Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АМВАЛКОН / AMVALKON

Съдържа амлодипин, валсартан, микрокристална целулоза, кросповидон тип А,  колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, натриев гликолат тип А, макрогол 4000, талк, оцветители

Предназначение

АМВАЛКОН е медикамент за контрол върху повишеното кръвно налягане. Продуктът има две активни съставки – амлодипин и валсартан. Амлодипинът предпазва кръвоносните съдове от свиване, което намалява риска от повишено кръвно. Валсартанът блокира ефекта на ензим в човешкия организъм, който свива кръвоносните съдове и по този начин провокира състояния с хипертензия. Двата компонента действат в посока – отпускане на кръвоносните съдове и нормално кръвообращение в  тялото.

Как се приема

Приемът на АМВАЛКОН се препоръчва от лекар, който преценява потребностите в зависимост от прогресията на болестния проблем и състоянието на засегнатия човек.

Стандартната доза е една таблетка дневно; поглъща се цяла, с чаша вода – без сдъвкване или стриване, по едно и също време. Приемът няма връзка с храненията. Лекуващият може да намали или увеличи дневната доза в зависимост от това как пациентът се повлиява. Персонално  определената дневна доза не може да се коригира от пациента.

При пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; при изчакване се приема редовната доза, не бива да се удвоява с компенсаторна цел.

Предозирането може да провокира сериозни странични ефекти, затова в подобни случаи се прави консултация с лекар или при проявени усложнения се търси медицинска помощ.

Приемът на този медикамент не бива да се прекратява самоволно: има опасност от тежка проява на третираните болестни симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент в някои случаи причинява алергични реакции – кожни обриви с различна интензивност, оток на лицето, устните и езика, затруднено преглъщане и говор, дихателни проблеми, анафилактичен шок. Подобни състояния изискват незабавна медицинска помощ.

Чести симптоми, предизвикани от приема на АМВАЛКОН, са грипоподобна симптоматика – главоболие, болки в гърлото, запушен нос; необяснима умора, отоци на крайниците.

В по-редки случаи може да се развият смущения в сърдечната дейност, изтръпване на крайниците, болки в корема и пресъхване на устата, сънливост, замайване, кашлица, диария или запек, болки и подуване на ставите, болки в гърба.

Има данни и за смущения във функциите на отделителната система, понижаване на кръвното налягане и замаяност, световъртеж, мускулни спазми, сърбеж, прекомерно изпотяване, еректилна дисфункция, шум в ушите.

Наблюдават се и странични ефекти, проявявани с различна интензивност при медикаменти, съдържащи само една от активните съставки в АМВАЛКОН: валсартан или амлодипин.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АМВАЛКОН не се употребява при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при чернодробни и жлъчни заболявания, хипотония, аортна стеноза и кардиогенен шок, сърдечна недостатъчност след инфаркт, диабет, нарушения на бъбречните функции.

При рискови пациенти е необходима индивидуална преценка за възможно лечение с продукта без висок риск. Отнася се за потенциални потребители с трансплантирани органи, прекарали тежки заболявания с отслабен имунитет, обезводняване и пр.

Медикаментът не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместният прием с други лекарства може да наложи промени в дозите или режима на приложение, а в някои случаи едновременната употреба не се допуска. Специална преценка е необходима при съвместяване с медикаменти като АСЕ-инхибитори, диуретици, литий, калий, нестероидни противовъзпалителни, антиконвулсанти, жълт кантарион, нитроглицерин, някои антибиотици, противогъбични, циклоспорин и пр.

Усреднена цена в аптеките – 32 лв за 30 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *