Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЛИНИПРИЛ / LINIPRIL

Съдържа лизиноприл, манитол, калциев хидрогенфосфат дихидрат, прежелатинизирано царевично нишесте, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, оцветител

Предназначение

линиприлЛИНИПРИЛ е АСЕ-инхибитор: лекарствен продукт, чието действие разширява кръвоносните съдове. Това дава възможност за понижаване и контрол над високото артериално налягане, както и за облекчаване на сърдечната дейност. Препоръчва се при артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, функционални дефицити след инфаркт на миокарда.

Може да бъде назначен при пациенти с бъбречни увреждания, свързани с диабет или хипертония.

Как се приема

Приемът на ЛИНИПРИЛ е в дози и с продължителност, определени от лекуващия според диагнозата и индивидуалните особености на пациента. Продуктът се предлага на аптечния пазар във варианти – таблетки от 2.5, 5, 10 или 20 мг.

Назначените от лекуващия дози се приемат веднъж дневно, по едно и също време – с вода, без връзка с храненията.

При артериална хипертония началната доза е 10 мг дневно; тя може да се увеличава плавно до постигане на терапевтичен ефект – следва прием на поддържаща доза от 20 мг. Допустимо е лечение на деца над 6 години с хипертония, като терапията започва от 2.5 мг дневно. Дозите при деца и подрастващи под 16 години са в зависимост от телесното тегло.

При сърдечна недостатъчност терапията започва с 2.5 мг дневно и плавно нараства; поддържащата доза може да е от порядъка на 5 до 35 мг на ден.

При инфаркт на миокарда могат да се приемат по 5 мг ЛИНИПРИЛ през първия и втория ден след инцидента, а сетне по 10 мг.

При диабет с бъбречни усложнения дневната доза е 10-20 мг.

При пропуснат прием е най-добре да изчакате времето за следващия; взема се обичайната доза. Предозирането е опасно; възможно е да се проявят странични ефекти от рода на замаяност и припадък поради смъкването на кръвното налягане. Необходима е медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЛИНИПРИЛ в чести случаи може да провокира симптоми като главоболие и замайване, кашлица, повръщане, бъбречни смущения. По-рядко има оплаквания от промени в съня, в настроението; изтръпване и мравучкане по крайниците; сърцебиене, ускорен пулс, инфаркт или инсулт; влошено оросяване на крайниците; сърбеж и обриви, хрема, умора, отпадналост; промени в показатели на кръвната картина.

Не са изключени алергични реакции с обриви, зачервяване и уртикарии; отоци по лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане.

Съобщавано е също за псориазис, косопад, остра бъбречна недостатъчност. Има и данни за единични случаи на панкреас, белодробни възпаления, оток на червата, хипогликемия, болки в синусите; проблеми с отделянето на урина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛИНИПРИЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене, при деца под 6 години (при възрастовата група 6-16 години медикаментът се прилага само в случаи на артериална хипертония).

Лекарството не е подходящо за диабетици или при бъбречно болни, чиито медикаменти съдържат компонент за намаляване на кръвното.

Необходима е конкретна преценка за безопасно приложение при пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система, сърдечна недостатъчност, преживелите инфаркт, бъбречно болни на хемодиализа, с болести на черния дроб, диабет, при диария или повръщане – причиняващи обезводняване.

Взаимодействие с други медикаменти

ЛИНИПРИЛ може да се приема едновременно с други лекарства само след внимателен анализ на възможните последици от съчетаването на продукти. Трябва да се внимава при комбинации с диуретици, други лекарства за понижаване на кръвното, нестероидни противовъзпалителни, лекарства за психични разстройства, сънотворни и успокоителни, инсулин и други продукти при диабет, симпатомиметици, имуносупресори, лекарства срещу подагра, антиациди, хепарин, лекарства със злато – при артрити.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *