Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10-те съвета на психолозите: Как да обучим мозъка си да мисли позитивно?

Не е достатъчно да си повтаряме фрази като „Ще успея!“ или „Животът е хубав“, за да се превърнат те в реалност

Интелигентния подход се състои в обучаване на мозъка към позитивна нагласа във всекидневието.

1. Дневник на „менталните витамини“

Преди да заспите, помислете за три приятни неща, които са се случили през деня. Няма нужда да са грандиозни. Бъдете конкретни, когато мислите за тях – припомнете си вкуса на хубавото кафе, прегръдката на детето ви, слънчевите лъчи, проникващи през прозореца… Това няма да заличи неприятното поведение на някой колега или напрежението вкъщи, но ще напомни, че животът е пъстър и хубавите неща са навсякъде наоколо. Именно те ни позволяват да понесем останалото.

мисли позитивно
Как да обучим мозъка си да мисли позитивно?

Някои психолози наричат подобни хубави мисли „ментални витамини”. Те са отлично средство за навлизане в нощния сън.

2. Не се преструвайте, че негативното не съществува

Един от капаните на позитивното мислене е в това, че ако се възприема буквално, то може да внуши чувство за вина. Когато насърчаваме някого да вижда само хубавото в работата си при положение, че той е в постоянен професионален стрес, у него с основание ще се появи негодувание и усещане за несправедливост. Нека бъде ясно – да загубиш работата си, да те напусне любимият човек и да имаш здравословни проблеми не са положителни събития. Човек се изправя и продължава напред, но в момента, когато това се случва, е много трудно да види нещо хубаво в лошото.

Негативното съществува. Не полагайте безсмислени усилия да не забелязвате това. Визуализирайте вашия проблем като огромна планина, после си представете, че се отдалечавате от планината с кола и виждате проблема все по-отдалече. По този начин започвате да го възприемате като нещо отделно от вас и да осъзнавате, че вашият живот продължава въпреки трудностите.

3. Запишете неприятното и… го скрийте някъде

Всички сме забелязали, че проблемите изглеждат по-неразрешими вечер, а сутрин отпочиналото съзнание вижда по-ясно решението. На този принцип пробвайте следното упражнение – запишете на лист хартия това, което ви безпокои и ви пречи да виждате със сигурност и спокойствие бъдещето. Приберете написаното в някое чекмедже и го извадете след няколко дни. Обичайната констатация е, че написаното е доста преувеличено и изразява безпокойството в момента на писане.

Този метод връща оптимизма и позволява да се направи „прочистване” на мозъка от прекалено многото тревоги. Излишните изчезват, реалните стават по-лесни за преодоляване.

4. Направете списък на вашите магически способности

Обикновено е по-лесно да направим списък на отрицателните си черти, отколкото на положителните. Но всеки от нас има способности и таланти. Някои хора успяват да говорят публично, без да трепнат, други се ориентират отлично сред природата, трети имат невероятна енергия за работа, четвърти правят страхотен гювеч.

Изредете на лист хартия вашите добри качества и го закачете на място, покрай което често минавате – в антрето или на вратата на хладилника – за да не забравяте никога какъв герой сте. Това няма нищо общо със самохвалството. Осъзнаването на собствените способности помага за преодоляване на препятствията в живота.

5. Радвайте се на успехите си

Като си давате сметка за напредъка, който постигате в многобройни области и дейности, чувствате ясно как самочувствието ви се стабилизира и ви обхваща оптимизъм. За да стане по-дълъг списъкът на постигнатите неща, насочете вниманието си към разумни цели: един час ходене пеша всеки ден, научаване на нов чужд език, организиране на вечеря с приятели… Лека полека с осъществяването на всяка точка от програмата ще се чувствате все по-сигурни в себе си.

6. Подбрана компания

Позволете си да не ставате „кошче за душевните отпадъци” на другите. Това, разбира се, не означава да престанете да виждате някои ваши приятели под претекст, че в момента те са зле, а вие имате нужда от нещо позитивно. Впрочем хората, които винаги са в отлична форма, също могат да предизвикат безпокойство у околните. Но по принцип е по-добре да се държите на дистанция от тези, които ви действат токсично или са пропити от негативизъм. И обратно – всяка връзка, която ви носи радост, трябва да бъде поддържана. Приятелката, която ви кара да се смеете от сърце, колегата, с когото работата е удоволствие, братовчедката, която така добре ви разбира – всички те са подарък в живота ви!

7. Биографичен топ 10

Направете си личен виртуален „пантеон”, изпълнен със скъпи спомени. Купете си бележник в приятни цветове и на всяка страница отбележете по едно най-хубаво нещо от вашия живот: най-хубава целувка, най-хубава дреха, най-хубава екскурзия, най-хубав рожден ден, най-хубав залез, най-хубав филм и т.н. Лесно и приятно упражнение, което ще ви даде възможност да се потопите в радостни преживявания от миналото и да си дадете сметка, че хубавите неща продължават да се случват.

8. Премахнете негативните фрази от речника си

Всеки път, когато се каните да произнесете някаква негативна фраза, опитайте да я промените. Например, ако искате да кажете „Няма да мога да се справя”, всъщност произнесете „Ще се опитам да се справя”. Често произнесените думи помагат на мозъка да мисли различно. Купете си касичка и щом се чуете да казвате нещо отрицателно, слагайте в нея по един лев. На края на месеца ще разберете колко пъти сте били негативни, а със сумата си доставете някакво удоволствие.

9. Говорете добре за другите

Без да си даваме сметка, много често говорим зле за другите. В момента ни се струва, че така се разтоварваме, но всъщност правим неприятно впечатление на самите себе си. Опитайте да се изказвате положително за хората и ще видите, че по загадъчен начин това се отразява добре на отношенията ви с тях.

10. Усмихвайте се

Усмивката не струва нищо, но всъщност е безценна. Тя е силен сигнал към другите и е в състояние да промени към добро всяка една ситуация. Дори да не ви е до усмивки, направете усилие. Гледането на забавни филми е добра тренировка.

Източник:Здpавeн жyрнaл,Pixabay.com,womаn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *