ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КАПТОПРИЛ / CAPTOPRIL

Съдържа каптоприл, лактоза монохидрат, пшенично нишесте, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид

Предназначение

каптоприлКАПТОПРИЛ е медикамент за овладяване на повишеното артериално налягане чрез въздействие върху специфични ензими. Приемът подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и удължава живота на пациенти, преживели инфаркт. Предпазва от бъбречни усложнения при пациенти с инсулинозависим диабет и хипертония. Препоръчва се при сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде назначен от лекар. Таблетките в препоръчаната доза се поглъщат цели, с вода: преди, по време или след хранене.

При артериална хипертония лечението започва с половин или една таблетка два пъти дневно; дозата може да се увеличава през интервали от две седмици.

За сърдечна недостатъчност първоначално се препоръчва четвърт или половин таблетка три пъти дневно, възможностите за коригиране са на всеки две седмици.

След преживян инфаркт на миокарда краткосрочно се вземат два пъти по две таблетки в продължение на четири седмици, след което профилактично се преминава на четвърт таблетка еднократно, после два дни с по половин таблетка трикратно. Плавно дневната доза може да се увеличи в зависимост от потребностите на пациента до три дневни приема по две таблетки. 6 таблетки на ден е пределната дневна доза, която не бива да се превишава.

Пациенти с диабетна нефропатия могат да вземат три пъти дневно по една таблетка.

При потребители на възраст над 65 години или с бъбречно заболяване лекуващият може да препоръча редуцирана дневна доза.

Продуктът не е предназначен за деца, но се допуска прием по лекарска преценка и при стриктно изчисление според възрастта и телесното тегло.

При пропуснат прием е най-правилно да се изчака времето за следващия. Предозираното изисква медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Потърсете спешно медицинска помощ при симптоми като парене и зачервяване на кожата, обриви и лющене; при оток на лицето, гърлото и крайниците, затруднено преглъщане и говор; болки в гърлото и рязко повишение на температурата; при световъртеж и замайване, припадъци, силни болки в корема, пожълтяване на кожата и склерите.

Често съобщавани странични ефекти са суха кашлица, гадене и повръщане, диария или запек, косопад, пресъхване на устата, болки в корема, нарушения на съня.

В по-редки случаи потребители се оплакват от сърцебиене, болки в сърдечната област и зад гръдната кост, съдови спазми и влошено кръвоснабдяване на крайниците; зачервяване или пребледняване.

Има данни също и за различни нарушения на бъбречните функции, обърканост и депресия, сънливост, главоболие, загуба на апетит и др.

Единични случаи свързват с приема на този медикамент симптоми като промени в кръвната картина от различно естество; смущения в дихателните функции, мозъчно-съдови инциденти, обриви от различен вид, болки в мускулите и ставите, чернодробни и ъбречни усложнения и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КАПТОПРИЛ не бива да се употребява при алергия към съставка на продукта, както и при алергия към съставки на АСЕ-инхибитори.

Продуктът е противопоказан при заболявания на кръвта с променени нива на левкоцити или тромбоцити; при диабет и нарушени бъбречни функции с прием на иперинтензивни продукти.

Не се препоръчва прием при бременност и кърмене.

При рискови пациенти с някои хронични заболявания е необходима индивидуална оценка на риска и постоянен лекарски контрол. Касае се за хора с нарушен водно-солеви баланс, заболявания на имунната система, при проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците; при пациенти с трансплантиран орган; при продължителни терапии срещу хронични заболявания или противоалергични и пр.

Взаимодействия с други медикаменти

Специално внимание е необходимо при съвместяване с продукти, които могат да променят въздействието на КАПТОПРИЛ и обратно. Отнася се за различни групи диуретици, калий-съхраняващи продукти, понижаващи кръвното и за лечение на сърдечно-съдови болести; противовъзпалителни, лекарства при хипотония, литиеви продукти, имуносупресори, противодиабетни, антиациди, аспирин и др.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 40 таблетки по 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *