ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-важните изследвания за добро здраве

Има набор от изследвания, които трябва да правим поне два пъти годишно

Тези изследвания са нужни, за да уловим болестите на ранен етап, когато липсват симптоми.

Д-р Божена Кропка в книгата си „Твоят втори мозък-червата. Книга-компас за невидимите връзки на нашето тяло” препоръчва да се подлагаме на профилактични изследвания два пъти годишно дори и при липса на тревожни симптоми.

Д-р Божена Кропка

Днес повечето добри лаборатории в описанието на анализа съдържат препратка към нормите, така че да можем лесно да се ориентираме сами, независимо колко добри са резултатите. Ако няма отклонения в параметрите и няма смущаващи симптоми, можем да сме спокойни за здравето си. След половин година се тестваме наново. Ако обаче има забележителни отклонения, трябва да потърсим причината за несъответствието с нормата!

Основни изследвания, които отговорния към своето здраве човек трябва да прави два пъти годишно

– Пълна кръвна картина.

– Чернодробни ензими (ALT, AST).

– Тироидни ензими (липаза, амилаза).

– TSH, ТЗ, Т4, анти-ТРО, анти-ТГ.

– Изследване на урината: химически, микробиологически и микроскопски анализ.

Струва си да изберете лаборатория, с която вашият лекар си сътрудничи. В края на краищата, ако резултатите от тестовете разкрият аномалии, ще е необходимо да се следи напредъка в процеса на лечение (напомняме: преди всичко промени в хранителните навици). Освен това, лекарят ще трябва да даде насока за контролни тестове. Различните лаборатории имат свои параметри, така че резултатите от анализите, получени в две лаборатории, могат да се различават един от друг.

Медицинските изследвания започват с клиничен кръвен тест

Преди това:

– Убедете се, че сте избрали правилния анализ. Изборът на тестове е широк, имената им са сложни, така че не е трудно да се направи грешка.

– Консултирайте се с личния лекар.

– Изберете подходяща лаборатория.

Анализът на кръвта и броят на тромбоцитите е евтино проучване, което трябва да се направи, тъй като въз основа на него можем да научим много за нашето здраве. Защо?

Кръвта, преминаваща през кръвоносните съдове (артериите и вените), носи със себе си хранителни вещества, метаболити, хормони и газове (кислород и въглероден диоксид). Това, което се съдържа в кръвта, засяга имунитета на нашето тяло.

Разделяме кръвните клетки на червени кръвни клетки (RBC), бели кръвни клетки (WBC) и тромбоцити (PLT) – фрагменти от клетки, разположени в костния мозък.

Основни параметри в клиничния анализ на кръвта

Червените кръвни клетки живеят около 120 дни, след което се разпадат в далака. В процеса на разпада се освобождава хемоглобин (HGB), чиято роля е да транспортира дихателните газове. Един грам хемоглобин носи 1.34 мл. кислород. Хематокритът (HCT) е съответствието на обема на червените клетки с плазмения обем.

Ниска концентрация на хемоглобин и червени кръвни клетки е доказателство за анемия.

Ако се подозира анемия, при ниско ниво на хемоглобина, си струва да проверите концентрацията на желязо, феритин (запаси от желязо), фолиева киселина и витамин В12 в кръвния серум. Препоръчва се да се направи фекален тест за окултно кървене. Той, обаче трябва да бъде предписан от терапевта.

Ниското ниво на белите кръвни клетки показва общо отслабване на тялото. Такова отклонение от нормата може да е следствие от стрес или инфекция.

Увеличаване броя на еозинофилите (EO) или лимфоцитите може да бъде сигнал за алергични или паразитни заболявания.

Според параметрите на основния кръвен тест, можем да научим повече за състоянието на нашето здраве, тъй като той дава обширна информация за състоянието на организма.

И така, какво трябва да правим всяка година

● Общ клиничен кръвен тест – взима се кръв от пръста. Първо, той, както вече разбрахме, ще покаже дали имаме анемия и кръвни нарушения. Второ, показателите за левкоцити и ESR (скорост на утаяване на еритроцитите) ще позволят на лекаря да прецени дали има възпалителен процес в организма. И трето, според общия анализ на кръвта, лекарят може да прецени имунитета на пациента и дори дали тялото му е предразположено към определени физически процедури, например към лазерна терапия или магнитна терапия.

● Кръвен тест за захар – на празен стомах, взима се кръв от пръста. Повишената кръвна захар води до диабет. В началните етапи на заболяването е достатъчно да се промени стила на живот и диетата. Заболяването в напреднал стадий дава ужасни усложнения – слепота и гангрена на краката.

● Общо изследване на урината. Според него може да се прецени какво е състоянието на човешката уриногенитална система. В зависимост от това колко високо е нивото на левкоцитите, лекарят може дори да предложи какъв вид заболяване се развива пациента: уретрит, цистит, пиелонефрит … Урната показва как работят бъбреците.

● Електрокардиограма – за да разберете как работи сърцето.

● Флуорографско изследване – разкрива белодробна туберкулоза, тумор и плеврално заболяване, тъкан, която покрива белите дробове.

Освен това веднъж годишно всеки трябва да посети офталмолог – да провери зрителната острота и да види дали е започнало развитието на катаракта и глаукома. Жените трябва да посетят гинеколог, а мъжете – на уролог.

Трябва да знаем основното превантивно изследване наизуст като „Отче наш“

Ако сте на възраст над 45 години, списъкът на проучванията е разширен. Например, проверете нивото на холестерола в кръвта. „Лошият“ холестерол образува плаки, които се утаяват по вътрешните стени на кръвоносните съдове, стеснява ги и понякога ги запушва. Ако притокът на кръв към жизненоважните органи спре, може да преживеем инсулт или инфаркт.

Биохимичният анализ на кръвта ще покаже как работят черният дроб, бъбреците, жлъчните канали.

Мъжете трябва да дават кръв за маркер за рак на простатата, жените за два туморни маркера: млечната жлеза и яйчниците.

Мамографията е картина на гърдата – жените трябва да я правят на всеки две години.

Също така, веднъж на всеки 2 години, както жените, така и мъжете трябва да се подложат на колоноскопия – изследване на дебелото черво и гастроскопия – изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Дори и ако нищо не ви притеснява и няма признаци на заболяване.

В допълнение към обичайната електрокардиограма, е необходимо да се премине тест-упражнение – това е кардиограма, взета докато пациентът върти педалите на стационарен велосипед или е на бягаща пътека. Ако той поема натоварването добре, няма индикатори за лошо кръвоснабдяване на сърцето и аритмии, може да се прибере у дома без притеснения. Но често тестовете с натоварвания показват, че има проблеми, че човек е в преинфарктно състояние или дори че е преживял микроинфаркт. След това трябва да се направи подробно изследване на сърцето и кръвоносните съдове.

Клиничният преглед е необходим, но поради натоварения график на живот често нямаме време за него. Колкото по-скоро го превърнем в рутина, толкова по-малко притеснения ще имаме за здравето си.

Източник: pravda.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *