена. Американците много се страхуват от листерия – бактерия, която може да се образува и в киселото зеле. За да се предотврати това, зелето трябва периодично да се протаква и да му се осигурява достъп до свеж въздух – листерията се развива само в отсъствието на въздух.

Второ, дори ако полякините не са яли много зеле на възраст до 12-13 години, но са се хранили с него поне три пъти седмично в зряла възраст, това също им осигурява добра защита срещу рак на гърдата. Така беше и с тези, които останаха верни на своите традиции, макар вече да живееха в Съединените щати. Те просто са продължили сами да си правят кисело зеле и да приготвят от него различни ястия, както и да го консумират без да е подложено на термична обработка.

Последното е особено важно. Ползата дори и от една шепа свежо, необработено кисело зеле на ден – всеки ден, е огромна.

 

Не само зеле

Можем ли да се доверим на такива изследвания? Зелето наистина може да защити от развитието на рак на гърдата. Това се дължи на факта, че съдържа специални вещества – глюкозинолати, – обяснява специалистът по рак на гърдата, доктор на медицинските науки, професор, ръководител на научната лаборатория по онкологична хипопрофилактика и онкофармакология на Института по онкология „Петров” Владимир Беспалов. – Факт е, че една от основните причини за рак на гърдата е така нареченият хиперестрогенизъм, при който женските полови хормони естрогени причиняват прекомерно разделяне на клетките на млечната жлеза. Глюкозинолатите предотвратяват вредното въздействие на естрогените и намаляват риска от рак на гърдата.

Има обяснение за факта, че киселото зеле, а и изобщо зелето – в цялото му разнообразие, е особено важно за момичета на възраст 12-13 години. По това време при тях се случва усилено развитие на репродуктивната система и образуването на млечните жлези. Биоактивните вещества, съдържащи се в зелето програмират образуването на женското тяло, което впоследствие намалява риска от рак на гърдата.

Глюкозинолатите също така активират чернодробните ензими, които неутрализират канцерогените (вещества, причиняващи рак) и имат антиоксидантно действие. Следователно, те предотвратяват появата на други видове рак. В допълнение към рака на гърдата, е доказано, че глюкозинолатите намаляват риска от развитие на рак на  матката, стомаха, дебелото черво, черния дроб, назофаринкса и бъбреците.

Глюкозинолатите се срещат не само в обичайното за нас бяло зеле, но и в други кръстоцветни зеленчуци: в други видове зеле, бяла ряпа, карфиол, броколи, дори и в аспержите. Когато приготвяте зеленчуците с помощта на термална обработка, тези вещества не се унищожават. В миналото зелето и репичките, цвеклото, бялата ряпа и карфиола са били основна и преобладаваща храна. Затова и нашите баби са имали рак на гърдата много по-рядко от съвременните жени.

Източник: aif.ru

витамин B17
Витамин В17 вече е достъпен и у нас!

Оценете статията
Оценка 4 от 3 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.