Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво лекува прегръдката: нови, научно-доказани ползи

Прегръдката ни кара да се чувстваме добре. Всеки от нас се е убедил в това със сигурност. Но дали някога сте се чудили има ли прегръдката терапевтичен ефект?


Независимо от факта, че това е едно сравнително просто действие, което много от нас изпълняват всеки ден, неговата полезност беше доста трудно да се оправдае научно. Но, учените все пак се опитаха – и успяха!

Според ново изследване, няма съмнение за положителните емоционални ползи от прегръдката. Учените вярват, че тя помага да се намалят потенциалните негативни ефекти от натоварването със стрес. А прекаленият стрес е причина за много сериозни заболявания.

Как се проведе проучването?

Досега изследванията по темата „прегръдки“ са насочени само към онова, което се случва в романтичен контекст. Но това, разбира се, е много ограничена област. Всеки от нас се прегръща с приятели. Получаваме прегръдки от родителите. Поне няколко пъти на ден прегръщаме децата. Случва се да прегърнем колеги и дори непознати.

За да разследват проблема по-широко, екип от учени от Университета Карнеги Мелън, Пенсилвания (Carnegie Mellon University) под ръководството на психолога Майкъл Мърфи всеки ден, в продължение на две седмици, разговаря с 404 възрастни мъже и жени, които са пожелали да участват в експеримента.

По време на интервюто бяха обсъдени социалните конфликти през деня и общото емоционално състояние на участниците. И, разбира се – броят и продължителността на прегръдките, които са получили. Когато изследователите анализираха отговорите, те установиха, че след като са получили прегръдки през деня, в който трябваше да се сблъскат с конфликт или трудност, изследваните са съобщили за повече емоционално благополучие, отколкото в конфликтните и трудни дни, в които не са получили подобна подкрепа.

„Все още има въпросителни около това кога прегръдката ще бъде особено полезна. Въпреки това вече е ясно, че те помагат на хората да се чувстват много по-добре, много по-спокойни и уверени по време на трудности.“, обяснява д-р Майкъл Мърфи.

Как и какво лекува прегръдката?

Въпреки че заключенията може да изглеждат очевидни, предвид всичко, което е известно за въздействието на стреса върху човешкото здраве (от психологически проблеми до физически неразположения), резултатите са много, много важни. Знаейки, че само една прегръдка може да ви помогне да се справите с вътрешния стрес, би било глупаво да не използвате тази опция, нали?

Разбира се, понякога хората просто не искат да се прегръщат и това е съвсем нормално. Но ако говорим за близки хора, тогава прегръдките, допълват учените, могат да бъдат по-ефективна форма на подкрепа, отколкото разговорите. Освен това, по време на разговор може да има ответна агресия, ако поне един от разговаряшите е в по-приповдигнато настроение.

Както и да е, ако сте емоционално близки с даден човек, прегръдките може да са най-правилната стратегия по време на трудности и конфликти.

„Докосващото поведение между хората, като прегръдките, могат да служат като буфер по време на стресови ситуации, като например конфликти, защото увеличават възприятието за наличието на социална подкрепа чрез разумна демонстрация на грижи и съпричастност“, заключават авторите от статия, публикувана в PLOS One.

10 ползи за здравето от прегръдката

1. Прегръдката изгражда доверие и чувство за безопасност. Това помага за открита и честна комуникация.

2. Прегръдките могат незабавно да повишат нивата на окситоцин, който помага при чувство на самота, изолация и гняв.

3. Дългата прегръдка повдига нивата на серотонина, повишава настроението и създава щастие.

4. Прегръдките укрепват имунната система. Нежният натиск върху гръдната кост и емоционалното зареждане, което създава, стимулира тимусната жлеза, която регулира и балансира производството на бели кръвни клетки в организма.

5. Прегръдката повишава самочувствието. От времето, когато сме родени, прегръдките, които получаваме от семейството, ни показват, че сме обичани и специални. Асоциациите от самооценката и тактилните усещания от ранната възраст все още са вградени в нашата нервна система, като възрастни. Прегръдките, които сме получили от мама и татко, докато растем, остават отпечатани на клетъчно ниво. Новите прегръдки ни напомнят това на соматично ниво. Затова прегръдките подобряват способността ни да обичаме себе си.

6. Прегръдката отпуска мускулите. Те освобождават напрежението в тялото. Прегръдките могат да отнемат болката, като увеличават циркулацията на кръвта в меките тъкани.

7. Прегръдките даряват равновесие на нервната система. Изследвайки кожата на някой, който получава прегръдка и в същото време прегръща, показва промяна в проводимостта на нервните окончания. Ефектът във влагата и електричеството в кожата предполага по-балансирано състояние на парасимпатиковата нервна система.

8. Прегръдките са полезни за сърцето. Те успокояват сърдечния ритъм, което дарява спокойствие на почти всички вътрешни органи. В резултат на това кръвното налягане спада, човек се успокоява. Това способства за подобряване и на съня, особено ако прегръдката се е еслучила малко преди сън.

9. Прегръдките ни учат как да даваме и да получаваме. Те са негласно обяснение на това как любовта протича и в двете посоки.

10. Прегръдката е най-кратката и полезна форма на медитация.

Източници: journals.plos.org/plosone/ и mindbodygreen.com

Източник на изображенията: pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *