БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

КОРВИТОЛ / CORVITOL

Съдържа метопрололов тартарат, лактоза монохидрат, повидон, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, талк, колоиден силициев диоксид

Предназначение

корвитолКОРВИТОЛ е медикамент от типа бета-блокери. Препоръчва се при артериална хипертония – за контрол върху кръвното налягане; при исхемична болест на сърцето, хиперкинетичен сърдечен синдром, тахикардия, за профилактика на мигрена и при лечение след инфаркт – за предпазване от рецидиви.

Как се приема

Приемът на КОРВИТОЛ се назначава от кардиолог; лекуващият определя режима и продължителността на приема.

Медикаментът се взема веднъж или два пъти дневно – сутрин/ сутрин и вечер, след хранене, с вода. При пропуснат прием се изчаква до времето на следващия; не бива да се търси компенсация на пропуснатото чрез удвояване на дозата.

При артериална хипертония стандартната дневна доза е една таблетка от 50 мг сутрин или по една – сутрин и вечер.

При исхемична болест на сърцето се препоръчва дневен прием от 50 мг сутрин, или по 50 до 100 мг сутрин и вечер. Същата схема се прилага и при т.н. хиперкинетичен сърдечен синдром. Двете диагнози налагат проследяване на артериалното налягане в процеса на лечение.

Лечението на тахикардични аритмии е с по 100 мг КОРВИТОЛ веднъж или два пъти дневно.

Профилактиката на повторен инфаркт изисква продължителен прием ; той започва след острата фаза на сърдечния удар с по 100 мг от медикамента два пъти дневно. Проследяването на стойностите на кръвното налягане е задължително; при рязко спадане медикаментът се спира.

За профилактика на мигренозни пристъпи се дават по 100 мг сутрин или сутрин и вечер.

Ако е приета наднормена доза, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Сред възможните реакции са срив на кръвното налягане със забавяне на сърдечната дейност до спиране на сърцето; кардиогенен шок, бронхоспазъм, гадене и повръщане, епилептични припадъци, обърканост на съзнанието.

Възможни нежелани ефекти

Обикновено страничните ефекти от прием на този медикамент се изразяват в стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, запек или диария; замайване и объркване, главоболие, студени крайници; кошмари, халюцинации и влошено качество на съня, алергични реакции – обриви, уртикарии; умора и усилено  потене.

В по-редки случаи се съобщава за рязко спадане на артериалното налягане, забавен сърдечен ритъм извън нормата, припадъци; сърдечна недостатъчност с периферни отоци, затруднено дишане и задух при физическо усилие; сухота в устата, намалено слъзно отделяне; мускулни крампи, слабост на мускулите.

Възможно е да се развие диабет или да се прояви скрита до момента форма на захарна болест.

Има информация и за единични прояви с отклонения във функциите на черния дроб, на бъбреците, някои кръвни показатели; ставни увреждания, зрителни и слухови отклонения, косопад; псориазис и поява на обриви, наподобяващи псориазис; алергичен ринит, еректилна дисфункция; личностни промени, необяснимо нарастване на теглото.

Съобщавано е също за нарушен метаболизъм на мазнините; за влошаване при пациенти със съдови нарушения, затруднено дишане при пациенти със заболявания на дихателната система, промени в стойностите на кръвната захар.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОРВИТОЛ не се прилага при алергия към метопролол или други бета-блокери, както и към някоя от допълнителните съставки на продукта.

Медикаментът е противопоказан при електропроводими сърдечни нарушения, съдови нарушения, твърде ниско кръвно налягане и забавен под нормата пулс, при ацидоза, склонност към бронхиални спазми.

Рискови пациенти, при които се преценява индивидуално безопасността на приема, са такива с чернодробни заболявания, бъбречни страдания и проблеми на щитовидната жлеза; при тумор на надбъбречната жлеза, диабет, след продължително гладуване или голямо физическо натоварване.

Медикаментът е противопоказан за лечение на деца. При бременност и кърмене приложението е допустимо само в краен случай и при постоянен лекарски контрол. Необходимо е наблюдение и над новородено от майка, която е била лекувана с този продукт през последния триместър. След прием на лекарството от кърмачки храненето на бебето трябва да изчака 3-4 часа.

Взаимодействие с други медикаменти

Противопоказан е паралелният прием на КОРВИТОЛ с МАО-А инхибитори. Специално внимание е необходимо при съчетаването на продукта с други лекарства за сърдечно-съдови заболявания,  психически нарушения, болестта на Паркинсон, антихистамини, продукти за лечение на възпаления и автоимунни заболявания; противоревматични, противогъбични, някои антивирусни, лекарства против малария, продукти за намаляване на стомашна киселинност; противотуберкулозни; инсулин и противодиабетни; симпатикомиметици; барбитурати, лидокаин.

Не се препоръчва прием на алкохол при лечение с КОРВИТОЛ – спиртът усилва ефекта от въздействието му.

________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 30 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *