Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АДИЦЕТАМ / ADICETAM

Адицетам съдържа пирацетам, манитол, натриев цикламат, аромат лимон (натурално лимоново масло, малтодекстрин, гума арабика, захароза), безводна лимонена киселина и колоиден силициев диоксид

Предназначение

адицетамАДИЦEТАМ е медикамент от ноотропен тип: подобрява кръвоснабдяването и обменните процеси в главния мозък, вследствие на което се оптимизират мозъчните функции. Има положително отражение върху физическата и умствената работоспособност; стимулира концентрацията и паметта, действа оздравяващо при главоболие и световъртеж, подкрепя възстановителните процеси след мозъчни увреждания. Продуктът има доказано добър ефект върху функциите на централната нервна система.

Прилага се при възрастни срещу неволеви мускулни съкращения и вертиго; при деца с дислексия.

Как се употребява

АДИЦEТАМ се приема по лекарско назначение; дозите и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар. Специалистът трябва да се съобрази с точната диагноза, възрастта и  състоянието на пациента.

При влошена умствена дейност лечението започва с дневна доза от 4.8 г дневно на 2-3 приема в продължение на 3-4 седмици. След това дневната доза се редуцира наполовина. При неволеви мускулни съкращения стартовата доза е 7.2 г; на всеки 3-4 дни тя се увеличава с 4.8 г, докато достигне до 24 г дневно на  2-3 приема. При вертиго се назначава дневна доза от 2.4 до 4.8 г дневно за 2-3 приема. Лечението на исхемичен инсулт може да включва и този продукт; включва се 15 дни след събитието в дози 4.8 до 6 г на ден.

Лечението на деца с дислексия обхваща възрастовия диапазон 8-13 години с дневни дози от 3.2 г на два приема.

Медикаментът може да се използва и за профилактика на кризи при сърповидно-клетъчна анемия. Препоръчва се за деца над 3 години в индивидуални дози в зависимост от телесното тегло; изчисляват се по 160 мг/кг  на 4 приема дневно.

При пациенти с бъбречна недостатъчност се изчислява индивидуална редуцирана доза; интервалите между всеки два приема не могат да са по-кратки от 8 часа.

  • Единичната доза се разтваря в чаша с вода и се изпива веднага; терапията продължава средно 6 до 12 седмици при 2-4 приема дневно.при пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се взема редовната доза. При неволно предозиране задължително се прави медицинска консултация. Спирането на приема става под лекарски контрол, при постепенно намаляване на приеманата доза.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с АДИЦЕТАМ може да се получи повишена подвижност и нервност; често се съобщава за метаболитни нарушения и нарастване на теглото. В началото на лечението може да има оплаквания от сънливост, която рядко се задържа и при напреднала терапия; пациенти са съобщавали също за слабост и депресивни състояния.

Други смущения с неизвестна честота са болки в корема, гадене и повръщане, диария, безсъние и главоболие; влошена координация на движенията и нарушено равновесие. Не са изключени алергични реакции – от сърбеж и обриви, уртикарии, до оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, анафилактичен шок. Други странични ефекти са обърканост и тревожност, халюцинации, световъртеж. Някои от състоянията сигнализират за животозастрашаващ процес и изискват търсене на незабавна медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент е противопоказан при алергия към някоя от съставките.

АДИЦЕТАМ е противопоказан при тежка бъбречна недостатъчност, скорошен мозъчен кръвоизлив, при хорея на Хънтингтън.

Медикаментът не се препоръчва при бременност и кърмене, освен в случаи на крайна необходимост и под контрол.

Ако приемът  причинява нервност, депресия и сънливост, препоръчително е да не се шофира до приключване на лечението.

Взаимодействие с други медикаменти

Няма регистрирани случаи на опасни лекарствени взаимодействия при лечение с АДИЦЕТАМ. Въпреки това лекуващият следва да прецени безопасността на комбинациите, ако пациентът е приемал доскоро или продължава приема на други продукти. Съобщавано е за случаи с паралелен прием на този медикамент и тироидни хормони, при което са настъпили странични ефекти като безсъние и повишена раздразнителност.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за опаковка от 20 сашета по 2400 мг   

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *