ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МЕТФОГАММА / METFOGAMMA

Съдържа метформинов хидрохлорид, повидон К25, хипромелоза, титанов диоксид, магнезиев стеарат, макрогол 6000

Предназначение

метфогаммаМЕТФОГАММА съдържа метформинов хидрохлорид – метформин; този компонент се използва за лечение на диабет. Компонентът е от групата бигваниди: действието му намалява съдържанието на глюкоза в кръвта. Прилага се при лечението на диабет 2. Медикаментът забавя развитието на диабетни усложнения и подпомага контролирането на килограмите при наднормено тегло.

Медикаментът може да се прилага самостоятелно или като част от комплексна терапия.

Как се приема

МЕТФОГАММА се приема по време на хранене или непосредствено след това. Ако лекуващият е назначил един прием дневно, лекарството се взема сутрин; при два приема дневната доза се разделя поравно – сутрин и вечер, при три – една част се приема и на обяд.

За лечението на деца над 10-годишна възраст първоначалната доза е 500-850 мг веднъж дневно. Дневният прием може да достигне до 2000 мг, разпределени за два или три приема.

При възрастни подходът е аналогичен, що се отнася до първоначалната доза; максимално допустимата е 3000 мг в три приема. Лекуващият може да определи индивидуална доза за конкретен пациент, ако се лекува и с инсулин, ако има бъбречно заболяване и др.

Ако е пропуснат прием, пациентът изчаква времето за следващия и взема обичайната доза. При превишаване може да се развие лактатна ацидоза, изразена в повръщане, болезнени спазми в корема, затруднено дишане, усещане на силна умора, както и понижаване на сърдечната честота и телесната температура. Това състояние може да премине в кома, затова е наложителна спешна медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на МЕТФОГАММА може да причини в редки случаи лактатна ацидоза; вероятността от подобно развитие нараства при бъбречно саболяване на пациента.

Възможни са стомашно-чревни смущения: гадене и повръщане, диария, болки в корема. Има данни още и за чернодробни усложнения, включително хепатит; кожни обриви, отоци,сърбеж и зачервяване на кожата, затруднено дишане. Установявано е и понижено равнище на витамин В12.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МЕТФОГАММА не може да се използва при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Медикаментът не се използва при силно отслабена бъбречна функция.

Този продукт е противопоказан при неконтролиран и усложнен диабет, както и при кетоацидоза; при тежки инфекции, остра сърдечна недостатъчност или скоро преживян инфаркт на миокарда.

Не се използва за лечението на деца под 10 години; при деца на 1012 години всички действия са под лекарски контрол.

Да не се прилага при дехидратирани пациенти – след тежко повръщане или диария. Неприложим при чернодробни заболявания с усложнения, както и при алкохолизъм.

Бременни и кърмачки не бива да приемат МЕТФОГАММА.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на МЕТФОГАММА трябва да се прекрати, ако на пациента му предстоят диагностични процедури с контрастно вещество

Съвместяването с други лекарства налага периодичен контрол върху функциите на бъбреците и стойностите на кръвната захар. Възможно е да се наложат промени в лечебния план или корекции в препоръчваните дозировки и режим на прием. Предупреждението засяга паралелния прием с диуретици, нестероидни противовъзпалителни, лекарства за високо кръвно, продукти за астма, кожни заболявания, кортикостероиди, други противодиабетни. Препоръчително е да се избягва консумацията на алкохол.

_________

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 30 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *